Το 2022, η καθαρή εγχώρια κατανάλωση ενέργειας στην ΕΕ ήταν 58,8 εκατομμύρια τερατζάουλ, σημειώνοντας μείωση 4,2% σε σύγκριση με το 2021, αναφέρουν στοιχεία που δημοσίευσε πρόσφατα η Eurostat. Το ποσό αυτό περιλαμβάνει την ενέργεια που χρησιμοποιούν άμεσα τα νοικοκυριά, καθώς και την ενέργεια που καταναλώνεται από τις παραγωγικές δραστηριότητες των επιχειρήσεων και της κυβέρνησης. Από το συνολικό αυτό ποσό, οι επιχειρήσεις και οι κυβερνήσεις κατανάλωσαν το 72,9% για τις οικονομικές τους δραστηριότητες, ενώ το υπόλοιπο 27,1% καταναλώθηκε από τα νοικοκυριά.
Παράλληλα, όσον αφορά την κατανάλωση ενέργειας για οικονομικές δραστηριότητες, η βιομηχανία είχε το μεγαλύτερο μερίδιο στην καθαρή εγχώρια κατανάλωση ενέργειας (15,3 εκατομμύρια τερατζάουλ, 26,0% της συνολικής καθαρής εγχώριας κατανάλωσης ενέργειας), ακολουθούμενη από την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας, φυσικού αερίου, ατμού και κλιματισμού (11,2 εκατομμύρια τερατζάουλ, 19,0%) και τις μεταφορές και την αποθήκευση (6,9 εκατομμύρια τερατζάουλ, 11,8%).
Σε σύγκριση με το 2021, η βιομηχανία κατέγραψε τη μεγαλύτερη μείωση στην κατανάλωση ενέργειας (-8,5%), ακολουθούμενη από την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας, φυσικού αερίου, ατμού και κλιματισμού (-5,2%). Η μόνη οικονομική δραστηριότητα που κατανάλωσε περισσότερη ενέργεια το 2022 ήταν οι μεταφορές και η αποθήκευση (+8,1%).
Αύξηση της κατανάλωσης στον τομέα των μεταφορών και της αποθήκευσης εντός ΕΕ
Τα στοιχεία δείχνουν μια συνολική μείωση της καθαρής εγχώριας κατανάλωσης ενέργειας στην ΕΕ το 2022, αντανακλώντας πιθανώς τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης, των μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας και των αλλαγών στη βιομηχανική παραγωγή. Η βιομηχανία, η οποία είχε το μεγαλύτερο μερίδιο στην ενεργειακή κατανάλωση, παρουσίασε τη μεγαλύτερη μείωση, υποδηλώνοντας είτε μείωση της παραγωγής είτε βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας. Αντίστοιχα, η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας, φυσικού αερίου, ατμού και κλιματισμού μειώθηκε, πιθανώς λόγω της στροφής προς ανανεώσιμες πηγές ή της μειωμένης ζήτησης. Αντίθετα, ο τομέας των μεταφορών και της αποθήκευσης αύξησε την κατανάλωση του, γεγονός που μπορεί να συνδέεται με την ανάκαμψη των μετακινήσεων και της εφοδιαστικής αλυσίδας μετά την πανδημία.
Διαβάστε ακόμη