Σημαντικά βήματα σε σχέση με τις εκκρεμότητες που υπάρχουν για το μεγάλο έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου (GSI) καταγράφηκαν στις δια ζώσης επαφές στην Αθήνα, μεταξύ του υπουργού Ενέργειας κ. Θεόδωρου Σκυλακάκη και του υπουργού Ενέργειας της Κύπρου κ. Γιώργου Παπαναστασίου. Στη συνάντηση αυτή δόθηκαν σύμφωνα με πληροφορίες απαντήσεις στα οικονομικά θέματα και στο επίκεντρο βρέθηκε η επιστολή του κ. Σκυλακάκη με την οποία απαντάει στα ερωτήματα που διατύπωνε το προηγούμενο διάστημα η Λευκωσία. Ένα από αυτά ήταν το θέμα της συμμετοχής του κυπριακού δημοσίου στον φορέα υλοποίησης του έργου.

Στην επιστολή γίνεται αναφορά στον GSI ο οποίος θα πρέπει να είναι ο πιστοποιημένος φορέας υλοποίησης του έργου και στον οποίον θα μεταφερθούν τα πάγια, από τον ΑΔΜΗΕ. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να «ανάψει» το πράσινο φως η Κομισιόν για την πιστοποίηση του φορέα υλοποίησης. Το συγκεκριμένο ζήτημα αποτελεί το τελευταίο διάστημα ένα πεδίο αντιπαράθεσης, με τη Λευκωσία να ζητά τροποποίηση του concession agreement και την ελληνική πλευρά να τονίζει πως προϋπόθεση για να γίνει αυτό είναι να συμμετέχει το κυπριακό δημόσιο στο μετοχικό κεφάλαιο του έργου. Ωστόσο, η Αθήνα διαβεβαιώνει πως το αίτημα της Λευκωσίας είναι αποδεκτό.

Το ζήτημα του γεωπολιτικού ρίσκου

Το συγκεκριμένο θέμα συζητήθηκε και κατά τη διάρκεια των επαφών που είχαν χθες στελέχη της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων και της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας της Κύπρου, υπό τη νέα της σύνθεση και με την παρουσία του επικεφαλής κ. Πολύβιου Λεμονάρη. Στη συνάντηση υπήρξε συναινετικό ζήτημα και σε μια σειρά άλλα οικονομικά ζητήματα, όπως εκείνο του OPEX και της μεθοδολογίας υπολογισμού, αλλά και του του τιμήματος συνολικού ύψους 48 εκατ. ευρώ για την εξαγορά της Euroasia.

Ενδιαφέρον συγκέντρωσε και το ζήτημα του γεωπολιτικού ρίσκου και τον επιμερισμού του κόστους σε περίπτωση καθυστέρησης του έργου. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη χθεσινή συνάντηση εξετάστηκε το ενδεχόμενο να υπάρχει μια κλιμάκωση του ποσού, ανάλογα με τη χρονική διάρκεια της καθυστέρησης. Με άλλα λόγια, να υπάρχει διαφορετική κλίμακα στον υπολογισμού του ποσού αν το έργο για έναν σοβαρό λόγο καθυστερήσει για ένα χρόνο και διαφορετική για μεγαλύτερη χρονική διάρκεια.

Υπενθυμίζεται ότι στη διακρατική συμφωνία που είχε υπογραφεί μεταξύ Αθήνας και Λευκωσίας επισημαίνεται πως οι δύο κυβερνήσεις δηλώνουν ότι είναι αναγκαία για την υλοποίηση του έργου, η τροποποίηση της κοινής συμφωνίας του διασυνοριακού επιμερισμού κόστους (CBCA) μεταξύ της ΡΑΕΚ και της ΡΑΑΕΥ και θα καθορίζεται ότι οι εύλογες δαπάνες του Φορέα Υλοποίησης θα επιμερίζονται 50-%-50%.Αλλωστε, από τη Βουλή είχε περάσει σχετική ρύθμιση που προέβλεψε ότι την επιπλέον επιβάρυνση θα καλύψει ο ελληνικός προϋπολογισμός.

Στο πλαίσιο αυτό, μετά και τις χθεσινές συναντήσεις απομένει σύμφωνα με πληροφορίες να αξιολογηθεί η επιστολή του υπουργού Ενέργειας κ. Σκυλακάκη από την κυπριακή πλευρά και πιο συγκεκριμένα από τον αμερικανικό  οίκο που αξιολόγησε τη μελέτη κόστους οφέλους. Αφού γίνει αυτό τότε θα πρέπει να ανάψει το πράσινο φως και από το υπουργικό συμβούλιο στη Λευκωσία. Επομένως, υπάρχουν κάποια συγκεκριμένα στάδια. Από την άλλη, βέβαια, εκτιμάται πως το διάστημα που θα μεσολαβήσει θα συνεχίσουν οι ερευνητικές εργασίες στο Αιγαίο, με την Αθήνα και την Λευκασία να φαίνονται αποφασισμένες να προχωρήσουν το έργο, ανεξάρτητα από τον παράγοντα Τουρκία.

Διαβάστε ακόμη