Ένα σημαντικό ορόσημο στην ηλεκτρική διασύνδεση της Αττικής με την Κρήτη επιτεύχθηκε με τη μεταφορά στην Κρήτη του πρώτου από τους συνολικά επτά μετασχηματιστές που θα χρησιμοποιηθούν στις συγκεκριμένες εργασίες στο νησί.

Την εξέλιξη γνωστοποίησε χθες η Siemens η οποία στο πλαίσιο της κοινοπραξίας με την ΤΕΡΝΑ υλοποιεί το έργο της κατασκευής των Σταθμών Μετατροπής της διασύνδεσης για λογαριασμό της θυγατρικής εταιρείας του ΑΔΜΗΕ, Αριάδνη Interconnection.

Τόσο στην Αττική όσο και στην Κρήτη είναι σε πλήρη εξέλιξη οι εργασίες για τα υπόγεια καλώδια και την κατασκευή των δύο Σταθμών Μετατροπής.

Η διαδρομή της ηλεκτρικής διασύνδεσης ξεκινά από τον Σταθμό Μετατροπής Αττικής, κοντά στο Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ) Κουμουνδούρου. Απ’ εκεί, δύο καλώδια HVDC οδεύουν υπόγεια έως το σημείο προσαιγιάλωσης στην Πάχη Μεγάρων.

Στην Πάχη Μεγάρων, τα δύο καλώδια ποντίζονται στη θάλασσα και συνεχίζουν την υποθαλάσσια διαδρομή τους έως το σημείο προσαιγιάλωσης της Κορακιάς στην Κρήτη. Από την Κορακιά, τα καλώδια οδεύουν προς τον τερματικό Σταθμό Μετατροπής ΣΡ/ΕΡ Δαμάστας και τελικά η διασύνδεση με το δίκτυο της Κρήτης ολοκληρώνεται μέσω του νέου υποσταθμού GIS στη Δαμάστα Ηρακλείου.

Το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης – Αττικής αποτελεί τη μεγαλύτερη επένδυση για την μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας που γίνεται στην Ελλάδα με στόχο τον τερματισμό της ηλεκτρικής απομόνωσης της Κρήτης από το ηλεκτρικό δίκτυο της ηπειρωτικής Ελλάδας και την κάλυψη των αυξημένων μελλοντικών αναγκών του νησιού.

Το έργο αναμένεται να τεθεί σε εμπορική λειτουργία το καλοκαίρι του 2025. Το όφελος για όλους τους καταναλωτές εκτιμάται στα 400 εκατ. ευρώ. Η Κρήτη καθίσταται πλέον ενεργειακός κόμβος, σε συνδυασμό με τη μελλοντική επέκταση της διασύνδεσης προς Κύπρο και Ισραήλ, ενώ τίθενται οι βάσεις για την περαιτέρω ανάπτυξη της καθαρής ενέργειας με τη δημιουργία ηλεκτρικού χώρου 2,5 GW για την εγκατάσταση χερσαίων και υπεράκτιων έργων ΑΠΕ.