Σε επιβάρυνση των καταναλωτών θα οδηγήσει η διαφαινόμενη αύξηση του Ειδικού Τέλους Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ), την οποία εξετάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ).

Η χρέωση βάσης (που αφορά στα νοικοκυριά και λοιπές χρήσεις) ήταν στα 24 ευρώ/μεγαβατώρα (Mwh) πριν από το 2019 και τα τέσσερα τελευταία έτη έχει διαμορφωθεί στα 17 ευρώ/MWh. Η αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ θα έρθει να καλύψει το ταμειακό έλλειμμα που αναμένεται να παρουσιάσει φέτος ο Ειδικός Λογαριασμός ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ).

Σε μια μέση οικιακή κατανάλωση (3.750 κιλοβατώρες το χρόνο), η ετήσια επιβάρυνση σήμερα είναι 64 ευρώ. Αν το ΥΠΕΝ καταλήξει τελικά σε απόφαση για αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ κατά 5%, η συνολική δαπάνη για τον μέσο καταναλωτή θα ανέβει στα 67 ευρώ το χρόνο και το ΕΤΜΕΑΡ θα αποτελούσε το 8,5% της τιμής του ρεύματος, από 8% σήμερα.

Σε περίπτωση που μεσοπρόθεσμα το ΕΤΜΕΡ διπλασιαστεί από τα τρέχοντα επίπεδα, ώστε να πλησιάσει στα επίπεδα των χωρών της Κεντρικής Ευρώπης (30-35 ευρώ ανά μεγαβατώρα), τότε η ετήσια δαπάνη θα ανέλθει σε 127 ευρώ το χρόνο. Το ΕΤΜΕΑΡ αποτελεί σήμερα το 25% των ρυθμιζόμενων χρεώσεων και αν διπλασιαστεί θα αποτελεί το 37%.

Σημειώνεται ότι συνολικά οι ρυθμιζόμενες χρεώσεις έχουν αυξηθεί δραματικά το τελευταίο έτος, από 55 ευρώ την μεγαβατώρα σε 75 σήμερα λόγω των χρεώσεων δικτύου.