Στα οφέλη από την προώθηση του έργου ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Αιγύπτου (GREGY), αναφέρθηκε ο διευθύνων σύμβουλος επιχειρηματικής μονάδος ΑΠΕ και αποθήκευσης ενέργειας του ομίλου Κοπελούζος, Γιάννης Καρύδας, μιλώντας την Πέμπτη στο 9ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Ο κ. Καρύδας ανέδειξε τον κομβικό ρόλο των ηλεκτρικών διασυνδέσεων και της βελτίωσης των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας στο δρόμο για την ενεργειακή μετάβαση. Ένα από τα κυριότερα προβλήματα που υπάρχουν στην Ευρώπη, είπε ο κ. Καρύδας επικαλούμενος σχετική μελέτη της McKinsey, είναι η έλλειψη διαθέσιμης γης για την ανάπτυξη των ΑΠΕ. Αυτό το πρόβλημα δείχνει να επιλύεται από τη διασύνδεση με χώρες όπως η Αίγυπτος, όπου υπάρχει διαθέσιμη γη για την ανάπτυξη έργων ΑΠΕ και ταυτόχρονα η πολιτική βούληση να γίνει η χώρα εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Με την ηλεκτρική διασύνδεση με την Αίγυπτο, πετυχαίνουμε την επέκταση των ενεργειακών συνόρων της Ευρώπης, σημείωσε ο κ. Καρύδας, συμπληρώνοντας ότι ταυτόχρονα επιτυγχάνεται η ολοκλήρωση των αγορών ενέργειας στην Ευρώπη και η προσφορά χαμηλότερων, προσιτών τιμών ενέργειας για τους καταναλωτές. Με το έργο GREGY διασφαλίζεται επίσης η σταθερότητα του συστήματος, υπογράμμισε.

Επιπλέον, ο κ. Καρύδας τόνισε ότι πέρα από τα ενεργειακά και περιβαλλοντικά οφέλη, το πιο σημαντικό είναι τα γεωπολιτικά οφέλη για την Ελλάδα, καθώς μετατρέπεται σε ενεργειακό κόμβο και ταυτόχρονα θωρακίζει την εθνική της ασφάλεια μέσα από τις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες (ΑΟΖ).

«Τα τελευταία χρόνια υπήρξε ένας τεράστιος μετασχηματισμός που έχει καταστήσει την Ελλάδα ηγέτη στον τομέα αυτό», ανέφερε σχετικά ο Νίκος Τσάφος, Επικεφαλής Ενεργειακός Σύμβουλος του Πρωθυπουργού, παίρνοντας τον λόγο στη στρογγυλή τράπεζα με τίτλο “Energy Security in the course to net zero”.

«Η ενεργειακή μετάβαση συμβαίνει ήδη. Δείτε την Ελλάδα. Έχουμε μια απολύτως συγκεντρωμένη και ρεαλιστική στρατηγική στον τομέα» τόνισε ο κ. Τσάφος, επισημαίνοντας ότι η χώρα μας από το 2005 έχει μειώσει κατά 87% την παραγωγή λιγνίτη και από το 2019 έχει αυξήσει κατά 50% την παραγωγή ενέργειας που προέρχεται από τον ήλιο και τον αέρα, αναφέροντας παράλληλα ότι «μετά το 2019 διπλασίασε τις επενδύσεις στα δίκτυα», υπογραμμίζοντας την σημασία που έχει η ευελιξία για την επίτευξη του στόχου της ενεργειακής μετάβασης.

«Πρέπει να ξεκινήσουμε να αλλάζουμε τον τρόπο που σκεφτόμαστε υιοθετώντας μία άλλη οπτική. Η μετάβαση από μόνη της δεν είναι μια ολοκληρωμένη στρατηγική», τόνισε ο Ιωάννης Μανιάτης, πρώην Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας, Κλιματικής Αλλαγής και καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιά. Όπως ανέφερε είναι κρίσιμο να διασφαλιστεί πως η μετάβαση θα είναι πράσινη κι ότι θα υπάρχουν φθηνές τιμές για τους καταναλωτές.

Η ενεργειακή ασφάλεια

Ο κ. Μανιάτης ανέδειξε παράλληλα την σημασία της ενεργειακής ασφάλειας, η οποία ενώ δεν ήταν στις προτεραιότητες της Ευρώπης μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία έρχεται σε πρώτο πλάνο. «Τα επόμενα σαράντα χρόνια θα χρειαστούμε εκτός από τις ανανεώσιμες και μεγάλη ποσότητα φυσικού αερίου» πρόσθεσε, εκφράζοντας παράλληλα τον προβληματισμό του για την υπερβολική εξάρτηση της Ευρώπης από την Κίνα. «Πρέπει να μεταμορφώσουμε την Ελλάδα και την Ευρώπη από περιοχές που εισάγουν και καταναλώνουν προϊόντα σε περιοχές που παράγουν και εξάγουν προϊόντα», κατέληξε.

Στο θέμα της ενεργειακής ασφάλειας στάθηκε με την τοποθέτησή του και ο Dev Sanyal, CEO, VARO Energy, Ελβετία. «Για χιλιετίες είχαμε μία πηγή ενέργειας. Τώρα ζούμε σε έναν κόσμο που είναι πολυδιάστατος και περίπλοκος και είναι πολύ σημαντικό να σκεφτόμαστε σε αυτό το πλαίσιο», ανέφερε σχετικά.

Από την άλλη πλευρά, όπως εξήγησε ο κ. Sanyal, οι ανανεώσιμες πηγές από τις οποίες προέρχεται το 50% της ενέργειας που καταναλώνουμε, είναι ένας λόγος αισιοδοξίας. «Μιλώντας για ασφάλεια και οικονομία πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι συνδέουμε περισσότερα δίκτυα», τόνισε ο κ. Sanyal, επισημαίνοντας παράλληλα την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ των συμβατικών πηγών ενέργειας με τις ανανεώσιμες, την χρήση παλαιών δικτύων για νέους σκοπούς, και την ύπαρξη ενός σταθερού ρυθμιστικού πλαισίου. «Η δίκαιη μετάβαση πρέπει να είναι λογική, συναφής και οικονομική», κατέληξε.

«Λέγεται πως η μετάβαση στο καθαρό μηδέν δεν συνάδει με την ενεργειακή ασφάλεια. Αυτό δεν είναι αληθές» ανέφερε ο Lord Francis Maude of Horsham, Chairman of FMA Limited, Ηνωμένο Βασίλειο, επισημαίνοντας πως όλες οι χώρες έχουν δυνατότητες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας οι οποίες δεν έχουν τύχει εκμετάλλευσης. Ένα ζήτημα που ανέδειξε σχετικά, είναι η περίπτωση της αποθήκευσης ή της αποθήκευσης σε επίπεδο δικτύου. «Έχουμε πολλές δυνατότητες ο αέρας και ο ήλιος του νότου να βοηθήσει την εξισορρόπηση μεταξύ Βορρά και Νότου» συμπλήρωσε, επισημαίνοντας ωστόσο τον κίνδυνο η καινοτομία και η παραγωγή να εξισορροπήσει οτιδήποτε έρχεται από την Κίνα. Οι απαγορεύσεις δεν μπορούν να είναι πλήρεις, επεσήμανε συγκεκριμένα, αναφερόμενος στην τάση προς τον προστατευτισμό, τονίζοντας ότι πρέπει να υπάρξει μια μετατόπιση προς το ποιος παράγει εξίσου φθηνά με την Κίνα.