Σε διαβουλεύσεις βρίσκεται η Αίγυπτος με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να λάβει χρηματοδότηση ύψους δύο δισεκατομμυρίων ευρώ για την υλοποίηση έργων διασύνδεσης ηλεκτρικής ενέργειας «GREGY Project» που προωθεί ο όμιλος Κοπελούζου και του έργου «Green Vein» που προωθεί η ιταλογερμανική σύμπραξη Cesi, Prysmian και Siemens. Αυτό αναφέρθηκε από τον σαουδαραβικής ιδιοκτησίας τηλεοπτικό σταθμό «Al Arabiya» που επικαλέστηκε κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Όπως σημειώνει το Nova.news τα δύο έργα, για τα οποία οι μελέτες σκοπιμότητας βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη, αποτελούν τώρα την ύψιστη προτεραιότητα για το Κάιρο. Στόχος είναι η σύνδεση του αιγυπτιακού δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας με το ευρωπαϊκό και η παροχή καθαρής ενέργειας στην Ευρώπη. «Πρόκειται για έργα που απαιτούν μεγάλα χρηματικά ποσά, αλλά αν υλοποιηθούν θα ωφεληθούν όλα τα μέρη», δήλωσαν αξιωματούχοι. Η Αίγυπτος έχει ένα ιδιαίτερο πολιτικό και ιστορικό βάρος, ενώ βρίσκεται σε διαρκή αλληλεπίδραση με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρόκειται για μία χώρα-κλειδί για την περιφερειακή σταθερότητα, αλλά και μία νέα πύλη πράσινης ενέργειας.

Η Ελλάδα είναι μεταξύ των χωρών που θέλουν να συνεργαστούν στην αξιοποίηση του ενεργειακού της πλούτου μέσω του «GREGY Project» που προωθεί ο όμιλος Κοπελούζου για την ηλεκτρική διασύνδεση της Αιγύπτου με την Ευρώπη. Υπενθυμίζεται πως το «πράσινο φως» και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έλαβε πρόσφατα η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου, το έργο GREGY – Green Energy Interconnector του Ομίλου Κοπελούζου. Η ηλεκτρική διασύνδεση των δύο κρατών εντάχθηκε και επισήμως στη λίστα Έργων Αμοιβαίου Ενδιαφέροντος (Projects of Mutual Interest, PMI) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού η λίστα κατάφερε και πήρε τη σύμφωνη γνώμη και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 12 Μαρτίου.

Το υποθαλάσσιο ηλεκτρικό καλώδιο με δυνατότητα αμφίδρομης μεταφοράς ενέργειας και συνολικού προϋπολογισμού 3,569 δισ. ευρώ, θα μεταφέρει ηλεκτρική ενέργεια από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας της Αιγύπτου. Συγκεκριμένα, 3.000 μεγαβάτ πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας θα μεταφέρονται στην Ελλάδα, τα οποία θα παράγονται από 9,5 GW Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), που θα κατασκευάσει και λειτουργήσει ο Όμιλος Κοπελούζου στην Αίγυπτο.  Τα οφέλη της ηλεκτρικής διασύνδεσης θα είναι ιδιαίτερα σημαντικά για τη χώρα μας, αφού με το GREGY η Ελλάδα θα μπει οριστικά στον πράσινο κύκλο της ενεργειακής της μετάβασης, εισάγοντας την σε μια νέα εποχή από οικονομική και γεωστρατηγική άποψη. Το GREGY εκτός από τα σημαντικά ενεργειακά, περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη που θα έχει για την Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή, αποτελεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό γεωπολιτικό έργο και το θεμέλιο λίθο για τη δημιουργία διαδρόμων Βορρά – Νότου και τη μεταφορά πράσινης ενέργειας.

Ωστόσο, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκονται και τα ιταλικά σχέδια που μπήκαν εμβόλιμα στο ελληνικό project. Η ηλεκτρική διασύνδεση Ιταλίας – Αιγύπτου αφορά ένα έργο τεραστίων διαστάσεων. Η «Πράσινη Φλέβα» (Green Vein), όπως αποκαλείται το έργο, που προωθεί η ιταλογερμανική σύμπραξη Cesi, Prysmian και Siemens, σχεδιάζεται με μεταφορική ικανότητα 3 GW – όση και το GREGY- αλλά αφορά σε υποθαλάσσιο καλώδιο μήκους 2.800 χλμ., δηλαδή τριπλάσιο των 954 χλμ. της ελληνοαιγυπτιακής διαδρομής, με ό,τι αυτό σημαίνει για το κόστος του, το οποίο δεν έχει γίνει γνωστό.

Αν αποδεικνύει κάτι η προσθήκη της τελευταίας στιγμής από πλευράς Ιταλίας είναι η γεωπολιτική σημασία που παρουσιάζουν οι ενεργειακές λεωφόροι Νότου – Βορρά, αλλά και το πόσο γρήγορα πρέπει να τρέξουν αμφότερες οι δύο χώρες, που θέλουν να γίνουν γέφυρα για τη μεταφορά στην Ευρώπη της πολύ φθηνής πράσινης αιγυπτιακής ενέργειας.