Σε μία ακόμη παράταση στην καταληκτική προθεσμία που έχουν οι ωφελούμενοι για την υλοποίηση εργασιών στο πλαίσιο του προγράμματος ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών «Εξοικονομώ 2021», αναμένεται να προχωρήσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ).

Υπενθυμίζεται πως στις 8 Φεβρουαρίου είχε δοθεί παράταση έως τις 16 Απριλίου για τους ωφελούμενους της 1ης και 2ης Απόφασης Υπαγωγής αιτήσεων στο πρόγραμμα. Σύμφωνα με πληροφορίες του energygame.gr, υπάρχει κίνδυνος απένταξης από το πρόγραμμα για περίπου 3.500 αιτήσεις και η νέα παράταση, κατά τουλάχιστον 2 μήνες, αποτελεί μονόδρομο.

Όπως αναφέρουν πηγές της αγοράς, σε όλη τη διάρκεια του προγράμματος παρατηρήθηκαν σημαντικά προβλήματα στη διαδικασία υποβολής των αιτήσεων. Σε πρώτη φάση, δεν ήταν δυνατόν μέσω της σχετικής πλατφόρμας να γίνει η κλήση του ενεργειακού επιθεωρητή για την έκδοση του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ). Εν συνεχεία μπορούσε να γίνει η κλάση του ενεργειακού επιθεωρητή, αλλά δεν ήταν δυνατή η επιστροφή της αίτησης σε αυτόν από τον ωφελούμενο, ώστε να υποβληθούν τα συμπληρωματικά δικαιολογητικά και να αποσταλούν για τον τελικό έλεγχο.

Τώρα, πλέον, δεν υπάρχουν προβλήματα στην πλατφόρμα, αλλά το χρονικά περιθώρια είναι περιορισμένα, καθώς για να ολοκληρώσει ο ενεργειακός επιθεωρητής το ΠΕΑ χρειάζεται περίπου 15 εργάσιμες ημέρες.

Αναφορά στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ωφελούμενοι γίνεται σε πρόσφατη επιστολή του Περιφερειακού Τμήματος Πελοποννήσου του ΤΕΕ προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρο Σκυλακάκη, με την οποία ζητείται επίσης η παράταση της σχετικής προθεσμίας.

Στην επιστολή υπογραμμίζεται ότι το πρόγραμμα αδυνατεί να ολοκληρωθεί λόγω δομικών προβλημάτων στο σχεδιασμό και την υλοποίηση του ενώ, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, ένα μήνα και πλέον από την τελευταία παράταση «εκδίδεται “Οδηγός Πληρότητας” που οι Μηχανικοί καλούνται να διαβάσουν και να εφαρμόσουν για τους φακέλους που είτε έχουν ήδη ολοκληρώσει ή που θα ολοκληρώσουν σε λιγότερο από ένα μήνα(!)».

Επισημαίνεται, τέλος, ότι ένα σημαντικό ζήτημα που απασχολεί τους μηχανικούς στο εν λόγω πρόγραμμα, είναι το γεγονός ότι δεν έχουν οριστεί οι αμοιβές των ενεργειακών επιθεωρητών από το ΥΠΕΝ, παρά μόνο η επιδότηση επί της αμοιβής. Υπενθυμίζεται ότι η επιλογή των ενεργειακών επιθεωρητών γίνεται με κλήρωση.