Η Ολλανδία πλησιάζει σε συμφωνία για την πώληση του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας που ελέγχει η Tennet Holding BV στη Γερμανία, στο γερμανικό δημόσιο, μετά από μήνες παρατεταμένων διαπραγματεύσεων, όπως αποκάλυψε το Bloomberg.

Όπως αναφέρει το διεθνές πρακτορείο, οι λεπτομέρειες της συναλλαγής θα μπορούσαν να ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες, δήλωσαν οι άνθρωποι, οι οποίοι ζήτησαν να μην κατονομαστούν, καθώς οι συνομιλίες είναι ιδιωτικές. Η συμφωνία θα μπορούσε να αποτιμηθεί σε περίπου 22 δισεκατομμύρια ευρώ (24 δισεκατομμύρια δολάρια) που περιλαμβάνει περίπου 14 δισεκατομμύρια ευρώ σε χρέος και 8 δισεκατομμύρια ευρώ σε μετοχές, σύμφωνα με τους ανθρώπους.

Ένα τελευταίο σημείο εμπλοκής σχετίζεται με τις απαιτούμενες επενδύσεις για τη βελτίωση των δικτύων της Γερμανίας, δήλωσε ένας από τους ανθρώπους.

Η ολλανδική και η γερμανική κυβέρνηση καθώς και η Tennet αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Η Γερμανία προσπαθεί να ενοποιήσει τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας

Οι συζητήσεις περιπλέχθηκαν πέρυσι από μια γερμανική δικαστική απόφαση σχετικά με τις εκτός προϋπολογισμού δαπάνες, η οποία ανάγκασε την κυβέρνηση του Βερολίνου να αναπροσαρμόσει τα δημοσιονομικά σχέδια. Η εξαγορά αποτελεί μέρος των προσπαθειών της Γερμανίας να ενοποιήσει τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας και να ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια. Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης αντιμετωπίζει μια δύσκολη μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καθώς και την αβεβαιότητα που προκλήθηκε από την απώλεια του ρωσικού φυσικού αερίου από αγωγούς.

Η ολλανδική κυβέρνηση δήλωσε στις 12 Ιανουαρίου ότι θα δανείσει στην Tennet 25 δισεκατομμύρια ευρώ για τις αναγκαίες επενδύσεις στο δίκτυο, καθώς η πώληση του γερμανικού δικτύου της παρέμενε στον αέρα. Η κυβέρνηση σηματοδότησε τότε ότι το δάνειο δεν αποτελεί μακροπρόθεσμη λύση, αλλά προσέφερε μια γέφυρα μέχρι να πωληθεί το γερμανικό δίκτυο της Tennet ή να βρεθεί άλλη λύση χρηματοδότησης.