Ξεκινούν και πάλι οι εταιρείες προμήθειας τις συζητήσεις για τον ενεργειακό Τειρεσία, σύμφωνα με πληροφορίες, καθώς, το πρόβλημα με τους πελάτες που φεύγουν αφήνοντας απλήρωτους λογαριασμούς δεν έχει αντιμετωπιστεί.

Αν και μόνο οι εναλλακτικοί πάροχοι είναι θετικοί στο μέτρο, πηγές της αγοράς σημειώνουν ότι το θέμα επανέρχεται στο τραπέζι, ακόμη και αν ο μεγάλος παίκτης της αγοράς δεν ενταχθεί σε αυτό. Θεωρείται ότι είναι σημαντική η ανταλλαγή πληροφοριών ακόμη και αν γίνει μόνο μεταξύ των εταιρειών που εκπροσωπούν το 25% της αγοράς.

Σημειώνεται ότι σήμερα οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στις εταιρείες προμήθειας εκτιμώνται σε 500 εκατ. ευρώ, ενώ πηγές της αγοράς εκτιμούν ότι ακόμη και αν νομοθετηθεί η αλλαγή στο άρθρο 42 του Κώδικα για τον ενεργειακό τουρισμό, δεν θα καταπολεμήσει σημαντικά το φαινόμενο.

Υπενθυμίζεται ότι στόχος του Ενεργειακού Τειρεσία είναι βοηθήσει στην καταπολέμηση του φαινομένου των «ενεργειακών τουριστών», δηλαδή καταναλωτών που συστηματικά αφήνουν χρέη σε προμηθευτές ενέργειας και μεταπηδούν σε άλλους για να αποφύγουν την πληρωμή.

Θα λειτουργεί ως μηχανισμός ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των προμηθευτών ενέργειας. Θα καταγράφει τα στοιχεία των καταναλωτών που έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη, έτσι ώστε οι εταιρείες να μπορούν να αξιολογούν την πιστοληπτική τους ικανότητα πριν τους προμηθεύσουν ενέργεια.

Ο Ενεργειακός Τειρεσίας θα επεξεργάζεται τα στοιχεία αυτά και θα τα διαθέτει στους προμηθευτές ενέργειας, με τη μορφή ενός «πιστοληπτικού ιστορικού» για κάθε καταναλωτή. Οι προμηθευτές ενέργειας θα μπορούν να λαμβάνουν υπόψη το «πιστοληπτικό ιστορικό» ενός καταναλωτή, πριν αποφασίσουν εάν θα του προμηθεύσουν ενέργεια.

Εν αναμονή του νόμου για την αλλαγή στο άρθρο 42

Οι ρυθμίσεις για τον ενεργειακό «τουρισμό» με τροποποίηση του άρθρου 42 του Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας, αναμένεται να ενταχθούν σε νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που αναμένεται να κατατεθεί εντός του επόμενου διαστήματος.

Η αλλαγή στο άρθρο 42 του Κώδικα Προμήθειας έχει στόχο να «φρενάρει» την ελεύθερη μετακίνηση των καταναλωτών από προμηθευτή σε προμηθευτή σε περίπτωση ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Η ανάγκη αλλαγής του Κώδικα έχει προκύψει από το 2020 όταν εκδόθηκε απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που προέβλεπε ότι θα πρέπει να τηρείται η αρχή της αναλογικότητας όσον αφορά την μετακίνηση των καταναλωτών από προμηθευτή σε προμηθευτή. Η δομή των αλλαγών έχει γίνει γνωστή από τον ίδιο τον υπουργό τον περασμένο Οκτώβριο, και όπως είπε στοχεύει να θέσει φραγμούς στην ελεύθερη μετακίνηση των καταναλωτών από προμηθευτή σε προμηθευτή σε περίπτωση ληξιπρόθεσμων οφειλών. Στην τελική διαμόρφωση του νομοσχεδίου το οποίο θα προσδιορίζει επακριβώς την έννοια του «στρατηγικού» κακοπληρωτή, ο οποίος θα είναι αυτός που θα έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές σε δύο προηγούμενους προμηθευτές και ληξιπρόθεσμες οφειλές στον τρέχοντα, σε διάστημα 5 ετών, με χρόνο εκκίνησης την 1.1.2020.