Έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για τα αποτελέσματα του μικρού διαγωνισμού του ΔΕΔΔΗΕ, για τους 360.000 ψηφιακούς μετρητές και τις επόμενες μέρες, αναμένονται σύμφωνα με πληροφορίες να ανοιχτούν οι προσφορές.

Υπενθυμίζεται ότι προσφορές για το μικρό διαγωνισμό ζητήθηκαν από τα τέσσερα σχήματα Itron, Elster (Honeywell), Iskraemeco και Protasis, που συμμετέχουν και στο μεγάλο διαγωνισμό των 7,5 εκ. μετρητών.

Ο μικρός διαγωνισμός αφορά τους πρώτους 360.000 ψηφιακούς μετρητές που θα τοποθετηθούν το 2024, και τρέχει παράλληλα με τον μεγάλο των 7,5 εκ. μετρητών. Στόχος του ΔΕΔΔΗΕ με την προκήρυξη του μικρού διαγωνισμού είναι να επιταχύνει την τοποθέτηση των πρώτων μετρητών, και να ξεκινήσει άμεσα η εγκατάστασή τους.

Σημειώνεται ότι η ολοκλήρωση του μεγάλου διαγωνισμού έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης τα τέλη της δεκαετίας.

Τα επόμενα βήματα

Μετά την ανακοίνωση των επιτυχόντων του μικρού διαγωνισμού, άμεσα θα τους ανατεθεί το έργο ώστε η εγκατάστασή τους να γίνει φέτος. Προτεραιότητα για την τοποθέτηση αυτών των 360.000 μετρητών θα δοθεί σε οργανισμούς του Δημόσιου Τομέα και επιχειρήσεις με μεγάλες καταναλώσεις.

Η επιτάχυνση του έργου που γίνεται με την τμηματική τοποθέτηση των μετρητών είναι σημαντική ώστε να προκύψουν γρηγορότερα τα λειτουργικά οφέλη για το ΔΕΔΔΗΕ και τους συμμετέχοντες στην αγορά ενέργειας. Οι νέες υποδομές θα διευκολύνουν τον εντοπισμό τεχνικών απωλειών και ρευματοκλοπών, ενώ παράλληλα θα δημιουργήσουν ένα πολύ απλούστερο οικοσύστημα παροχής υπηρεσιών.

Στους καταναλωτές οι έξυπνοι μετρητές θα τους επιτρέψουν, μεταξύ άλλων, να παρακολουθούν τη χρήση ενέργειας σε πραγματικό χρόνο, να εξοικονομούν πόρους, να προγραμματίζουν καλύτερα τις δραστηριότητές τους, να συμμετέχουν σε οικονομικά επωφελή προγράμματα της αγοράς και να έχουν ακριβέστατη τιμολόγηση της κατανάλωσής τους.

Ο μεγάλος διαγωνισμός

Παράλληλα επίσης σταδιακά θα προχωρήσει και ο μεγάλος διαγωνισμός που στο σύνολό τους θα ολοκληρωθεί μέχρι το 2030, ώστε η τοποθέτηση να γίνεται σταδιακά. Το ύψος του έργου είναι περί στα 1,2 δισ. ευρώ και προβλέπει την αντικατάσταση των σημερινών «ρολογιών» με σύγχρονα έξυπνα συστήματα μέτρησης της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας.

Περιλαμβάνει συνολικά την εγκατάσταση 5,2 εκατ. μονοφασικών και 2,1 εκατ. τριφασικών «έξυπνων» μετρητών σε πελάτες χαμηλής τάσης.
Αν και η ολοκλήρωση της επένδυσης προγραμματίζεται για το 2030, όμως ήδη από τα τέλη του τρέχοντος έτους ο ΔΕΔΔΗΕ θα είναι έχει τη δυνατότητα να τηλεμετρά περίπου το 40% της ενέργειας που καταναλώνεται, ποσοστό που εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το 55% έως το τέλος του 2024.

Τα 4 σχήματα έχουν υποβάλει τεχνικές και οικονομικές προσφορές από τις 7/12/2023.

Οι τέσσερις εταιρείες που έχουν προκριθεί και κατέθεσαν τεχνοοικονομικές προσφορές είναι:

  • Η ισπανική θυγατρική της αμερικανικής εταιρείας κατασκευής μετρητών ItronSpain SLU, από κοινού με την επίσης ισπανική ZIV Aplicaciones y Tecnologia SL.
  • Η ρουμανική θυγατρική της αμερικανικής εταιρίας παραγωγής μετρητών ElsterRometrics SRL (μέλος του διεθνούς ομίλου Honeywell), μαζί με τις Intracom SA TelecomSolutions και ElsterGmbh.
  • Η σλοβενική εταιρία κατασκευής μετρητών Iskraemeco Dd. από κοινού με τη γαλλική OracleFrance SAS.
  • Η ελληνική Protasis AE, από κοινού με την γαλλική Sagemcom Energy &Telecom SAS.