Πράσινο φως για τη συμμετοχή της Κύπρου στον Great Sea Interconnector, με ποσό μέχρι 100 εκατ. ευρώ, έδωσε χθες, Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου το Υπουργικό Συμβούλιο της Κύπρου.

Το έργο αφορά την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου – Ελλάδας (μέσω Κρήτης) σε πρώτη φάση και Κύπρου – Ισραήλ σε δεύτερη φάση.

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Παπαναστασίου, μετά τη συνεδρία, η τελική επενδυτική απόφαση θα παρθεί μετά από κάποιους ελέγχους που περιγράφονται στην πρόταση ενώ για τον χειρισμό του θέματος δόθηκε εξουσιοδότηση από το Υπουργικό Συμβούλιο προς τους υπουργούς Ενέργειας και Οικονομικών.

Όπως εξήγησε ο ίδιος, θα επικαιροποιηθούν κάποιες εκθέσεις βιωσιμότητας του έργου και θα γίνουν μελέτες, από κοινού με άλλα ενδιαφερόμενα μέρη, όπως ο ΑΔΜΗΕ, επενδυτικά ταμεία όπως το TAQA των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και η Κυπριακή Δημοκρατία. Επίσης, θα γίνει μελέτη δέουσας επιμέλειας επί της νομικής και οικονομικής πτυχής του θέματος.

Αφού δοθεί το πράσινο φως από τις εν λόγω μελέτες οι δύο υπουργοί θα υποβάλουν ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου εισήγηση για την τελική επενδυτική απόφαση, όπως αναφέρει ο Φιλελεύθερος.