Τέσσερις στις πέντε βρετανικές επιχειρήσεις δηλώνουν ότι οι υψηλοί λογαριασμοί ενέργειας θα τις αναγκάσουν να αυξήσουν τις τιμές τους τα επόμενα δύο χρόνια, γεγονός που σηματοδοτεί ότι ο αντίκτυπος της ευρωπαϊκής κρίσης στα νοικοκυριά δεν έχει ακόμη υποχωρήσει.

Έρευνα που διεξήχθη από την PricewaterhouseCoopers έδειξε ότι το 81% των εταιρειών σχεδιάζει να αυξήσει την τιμή των προϊόντων ή των υπηρεσιών τους, ποσοστό ελαφρώς υψηλότερο από το ποσοστό των επιχειρήσεων που ανέφεραν ότι το έκαναν τα τελευταία δύο χρόνια.

Ενώ οι τιμές της ενέργειας στην Ευρώπη έχουν μειωθεί σημαντικά από τις κορυφές που παρατηρήθηκαν κατά τη διάρκεια της κρίσης που ακολούθησε την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, εξακολουθούν να είναι σημαντικά υψηλότερες από τους ιστορικούς μέσους όρους και είναι επιρρεπείς σε τακτικές εξάρσεις μεταβλητότητας. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του φυσικού αερίου του Ηνωμένου Βασιλείου για παράδοση τα επόμενα δύο χρόνια είναι διπλάσια σε σχέση με πριν από τρία χρόνια, όπως γράφει το Bloomberg.

Έως ότου η μετάβαση σε ένα ενεργειακό σύστημα απαλλαγμένο από τις ανθρακούχες εκπομπές οδηγήσει σε πιο προβλέψιμο και ελεγχόμενο κόστος, οι βρετανικές επιχειρήσεις «θα συνεχίσουν να υφίστανται τις επιπτώσεις των ασταθών τιμών και θα παραμείνουν στο έλεος των γεωπολιτικών δυνάμεων», δήλωσε η Vicky Parker, επικεφαλής του τομέα ενέργειας και κοινής ωφέλειας της PwC UK.

Εν τω μεταξύ, η Τράπεζα της Αγγλίας παρακολουθεί προσεκτικά για ενδείξεις εγχώριας παραγωγής πληθωρισμού και παρακολουθεί πόσο οι εταιρείες προσπαθούν να μετακυλήσουν το αυξανόμενο κόστος στους πελάτες τους μέσω υψηλότερων τιμών. Ο πληθωρισμός των υπηρεσιών στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν ισχυρότερος και πιο επίμονος από ό,τι στη ζώνη του ευρώ ή στις ΗΠΑ, γεγονός που αφήνει τη βρετανική κεντρική τράπεζα πιο απρόθυμη από τους ομολόγους της να εξετάσει το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων.