Μέσα σε βαρύ κλίμα ακούγεται πως θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της Τετάρτης η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Συνδέσμου Προμηθευτών Ενέργειας (ΕΣΠΕΝ). Οι σχέσεις μεταξύ των εταιρειών προμήθειας έχουν διαταραχθεί μετά την αναστάτωση που προκλήθηκε για τα σταθερά (μπλε) τιμολόγια και τη διελκυστίνδα μεταξύ του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρου Σκυλακάκη, της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) με αφορμή τα σταθερά τιμολόγια διάρκειας μικρότερης των 12 μηνών ή τα λεγόμενα «μεικτά» τιμολόγια.

Η ανησυχία είναι ότι ενδεχομένως αναπτυχθούν φυγόκεντρες δυνάμεις που θα έχουν ως αποτέλεσμα την αδρανοποίηση ή ακόμα χειρότερα τη διάλυση του Συνδέσμου. Το διακύβευμα δεν είναι η εμπορική πολιτική κάθε εταιρείας, αλλά η διατήρηση ομαλών σχέσεων με τη ρυθμιστική αρχή, η οποία άλλωστε είναι ο θεσμικός συνομιλητής των προμηθευτών. Παράλληλα, πέρα από τις εκάστοτε συμφωνίες ή διαφωνίες μεταξύ των δύο πλευρών, είναι αυτονόητο ότι απαιτείται μια ομαλή συνεργασία προκειμένου να διασφαλιστεί η υγιής λειτουργία του ανταγωνισμού και η προστασία των καταναλωτών.

Ο ΕΣΠΕΝ αντιμετωπίζει «υπαρξιακά ζητήματα» την ίδια ώρα που η λιανική αγορά προμήθειας ταλαιπωρείται από σοβαρά προβλήματα όπως είναι οι στρατηγικοί κακοπληρωτές (το φαινόμενο του λεγόμενου ενεργειακού τουρισμού) και τα ελλείμματα στον Ειδικό Λογαριασμό των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας, που πιέζουν τη ρευστότητα των εταιρειών του κλάδου, αυξάνουν το συνολικό κόστος λειτουργίας της αγοράς και επιβαρύνουν όλους τους (υπόλοιπους) καταναλωτές. Εκτός από τα τρέχοντα ζητήματα, υπάρχουν και σημαντικά θέματα που θα απασχολήσουν την εγχώρια αγορά ηλεκτρικής ενέργειας τα επόμενα χρόνια και σε αυτό το πλαίσιο είναι σαφές ότι οι εταιρείες προμήθειας χρειάζονται μια ενιαία φωνή που θα παρεμβαίνει προς το συνολικό όφελος της αγοράς αλλά και των καταναλωτών.

Απο την πλευρά του, ο γενικός διευθυντής του ΕΣΠΕΝ, Μίλτος Ασλάνογλου, ξεκαθάρισε με δήλωση του στο energygame.gr ότι δεν υφίσταται θέμα συνοχής και λειτουργίας του Συνδεσμου. “Ο εμπορικος ανταγωνισμός δεν δημιουργεί τριβές εντός του ΕΣΠΕΝ” υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι τα ζητήματα αυτά “δεν αποτελούν αντικείμενο του Συνδεσμου”.