Δύο ακόμη διάδρομοι ηλεκτρικής ενέργειας σχεδιάζονται για τη σύνδεση των Βαλκανίων με την Ιταλία, ο ένας από την Τουρκία στο Μαυροβούνιο, ο οποίος συνδέεται με την Ιταλία μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου, με πρόταση της Βουλγαρίας και ο άλλος ανάμεσα σε Αλβανία και Ιταλία μέσω της θάλασσας.

Πιο συγκεκριμένα, η Βουλγαρία πρότεινε ένα διάδρομο ηλεκτρικής ενέργειας από την Τουρκία στο Μαυροβούνιο, ο οποίος συνδέεται με την Ιταλία μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου. Την ίδια στιγμή, η αναπληρώτρια πρωθυπουργός της Αλβανίας και υπουργός Υποδομών και Ενέργειας Μπελίντα Μπαλούκου δήλωσε ότι επιτεύχθηκε συμφωνία για διασύνδεση με την Ιταλία μέσω της θάλασσας.

Η Ιταλία διαθέτει υποθαλάσσια καλώδια μεταφοράς ενέργειας τόσο προς το Μαυροβούνιο όσο και προς την Ελλάδα, ενώ υπάρχουν σχέδια για την τοποθέτηση περισσότερων καλωδίων. Ωστόσο, τώρα προέκυψε σχέδιο για απευθείας διασύνδεση με την Αλβανία. Θα διέρχεται μεταξύ του Μπάρι και της Αυλώνας, ανέφερε η Dita. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο πρόσθεσε ότι το εγχείρημα θα κόστιζε περίπου 1 δισεκατομμύριο ευρώ.

Ο διάδρομος Ανατολής-Δύσης της ΕΕ θα βελτιστοποιήσει τα φορτία αιχμής

Επιπλέον, ο εκτελεστικός διευθυντής του Διαχειριστή Συστήματος Ηλεκτρικής Ενέργειας (ESO) της Βουλγαρίας Άντζελιν Τσάτσεφ αποκάλυψε μια πρωτοβουλία για έναν διάδρομο ηλεκτρικής ενέργειας από την Τουρκία και μέσω της Μπουγαριάς, της Ελλάδας, της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας, για να φτάσει στο Μαυροβούνιο, ο οποίος θα επιτρέψει τη σύνδεση με την Ιταλία. Δήλωσε στον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα BNR ότι η πρόταση βρίσκεται υπό εξέταση.

Η ιδέα είναι να βελτιωθεί το φορτίο αιχμής μεταξύ ανατολής και δύσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς μετατοπίζεται με το ηλιακό φως. Ο Τσάτσεφ σημείωσε ότι το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς (ENTSO-E) εξετάζει το ενδεχόμενο να συμπεριλάβει στο δεκαετές σχέδιό του ένα άλλο έργο, για έναν διάδρομο ηλεκτρικής ενέργειας από την Ελλάδα προς την Πολωνία και τη Γερμανία.

Η προτεινόμενη διαδρομή διέρχεται από τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Ουγγαρία, τη Σλοβακία και την Τσεχική Δημοκρατία. Θα επέτρεπε τη μεταφορά ηλιακής ενέργειας από τα νοτιοανατολικά της ηπείρου προς τα βορειοδυτικά, ενώ παράλληλα η αιολική ενέργεια θα ρέει προς την αντίθετη κατεύθυνση. Το δυναμικό ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στην Τσεχική Δημοκρατία, την Ουγγαρία και τη Σλοβακία δεν είναι τόσο υψηλό, οπότε είναι μια ευκαιρία για τον διαμοιρασμό αυτής της ενέργειας μεταξύ διαφόρων χωρών, τόνισε ο Τσάτσεφ.

Συνεργασία με τα ΗΑΕ για υποθαλάσσια διασύνδεση ηλεκτρικής ενέργειας Αλβανίας-Ιταλίας

Η αναπληρώτρια πρωθυπουργός και υπουργός Υποδομών και Ενέργειας της Αλβανίας Μπελίντα Μπαλούκου δήλωσε ότι σύντομα θα ξεκινήσει η κατασκευή υποθαλάσσιας διασύνδεσης με την Ιταλία. Τόνισε ότι επιτεύχθηκε συμφωνία με την κυβέρνηση της Ρώμης και τους διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς των δύο χωρών. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) συμφώνησαν επίσης να συμμετάσχουν, διαβεβαίωσε η Μπαλούκου.

Η Αλβανία αποτελεί παράδειγμα για τη διαφοροποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με τις επιτυχείς δημοπρασίες για την ηλιακή και την αιολική ενέργεια, υποστήριξε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός. Η κυβέρνηση σχεδιάζει να προσθέσει 4 TWh σε ετήσια παραγωγή έως το 2030 και να καταστήσει τη χώρα καθαρό εξαγωγέα, επισήμανε.

Την περασμένη εβδομάδα η Μπαλούκου συναντήθηκε στα ΗΑΕ με τον διευθύνοντα σύμβουλο της TAQA,Τζασίμ Χουσέιν Θαμπέτ. Σε ανάρτησή της στο Facebook ανέφερε ότι μίλησαν για την υλοποίηση του έργου μεταφοράς Αλβανίας-Ιταλίας.

Η κρατική TAQA είναι ο μεγαλύτερος εταίρος σε ένα εργοστάσιο ηλιακής ενέργειας 2 GW που τέθηκε σε λειτουργία στο Άμπου Ντάμπι ενόψει της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή COP28.