Ακόμα μια δημοπρασία στη «Διαδρομή 1», που αφορά τη μεταφορά φυσικού αερίου στην Ουκρανία μέσω του Κάθετου Διαδρόμου διεξάγεται σήμερα. Σύμφωνα με τον ΔΕΣΦΑ «το νέο προϊόν στοχεύει στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας και την προώθηση της διαφοροποίησης πηγών προμήθειας στην Κεντρική και Νοτιοανατολική Ευρώπη, διευκολύνοντας την Ουκρανία να προμηθευτεί μέρος των αναγκαίων ποσοτήτων φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένου και του LNG, μέσω του στρατηγικά τοποθετημένου Διαβαλκανικού Αγωγού (Trans-Balkan Pipeline)».
Είναι η τρίτη δημοπρασία και μένει να φανεί εάν θα εκδηλωθεί ενδιαφέρον, ειδικά από τις ουκρανικές εταιρίες. Βρισκόμαστε σε μια περίοδο χαμηλής ζήτησης, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, ωστόσο η ανάγκη για αποθήκευση ενέργειας σίγουρα κρατά «ζεστό» το ενδιαφέρον. Η αποθήκευση φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται περίπου στο 65%, ποσοστό που αποτελεί ένα από τα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών. Παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί, τα τρέχοντα επίπεδα αποθήκευσης παραμένουν κάτω από εκείνα του περασμένου έτους.
Σε αυτό το πλαίσιο, πηγές της αγοράς αναφέρουν πως εάν εμφανιστούν τουλάχιστον 5 traders στην σημερινή δημοπρασία, τότε εκτιμάται πως θα δοθεί ένα «σήμα» σε μια περίοδο, που όπως υπογραμμίζεται είναι ασταθής η αγορά. Είναι ασταθής και ταυτόχρονα υπάρχουν παράγοντες που διαμορφώνουν ένα νέο τοπίο. Ένας από αυτούς είναι ο ρόλος που θέλει να διαδραματίσει η Τουρκία. Δεν είναι τυχαίες άλλωστε οι συμφωνίες που είχε υπογράψει πρόσφατα με Βουλγαρία και Ρουμανία για ενεργειακή συνεργασία. Επίσης, η Τουρκία μέσω της συμφωνίας της TPAO με την ουγγρική MOL προχωράει σε έρευνες υδρογονανθράκων επί ευρωπαϊκού εδάφους και συγκεκριμένα σε δυο χερσαία οικόπεδα στην Ουγγαρία.
Ένας δεύτερος παράγοντας που θα επηρεάσει την ευρωπαϊκή αγορά είναι το ρωσικό φυσικό αέριο, τη στιγμή που η Ε.Ε. θέλει να καταργήσει τις εισαγωγές φυσικού αερίου μέχρι τέλος του 2027, υπάρχουν χώρες που είναι εξαρτημένες σε μεγάλο βαθμό. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του Green Tank oι εισαγωγές LNG στην Ελλάδα «αυξήθηκαν κατά 63,2% (+6,07 TWh) σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2024. Στη δεύτερη θέση ήταν το ρωσικό αέριο από την πύλη του Σιδηροκάστρου με μερίδιο 39,6% στο σύνολο των εισαγωγών (13,87 TWh), ενώ τελευταίο ήταν το αζέρικο αέριο μέσω του αγωγού TAP από την πύλη της Νέας Μεσημβρίας με 15,6% (5,46 TWh). Οι εισαγωγές ρωσικού αερίου μέσω του αγωγού Turkstream (πύλη Σιδηροκάστρου) έχουν μειωθεί κατά 10,3% (-1,6 TWh) και οι εισαγωγές αζέρικου αερίου μέσω του αγωγού TAP, έχουν μειωθεί κατά 6,3% (-0,37 TWh) αντίστοιχα, σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2024».
Πηγές της αγοράς αναφέρουν πως με έντονο ενδιαφέρον θα πρέπει να περιμένουμε τις συναντήσεις που θα γίνουν στη ΔΕΘ, με την παρουσία αξιωματούχων από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Το στοίχημα της ενίσχυσης του Κάθετου Διαδρόμου παραμένει προαπαιτούμενο και για αυτό τον λόγο εξετάζεται και η επέκταση των δημοπρασιών και μετά τον Οκτώβριο. Υπενθυμίζεται πως οι δημοπρασίες γίνονται κάθε τέταρτη Δευτέρα του μήνα και τον Οκτώβριο που είναι και η τελευταία εκτιμάται ότι θα υπάρξει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον.
Από κει και πέρα η Διευθύνουσα Σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ, Μαρία Ρίτα Γκάλι, κατά την τοποθέτησή της στο 8ο InvestGR Forum είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγών στο σχήμα. Ένα από τα ζητήματα τα οποία έχουν επισημανθεί είναι και αυτό της μείωσης της συνολικής τιμής διαμετακόμισης. Επίσης, αρκετοί χρήστες έχουν τονίσει τη σύντομη περίοδο υποβολής προσφορών ως έναν από τους λόγους για το περιορισμένο ενδιαφέρον στις προηγούμενες δημοπρασίες. Άλλοι δηλώνουν ότι αναμένουν να δεσμευτούν μεγαλύτερες ποσότητες για να γίνει το προϊόν πιο ελκυστικό.
Διαβάστε ακόμη