Μπορεί «ψηλά» στην επικαιρότητα να βρίσκεται η εξέλιξη της μεγάλης έντασης στη Μέση Ανατολή και συγκεκριμένα ανάμεσα στο Ιράν και στο Ισραήλ, όμως το μεγάλο στοίχημα για την Ευρώπη είναι μέσα σε αυτό το ασταθές γεωπολιτικό ενδιαφέρον να διατηρήσει την ασφάλεια εφοδιασμού με φυσικό αέριο. Στο πλαίσιο αυτό, μεγάλο ενδιαφέρον έχει η εκδήλωση του εμπορικού ενδιαφέροντος για τη χρήση του Κάθετου Διαδρόμου φυσικού αερίου και τη μεταφορά LNG από την Ελλάδα προς την Ουκρανία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να διεξαχθεί η δεύτερη δημοπρασία για δέσμευση δυναμικότητας με την ενιαία μειωμένη ταρίφα διαμετακόμισης που αποφάσισαν οι Διαχειριστές Συστήματος Ελλάδας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας, Μολδαβίας και Ουκρανίας. Υπενθυμίζεται πως η πρώτη δημοπρασία ήταν άκαρπη. Η εκτίμηση που υπάρχει είναι πως έχει μεσολαβήσει αρκετός χρόνος έτσι ώστε να αρθούν οι όποιες αμφιβολίες από την αγορά, ενώ επισημαίνεται πως είναι εξασφαλισμένη η ροή του προϊόντος και μπορεί να καλύψει τις ανάγκες των χωρών.

Οι προκλήσεις του Κάθετου Διαδρόμου

Μήνυμα αισιοδοξίας για τον Κάθετο Διάδρομο έστειλαν χθες η Διευθύνουσα Σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ, Maria Rita Galli, ο Vladimir Malinov, Διευθύνων Σύμβουλος της Bulgartransgaz και ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Gastrade, Κωστής Σιφναίος, μιλώντας στο Energy Transition Summit. Η κα Galli υπογράμμισε πως «ο Κάθετος Διάδρομος λειτουργεί εδώ και έξι χρόνια. Το 2022, όταν η Βουλγαρία δεν είχε πρόσβαση στο ρωσικό φυσικό αέριο, αυτό έφτασε 100% από την Ελλάδα, ενώ το LNG, που εισάγεται από την Ελλάδα, έχει ήδη φτάσει στη Μολδαβία. Αυτό που κάνουμε λοιπόν είναι να τον ενισχύσουμε, να τον επεκτείνουμε και να τον κάνουμε ακόμη πιο ευέλικτο ώστε να αρέσει στους χρήστες μας».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε ο κ. Σιφναίος, λέγοντας πως απώτερος στόχος «είναι τουλάχιστον να φτάσουμε την εξαγωγική ικανότητα των 10 BCM». Σημείωσε πως ακριβώς επειδή η Ελλάδα είναι το σημείο εισόδου του Κάθετου Διαδρόμου, η στρατηγική ιδέα είναι «να προσπαθήσουμε να τροφοδοτήσουμε όλη αυτή την περιοχή, η οποία καλύπτει την Ουκρανία την Ουγγαρία και τη Σλοβακία και να παρέχουμε μια εναλλακτική οδό εφοδιασμού». Από την πλευρά του, ο κ. Malinov, με φόντο τις ανακοινώσεις της Ε.Ε. για την πλήρη απαγόρευση του ρωσικού φυσικού αερίου, υπογράμμισε πως δεν υπάρχει πια καμία αμφιβολία ότι ο Κάθετος Διάδρομος θα αποτελέσει μια μελλοντική λύση για την Ευρώπη.

Το ζήτημα με τις τιμές και την επάρκεια

Όπως προαναφέρθηκε πάντως τα βλέμματα είναι στραμμένα στην κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή και στο ενδεχόμενο να τεθεί σε κίνδυνο η ασφάλεια της τροφοδοσίας αγαθών, όπως είναι το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο. Κύκλοι της αγοράς εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους, λαμβάνοντας υπόψη δύο σημαντικά δεδομένα: Αφενός πως η Ελλάδα το καλοκαίρι έχει αυξημένες ανάγκες σε φυσικό αέριο, λόγω της χρήσης του στην ηλεκτροπαραγωγή της. Ταυτόχρονα η Ελλάδα είναι εξαγωγική, γεγονός που από μόνο του σημαίνει ότι υπάρχουν αυξημένες ανάγκες. Αφετέρου, όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, η παράταση της αβεβαιότητας στην περιοχή μπορεί να οδηγήσει σε εκτίναξη των τιμών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το κόστος παραγωγής.

Αυτή τη στιγμή, η τιμή του φυσικού αερίου στον χρηματιστηριακό κόμβο της Ολλανδίας κινείται στα 39 ευρώ. Άρα, μέχρι τώρα δεν υπάρχουν σημάδια για δραματική αύξηση. Το μήνυμα της ασφάλειας εφοδιασμού χαρακτηρίζεται ως το πιο σημαντικό, σύμφωνα με πηγές της αγοράς. Πόσο μάλλον σε μια περίοδο που η Ε.Ε. επιλέγει να τοποθετήσει στον πυρήνα της στρατηγικής της την απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο. Σημαντικό δεδομένο στην καταγραφή του χάρτη των εξελίξεων αποτελεί το γεγονός πως η αυξημένη ζήτηση φυσικού αερίου αποτυπώνεται στα υφιστάμενα στοιχεία της Ρεβυθούσας και στην εκτίμηση πως όλο το καλοκαίρι θα υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον.

Διαβάστε ακόμη