Η Σερβία παρέτεινε επίσημα τη συμφωνία προμήθειας φυσικού αερίου με τη Ρωσία μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου 2025, σύμφωνα με τον Ντούσαν Μπαγιάτοβιτς, διευθύνοντα σύμβουλο της σερβικής κρατικής εταιρείας φυσικού αερίου Srbijagas. Η παράταση, η οποία επιβεβαιώθηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα της Σερβίας RTS, επιτρέπει στη Σερβία να εξασφαλίζει καθημερινές παραδόσεις έξι εκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου σε σταθερή τιμή 290 ευρώ ανά 1.000 κυβικά μέτρα.

Όπως αναφέρει το ceenergy.news, αυτή η βραχυπρόθεσμη τροποποίηση της υφιστάμενης συμφωνίας καλύπτει την περίοδο από την 1η Ιουνίου έως τις 30 Σεπτεμβρίου και διατηρεί τον ίδιο τύπο τιμολόγησης που συνδέει την τιμή του φυσικού αερίου με τις παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου. Ο Μπαγιάτοβιτς τόνισε ότι οι όροι παραμένουν αμετάβλητοι σε σχέση με την τρέχουσα συμφωνία, η οποία λήγει στα τέλη Μαΐου.

Η παράταση θεωρείται ως στρατηγική κίνηση που θα επιτρέψει στη Σερβία να γεμίσει την εγχώρια εγκατάσταση αποθήκευσης φυσικού αερίου στο Banatski Dvor, καθώς και τους χώρους αποθήκευσης στη γειτονική Ουγγαρία. Η εξασφάλιση επαρκών αποθεμάτων είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη διατήρηση της ενεργειακής ασφάλειας και της σταθερότητας των τιμών ενόψει των ψυχρότερων μηνών.

Ο κ. Μπαγιάτοβιτς διαβεβαίωσε τα σερβικά νοικοκυριά ότι η παράταση δεν θα οδηγήσει σε αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου για τους καταναλωτές. Μάλιστα, πρότεινε ότι οι βιομηχανικοί χρήστες φυσικού αερίου μπορεί να επωφεληθούν από ακόμη χαμηλότερες τιμές, εφόσον δεν υπάρξουν σημαντικές διαταραχές στην αγορά. Αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για τη σερβική βιομηχανία, ιδίως σε τομείς που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την ενέργεια.

Η συμφωνία με τη Ρωσία, τον κύριο προμηθευτή φυσικού αερίου της Σερβίας, έρχεται εν μέσω συνεχιζόμενων γεωπολιτικών εντάσεων και μιας ασταθούς αγοράς ενέργειας σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ενώ πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν προχωρήσει στη μείωση της εξάρτησής τους από τις ρωσικές ενεργειακές προμήθειες, η Σερβία διατηρεί στενούς δεσμούς με τη Μόσχα, ιδίως στον τομέα της ενέργειας.

Η συνεχιζόμενη χρήση ενός τύπου τιμολόγησης που συνδέεται με το πετρέλαιο υποδηλώνει έναν βαθμό προβλεψιμότητας των τιμών, ο οποίος μπορεί να βοηθήσει στη θωράκιση των Σέρβων καταναλωτών και επιχειρήσεων από ξαφνικές αυξήσεις των τιμών του φυσικού αερίου. Ωστόσο, οι ευρύτερες δυναμικές της αγοράς, συμπεριλαμβανομένων των γεωπολιτικών παραγόντων και των παγκόσμιων τιμών του πετρελαίου, θα συνεχίσουν να επηρεάζουν τις ενεργειακές προοπτικές της Σερβίας κατά τους επόμενους μήνες.

Διαβάστε ακόμη