Η Ιταλία υποστηρίζει πλήρως τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να σταματήσει τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου στο μπλοκ μέχρι το 2027, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της χώρας στους δημοσιογράφους την Πέμπτη, προσθέτοντας ότι οι όποιες αποφάσεις της Ρώμης για την ενίσχυση των εισαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ εναπόκεινται στους ιδιώτες αγοραστές, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Reuters.
Η Ιταλία εισήγαγε πέρυσι μια μικρή ποσότητα ρωσικού φυσικού αερίου, η οποία εξήχθη κυρίως στην Αυστρία, δήλωσε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι η χώρα είναι πλέον ανεξάρτητη από τις προμήθειες που προέρχονται από τη Μόσχα. «Η Ιταλία υποστηρίζει πλήρως την προσπάθεια», δήλωσε ο Πιτσέτο Φρατίν (Pichetto Fratin) σε συνέντευξη Τύπου στη Ρώμη, μιλώντας μαζί με την Τερέσα Ριμπέρα (Teresa Ribera), την Επίτροπο Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΕΕ δήλωσε αυτόν τον μήνα ότι θα προτείνει νομικά μέτρα για τη σταδιακή διακοπή των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου και υγροποιημένου φυσικού αερίου μέχρι το τέλος του 2027, τερματίζοντας μια ενεργειακή σχέση δεκαετιών που κατέρρευσε μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.
Κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Ουάσινγκτον τον Απρίλιο, ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι συζήτησε με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ μια πιθανή αύξηση των ιταλικών εισαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις Η.Π.Α. Ο Πιτσέτο δήλωσε ότι οποιαδήποτε τέτοια αγορά θα πρέπει να βασίζεται σε ανταγωνιστικές τιμές.
«Το γεγονός ότι έχουμε αυξήσει την ικανότητα επαναεριοποίησης σημαίνει ότι υπάρχει περιθώριο να αγοράσουμε περισσότερο LNG, εάν είναι ανταγωνιστικό σε σύγκριση με το (αέριο που φθάνει μέσω αγωγού)», δήλωσε ο Πιτσέτο.
Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι το αμερικανικό LNG προσφέρεται επί του παρόντος σε υψηλές τιμές όταν φτάνει στην Ευρώπη.
«Πώς είναι δυνατόν το αμερικανικό φυσικό αέριο να φεύγει από τις ακτές της Φλόριντα με 10-12 δολάρια ανά μεγαβατώρα (MWh)», είπε. « …. (και) να φτάνει στις ακτές της Πορτογαλίας με 36 δολάρια ανά MWh; Αυτό αποτελεί μέρος των διαπραγματεύσεων μεταξύ ιδιωτικών φορέων και όχι μεταξύ κρατών».
Διαβάστε ακόμη