Η Αίγυπτος βρίσκεται σε συνομιλίες με ενεργειακές εταιρείες και εμπορικούς οίκους για την αγορά 40-60 φορτίων υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) εν μέσω μιας επιδεινούμενης ενεργειακής κρίσης ενόψει της αιχμής της καλοκαιρινής ζήτησης, δήλωσαν στο Reuters τρεις πηγές που γνωρίζουν το θέμα.
Η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με δαπάνες έως και 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε τρέχουσες τιμές για την εξασφάλιση του υγροποιημένου φυσικού αερίου, συμπιέζοντας τα κρατικά ταμεία που ήδη πιέζονται για να κρατήσουν τα φώτα αναμμένα εν μέσω της πτώσης της παραγωγής φυσικού αερίου και της κρίσης του κόστους ζωής.
Ο πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι έδωσε την Τετάρτη εντολή στην κυβέρνηση να «λάβει προληπτικά ό,τι χρειάζεται για να διασφαλίσει τη σταθερή ροή ηλεκτρικής ενέργειας», σύμφωνα με ανακοίνωση.
«Η κυβέρνηση βρίσκεται τώρα σε συνομιλίες για την εισαγωγή τουλάχιστον 40 φορτίων LNG και περίπου 1 εκατ. τόνων μαζούτ», δήλωσε στο Reuters πηγή της βιομηχανίας που γνωρίζει το θέμα.
«Το φυσικό αέριο ήταν η πρωταρχική εστίαση, δεδομένων των πιο ευέλικτων διαθέσιμων επιλογών πληρωμής σε σύγκριση με το μαζούτ, αν και το τελευταίο παραμένει υπό εξέταση εάν οι τιμές του LNG είναι δυσμενείς», πρόσθεσε η πηγή.
Τα τελευταία δύο χρόνια, η Αίγυπτος υπέστη κυλιόμενες διακοπές ρεύματος, καθώς η προσφορά φυσικού αερίου υπολειπόταν της ζήτησης. Η ίδια η παραγωγή φυσικού αερίου της Αιγύπτου τον Φεβρουάριο έφθασε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων εννέα ετών.
Η πολυπληθέστερη αραβική χώρα στον κόσμο επέστρεψε πέρυσι σε καθαρό εισαγωγέα φυσικού αερίου, αγοράζοντας δεκάδες φορτία και εγκαταλείποντας τα σχέδια να γίνει προμηθευτής της Ευρώπης, καθώς η παραγωγή της μειώθηκε.
Η κρίση σκληρού νομίσματος της Αιγύπτου έχει καθυστερήσει τις πληρωμές προς τις διεθνείς πετρελαϊκές εταιρείες, περιορίζοντας την εξερεύνηση και επιβραδύνοντας την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Η χώρα θα μπορούσε τώρα να χρειαστεί έως και 60 φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου για να καλύψει τις ανάγκες της το 2025, δήλωσε μια δεύτερη εμπορική πηγή, προσθέτοντας ότι μακροπρόθεσμα ο αριθμός αυτός θα μπορούσε να ανέλθει έως και σε 150 φορτία.
Βρίσκεται σε συνομιλίες με το Κατάρ, την Αλγερία, τη Saudi Aramco και μεγάλους παγκόσμιους εμπορικούς οίκους, ανέφεραν οι πηγές.
Το Υπουργείο Πετρελαίου της Αιγύπτου, η Qatar Energy, η Saudi Aramco και το Υπουργείο Ενέργειας και Μεταλλείων της Αλγερίας δεν ανταποκρίθηκαν άμεσα στα αιτήματα του Reuters για σχολιασμό.
Η Αίγυπτος έχει αγοράσει 1,84 εκατομμύρια τόνους (mt) LNG φέτος, σύμφωνα με τα στοιχεία της S&P Global Commodity Insights. Αυτό είναι σχεδόν το 75% του συνολικού της όγκου για το 2024.
Ένα πρόσθετο πρόβλημα ήταν η μείωση της παροχής από το υπεράκτιο κοίτασμα Λεβιάθαν του Ισραήλ, η οποία αποδόθηκε σε προγραμματισμένη συντήρηση. Αυτό ανάγκασε την Αίγυπτο να σταματήσει ή να μειώσει την παροχή αερίου σε διάφορα εργοστάσια λιπασμάτων για τουλάχιστον 15 ημέρες.
«Το εργοστάσιό μου έχει σταματήσει εντελώς από το Σάββατο. Άλλα εργάζονται με μερική δυναμικότητα», δήλωσε στο Reuters ο επικεφαλής ενός εργοστασίου λιπασμάτων, υπό τον όρο της ανωνυμίας.
Μια παρατεταμένη διακοπή θα μπορούσε να πλήξει τις εξαγωγές λιπασμάτων, βασική πηγή συναλλάγματος.
Η Αίγυπτος εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το εισαγόμενο ισραηλινό φυσικό αέριο, το οποίο αντιπροσωπεύει το 40-60% του συνολικού εισαγόμενου εφοδιασμού της και περίπου το 15-20% της κατανάλωσής της, σύμφωνα με τα στοιχεία της JODI.
Ωστόσο, αντιμετωπίζει την προοπτική να πληρώνει περισσότερα γι’ αυτό, καθώς δύο άλλες πηγές της βιομηχανίας δήλωσαν στο Reuters ότι το Ισραήλ θέλει να αυξήσει τις τιμές του εξαγόμενου φυσικού αερίου κατά 25%.
Διαβάστε ακόμη