Το Κατάρ σχεδιάζει να ενισχύσει σημαντικά τις εμπορικές του δραστηριότητες υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) για να συμπληρώσει την επεκτεινόμενη εγχώρια παραγωγή του καυσίμου.
Η QatarEnergy δημιούργησε μια μονάδα εμπορίας πριν από μερικά χρόνια, η οποία ήδη διαχειρίζεται 10 εκατομμύρια τόνους φυσικού υγροποιημένου φυσικού αερίου ετησίως, περισσότερο από το 50% των οποίων είναι όγκοι εκτός Κατάρ, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας Saad Sherida Al-Kaabi στο Οικονομικό Φόρουμ του Κατάρ την Τρίτη 20 Μαΐου, σύμφωνα με το Bloomberg.
«Η φιλοδοξία μας είναι μέχρι το 2030 να φτάσουμε κάπου στην περιοχή των 30-40 εκατομμυρίων τόνων μη καταριανού LNG που διακινείται από τον εμπορικό μας όμιλο», δήλωσε ο Al-Kaabi, ο οποίος είναι επίσης διευθύνων σύμβουλος της QatarEnergy.
Ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόσμο πωλεί συνήθως τη δική του παραγωγή μέσω μακροπρόθεσμων συμβολαίων. Ορισμένα φορτία spot από το Κατάρ πωλούνται μέσω της εμπορικής επιχείρησης της QatarEnergy, η οποία επίσης αγοράζει και πωλεί ποσότητες τρίτων. Καθώς η παγκόσμια ζήτηση για LNG αυξάνεται, οι ευέλικτοι και βραχυπρόθεσμοι όγκοι επιτρέπουν στους πωλητές και τους αγοραστές να αντιδρούν γρήγορα στη μεταβλητότητα της αγοράς.
«Αυτό που είδαμε είναι ότι υπήρχαν χρήματα που έμειναν στο τραπέζι», δήλωσε ο Al-Kaabi. Οι έμποροι από όλο τον κόσμο «θα αγόραζαν τα φορτία μας και θα έβγαζαν χρήματα από αυτό. Και έχουμε τη δυνατότητα και μπορούμε πραγματικά να δημιουργήσουμε έναν εμπορικό οργανισμό και το κάναμε».
Το Κατάρ επεκτείνει επίσης τη δική του παραγωγή από 77 εκατομμύρια τόνους σήμερα σε 160 εκατομμύρια τόνους υγροποιημένου φυσικού αερίου, τόσο στην εγχώρια αγορά όσο και στο έργο του στις ΗΠΑ. Η εταιρεία διαθέτει σήμερα 70 πλοία και προσθέτει άλλα 128, καθώς δεν θα κλειδώνονται όλες οι ποσότητες σε μακροπρόθεσμα συμβόλαια, δήλωσε ο Al-Kaabi.
Το σχέδιο επέκτασης περιλαμβάνει εξαγωγές LNG από το έργο North Field East, μέχρι τα μέσα του 2026, δήλωσε σε συνέντευξή του νωρίτερα την Τρίτη. Στις ΗΠΑ, η QatarEnergy έχει πλειοψηφικό μερίδιο στο έργο Golden Pass, το οποίο πλησιάζει στην έναρξη λειτουργίας.
Ο Al-Kaabi δήλωσε ότι υπάρχει περιθώριο για αυξανόμενη προσφορά από τις ΗΠΑ, τον κορυφαίο παραγωγό υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόσμο, καθώς και από το Κατάρ. Οι αμερικανικές ποσότητες πηγαίνουν συνήθως στην Ευρώπη και τη Νότια Αμερική, ενώ το LNG του Κατάρ θα εξυπηρετεί κυρίως την Ασία.
Το Κατάρ είναι αισιόδοξο για την παγκόσμια ζήτηση του καυσίμου. Η ανάγκη για το καύσιμο και την ηλεκτρική ενέργεια αυξάνεται παγκοσμίως με την αύξηση του πληθυσμού και την επέκταση της τεχνητής νοημοσύνης, δήλωσε ο Al-Kaabi.
«Χρειαζόμαστε όλο αυτόν τον όγκο», είπε. «Η ανάγκη για ηλεκτρική ενέργεια και ισχύ είναι τεράστια. Επομένως, δεν ανησυχούμε καθόλου για την ύπαρξη πλεονασμού προσφοράς ή κάτι τέτοιο».
Η QatarEnergy συζητά πωλήσεις πρόσθετων όγκων με αγοραστές στην Κίνα και την Ινδία, καθώς και με ομολόγους της σε άλλες χώρες, είπε. Παρόλα αυτά, οι συζητήσεις μπορεί να είναι χρονοβόρες.
«Σε όλες τις διαπραγματεύσεις υπάρχουν πάντα σημεία που κολλάνε», είπε. «Όλοι θέλουν μια καλύτερη συμφωνία τιμών και από τις δύο πλευρές».
Διαβάστε ακόμη