Αποφασισμένη φαίνεται η Energean να επεκτείνει τις δραστηριότητές της στη Δυτική Αφρική, μετά την ανάπτυξη της εταιρείας στη Μεσόγειο, σε χώρες όπως το Ισραήλ και η Αίγυπτος. «Πρέπει να συνεχίσουμε να αναπτυσσόμαστε. Και πρέπει να αναζητήσουμε ευκαιρίες και σε άλλες περιοχές, εκτός Μεσογείου. Αποδείξαμε την επιτυχία μας στη Μεσόγειο, χτίσαμε την εταιρεία από το μηδέν έως το σημείο που είμαστε σήμερα. Η φιλοδοξία μας είναι να κάνουμε το ίδιο στην Αφρική», τόνισε ο CEO της Energean, Μαθιός Ρήγας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Petroleum Economist, ενώ πρόσθεσε πως «έχουμε κάτι μοναδικό, που μπορεί να είναι εξαιρετικά πολύτιμο για τη Δυτική Αφρική, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή. Η Energean είναι μια εταιρεία με δυνατότητες λειτουργίας σε μεγάλα θαλάσσια βάθη, που καμία άλλη ανεξάρτητη δεν διαθέτει. Έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να κατασκευάσουμε υποδομές για FPSO, να πραγματοποιήσουμε γεωτρήσεις σε βαθιά ύδατα, να εγκαταστήσουμε υποθαλάσσιους αγωγούς. Μπορούμε να ενώσουμε μεγάλα έργα και να πουλήσουμε φυσικό αέριο στις εγχώριες αγορές, όπως κάναμε στο Ισραήλ».

Ο διευθύνων σύμβουλος της Energean ανέφερε πως υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια στην Αφρική διότι παραμένουν ανεκμετάλλευτοι και δεν αξιοποιούνται εμπορικά οι ενεργειακοί πόροι που ανακαλύπτονται. Στη συνέντευξη που παραχώρησε, έδωσε το μήνυμα πως προτεραιότητα θα πρέπει να είναι η χρήση του φυσικού αερίου της περιοχής για τη βιομηχανία και τον τοπικό πληθυσμό, ενώ οι εξαγωγές θα πρέπει να βρίσκονται σε δεύτερο πλάνο. Αναφερόμενος, δε, σε περιπτώσεις κοιτασμάτων όπου καθυστερεί χρόνια η αξιοποίησή τους, κάλεσε τις κυβερνήσεις να πιέσουν μεγάλες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου να «δώσουν πίσω τα έργα ή να φέρουν συνεταίρο». «Κάθε υπουργός, κάθε πρόεδρος, θα πρέπει να προσπαθήσει να αξιοποιήσει όσο το δυνατόν περισσότερους από τους ενεργειακούς πόρους που έχει στη χώρα του σήμερα, με οποιαδήποτε εταιρεία είναι πρόθυμη να το κάνει τώρα. Αν είναι μεγάλος ενεργειακός όμιλος, καλώς. Αν όμως δεν θέλει, αφήστε εμάς να το κάνουμε», είπε ο κ. Ρήγας.

Αναφορικά με την επίδραση των υδρογονανθράκων στην κλιματική αλλαγή, ο CEO της Energean ανέφερε πως «οι περιβαλλοντικές και πράσινες ανησυχίες είναι απολύτως βάσιμες και τις σεβόμαστε. Όμως, η ενεργειακή ασφάλεια είναι εξαιρετικά σημαντική. Και όταν αυτό γίνει αντιληπτό από τις κυβερνήσεις, θα δείτε αλλαγές στην πολιτική». Στη συνέχεια, μιλώντας για τις δραστηριότητες της εταιρείας στην Αίγυπτο, δήλωσε πως «η Αίγυπτος είναι μια εξαιρετική χώρα για δραστηριότητα. Έχει τις προκλήσεις της, τις γνωρίζουμε όλοι. Ξέρουμε ότι υπάρχει πρόβλημα με τις πληρωμές. Όχι μόνο για εμάς, αλλά για ολόκληρο τον κλάδο. Είναι μέρος της συμφωνίας. Αλλά, συνολικά, πρέπει να αισθάνεσαι άνετα και να έχεις πίστη στην Αίγυπτο. Κι εγώ την έχω, ιδιαίτερα αν λάβουμε υπόψη τη γεωπολιτική κατάσταση σήμερα». «Αν θέλεις να κάνεις δουλειές σε αυτή την περιοχή του κόσμου, πρέπει να έχεις παρουσία στην Αίγυπτο», συμπλήρωσε.

«Δεν υπάρχει εύκολη χώρα για να λειτουργήσεις επιχείρηση πετρελαίου και φυσικού αερίου», σχολίασε ο κ. Ρήγας, αλλά η Μεσόγειος και η Δυτική Αφρική ταιριάζουν ιδανικά στα πλεονεκτήματα της Energean. Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνεται η δυνατότητά της να λαμβάνει ταχείες αποφάσεις, «λόγω της φύσης της εταιρείας, και επειδή σημαντικό ποσοστό των μετοχών βρίσκεται στα χέρια της διοίκησης και του διοικητικού συμβουλίου». Η Energean επικεντρώνεται στο να «αποκτά πόρους που έχουν ήδη ανακαλυφθεί και για έναν ενεργειακό κολοσσό είναι αδιάφοροι, επειδή είτε είναι πολύ μικροί είτε επειδή βρίσκονται σε λάθος περιοχή, ή επειδή απλώς είναι χαμηλά στη λίστα των προτεραιοτήτων τους. Τότε τους αναλαμβάνουμε και τους αναπτύσσουμε εμείς. Περιουσιακά στοιχεία που είναι πολύ μεγάλα για τους μικρούς ανεξάρτητους, ή που δεν έχουν τις δυνατότητες να τα αναπτύξουν», είπε ο Μαθιός Ρήγας.

Τέλος, σχετικά με το χρέος της εταιρείας, αναφέρθηκε πως αναμένεται να μειωθεί στα 2,7 με 2,9 δισ. δολάρια το 2025, από 2,95 δισ. το 2024. «Αν δει κανείς το χρέος μας, κάποιοι λένε ότι είναι υψηλό. Και συμφωνώ. Αλλά υποστηρίζεται από 20 δισ. δολάρια συμβολαιοποιημένων εσόδων για τα επόμενα 15 χρόνια από το Ισραήλ. Έχουμε 3 δισ. δολάρια χρέος, αλλά έχουμε 20 δισ. δολάρια συμβάσεων για τα επόμενα 15 χρόνια». «Έχουμε καταβάλει μέχρι σήμερα 600 εκατ. δολάρια σε μερίσματα. Και σκοπεύουμε να συνεχίσουμε την πολιτική μερισμάτων που ανακοινώσαμε πριν από λίγα χρόνια. Τα μερίσματα είναι αναπόσπαστο μέρος του οικονομικού μας σχεδιασμού, γιατί πιστεύουμε ότι οι πιστοί, μακροπρόθεσμοι μέτοχοι πρέπει να ανταμείβονται από τις πετρελαϊκές και ενεργειακές εταιρείες», πρόσθεσε.

Διαβάστε ακόμη