Η ΕΕ αντιμετωπίζει σήμερα δύο μεγάλες προκλήσεις όσον αφορά την προμήθεια φυσικού αερίου από την Ανατολή, ανέφερε πρόσφατα ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης κ. Κωστής Σταμπολής μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο Flame. Σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του ΙΕΝΕ στο LinkedIn, στις Βρυξέλλες παρουσιάστηκε πρόσφατα ένας οδικός χάρτης για τη σταδιακή κατάργηση των παραδόσεων έως το 2027. Την ίδια ώρα, πάντως, υπάρχει μια απροθυμία της ΕΕ να επιτρέψει στις εταιρείες των χωρών μελών της να υπογράφουν μακροπρόθεσμα συμβόλαια με προμηθευτές εκτός ΕΕ, αν και σαφώς θα χρειαστούν επιπλέον προμήθειες φυσικού αερίου από την περιοχή της Κασπίας, ειδικά εάν το ρωσικό αέριο απαγορευτεί πλήρως.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΙΕΝΕ, «η ηγεσία της ΕΕ και η γραφειοκρατία των Βρυξελλών φαίνεται ανίκανη ή απρόθυμη, ή και τα δύο, να αφήσει στην άκρη τις ανησυχίες της για την πράσινη ενέργεια και να λάβει υπόψη τις πραγματικότητες της αγοράς. Εάν δεν υπάρξει ριζική αναθεώρηση της τρέχουσας σκέψης, αργά ή γρήγορα θα υπάρξει μια άλλη κρίση εφοδιασμού με φυσικό αέριο που θα ανεβάσει τις τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη σε νέα ύψη».
Ο κ. Σταμπολής σημείωσε ότι ο Νότιος Διάδρομος, ο οποίος τέθηκε σε λειτουργία πριν από πέντε χρόνια και προοριζόταν κυρίως για τη μεταφορά φυσικού αερίου της Κασπίας στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας και Ελλάδας, έχει πλέον επεκταθεί ώστε να περιλαμβάνει τον TurkStream, ο οποίος μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο στην Τουρκία και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Στις χώρες συμπεριλαμβάνεται η Βουλγαρία, η Βόρεια Μακεδονία, η Σερβία, η Ουγγαρία και η Σλοβακία. Ουσιαστικά, πρόκειται για μια παράλληλη λειτουργία ροής φυσικού αερίου από την Ανατολή προς τη Δύση.
Διαβάστε ακόμη