Η Τουρκία ανακάλυψε ένα νέο κοίτασμα 75 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων (bcm) φυσικού αερίου κατά τη διάρκεια γεωτρητικών εργασιών στη Μαύρη Θάλασσα, δήλωσε το Σάββατο ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Με αυτή την ανακάλυψη, θα καλύψουμε τις ανάγκες των τουρκικών νοικοκυριών σε φυσικό αέριο για 3,5 χρόνια», δήλωσε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στην Κωνσταντινούπολη. Το κοίτασμα, το οποίο έχει εκτιμώμενη οικονομική αξία περίπου 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων, εντοπίστηκε στο γεωτρύπανο Goktepe-3 σε βάθος 3.500 μέτρων, σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο.
Όπως αναφέρει το Reuters, η ημερήσια παραγωγή φυσικού αερίου της Τουρκίας στο βασικό κοίτασμα Sakarya στη Μαύρη Θάλασσα έχει φτάσει περίπου τα 9,5 εκατομμύρια κυβικά μέτρα, καθώς η χώρα εντείνει τις ενεργειακές της φιλοδοξίες τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Η Τουρκία, η οποία εισάγει πάνω από το 90% των ενεργειακών της αναγκών, επιδιώκει να μειώσει το κόστος εισαγωγών και να ενισχύσει την ενεργειακή της ασφάλεια μέσω της ανάπτυξης εγχώριων πόρων και της διεύρυνσης διεθνών συνεργασιών στην εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Η πρόσφατη ανακάλυψη ενός νέου κοιτάσματος φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα από την Τουρκία, συνολικής ποσότητας 75 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων, ενισχύει σημαντικά τις ενεργειακές φιλοδοξίες της χώρας. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το κοίτασμα, που εντοπίστηκε στο γεωτρύπανο Goktepe-3 σε βάθος 3.500 μέτρων, μπορεί να καλύψει τις οικιακές ανάγκες της Τουρκίας για φυσικό αέριο για περίπου 3,5 χρόνια. Με εκτιμώμενη οικονομική αξία 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων, η νέα αυτή ανακάλυψη προστίθεται στην αυξανόμενη παραγωγή του κοιτάσματος Sakarya και εντάσσεται στη στρατηγική της Άγκυρας για μείωση της ενεργειακής εξάρτησης από εισαγωγές, ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας και ανάδειξη της Τουρκίας σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο.
Η ανακάλυψη αυτή ενισχύει το όραμα της Τουρκίας για ενεργειακή αυτάρκεια και μειωμένη εξάρτηση από τις εισαγωγές, που σήμερα ξεπερνούν το 90% των αναγκών της. Παράλληλα, ενδυναμώνει τη γεωπολιτική της θέση στην περιοχή, ενώ αυξάνει το ενδιαφέρον για διεθνείς ενεργειακές συνεργασίες και επενδύσεις.
Διαβάστε ακόμη