Κατά τη διάρκεια των πρώτων 15 ετών του στο Qatar Investment Authority (QIA), ο Mohammed Al Sowaidi συνέβαλε στην εδραίωση της παρουσίας του κρατικού επενδυτικού ταμείου των 524 δισ. δολαρίων στις ΗΠΑ και στην αναζήτηση επενδυτικών ευκαιριών. Πλέον, ως επικεφαλής του QIA, δεσμεύεται να επενδύσει ένα ποσό σχεδόν ίσο με το σημερινό μέγεθος του ταμείου, στο πλαίσιο μιας μεγάλης πρωτοβουλίας του Κατάρ, αναφέρει το Bloomberg.

Το QIA σκοπεύει να επενδύσει επιπλέον 500 δισ. δολάρια στις Ηνωμένες Πολιτείες την επόμενη δεκαετία, δήλωσε ο Al Sowaidi σε συνέντευξή του στη Ντόχα. Οι επενδύσεις αυτές θα επικεντρωθούν σε τομείς που παραδοσιακά προτιμά το ταμείο — όπως η τεχνητή νοημοσύνη, τα data centers και η υγειονομική περίθαλψη — και παράλληλα θα ευθυγραμμίζονται με την ατζέντα του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για επαναβιομηχάνιση των ΗΠΑ. Το ποσό των 500 δισ. δολαρίων αντιστοιχεί σχεδόν στο ήμισυ της συνολικής οικονομικής δέσμευσης ύψους 1,2 τρισ. δολαρίων που ανακοίνωσε το Κατάρ κατά την επίσκεψη Τραμπ αυτήν την εβδομάδα. «Δεν απομακρυνόμαστε από άλλες αγορές — ενισχύουμε την έκθεσή μας στις ΗΠΑ», είπε ο Al Sowaidi. Το τρέχον πολιτικό περιβάλλον στις ΗΠΑ προσφέρει «πιο υποσχόμενες προοπτικές» για μακροπρόθεσμα κεφάλαια, πρόσθεσε.

Ωστόσο, το QIA δεν είναι το μόνο ταμείο από τη Μέση Ανατολή που ακολουθεί επιθετική στρατηγική επενδύσεων στις ΗΠΑ. Το Δημόσιο Επενδυτικό Ταμείο της Σαουδικής Αραβίας, κρατικές οντότητες των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και η Επενδυτική Αρχή του Κουβέιτ στοχεύουν επίσης να επενδύσουν δισεκατομμύρια στους ίδιους τομείς — γεγονός που αυξάνει τον ανταγωνισμό και τον κίνδυνο υπερτίμησης περιουσιακών στοιχείων.

Ο Al Sowaidi ανέλαβε καθήκοντα CEO πέρυσι, σε μια κρίσιμη στιγμή για το ταμείο, καθώς η επέκταση των έργων φυσικού αερίου του Κατάρ αναμένεται να διοχετεύσει δισεκατομμύρια στα ταμεία του. Παράλληλα, η Ντόχα έχει πλέον απαλλαγεί από το βάρος μεγάλων έργων όπως το Παγκόσμιο Κύπελλο 2022, που κόστισε περίπου 300 δισ. δολάρια. Με αναμενόμενες νέες εισροές κεφαλαίων, ο Al Sowaidi σχεδιάζει να κατευθύνει το ταμείο προς την ενίσχυση μεγάλων εταιρειών, την απόκτηση μετοχών σε εισηγμένες επιχειρήσεις και τη στροφή σε μεγαλύτερες συμφωνίες. Αυτό σηματοδοτεί μια απομάκρυνση από την πρόσφατη έμφαση του QIA σε μικρότερες επενδύσεις venture capital. Ωστόσο, ο Al Sowaidi δήλωσε πως δεν πρόκειται για «στρατηγική στροφή», αλλά για μια «εξέλιξη» της προσέγγισης του ταμείου, προκειμένου να συμβαδίζει με τις παγκόσμιες αλλαγές. Το QIA είναι ήδη το όγδοο μεγαλύτερο κρατικό επενδυτικό ταμείο στον κόσμο, με περιουσιακά στοιχεία υψηλού προφίλ όπως το πολυκατάστημα Harrods και τον ουρανοξύστη Shard στο Λονδίνο. Μετά από χρόνια ήσυχης δραστηριότητας, τα σχέδια του Al Sowaidi δείχνουν ότι το ταμείο επανέρχεται δυναμικά στο προσκήνιο.

Τα έσοδα που αναμένει το Κατάρ από το LNG

Το Κατάρ είναι ήδη μια από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου και κορυφαίος εξαγωγέας υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG). Η προγραμματισμένη επέκταση της παραγωγής αναμένεται να προσθέσει περισσότερα από 30 δισ. δολάρια ετησίως στα κρατικά έσοδα. Μέρος αυτών των εσόδων θα εισρεύσει στο QIA. Σύμφωνα με τη συμβουλευτική Global SWF, τα περιουσιακά στοιχεία του QIA ενδέχεται να φτάσουν τα 905 δισ. δολάρια έως το 2030, καθιστώντας το ανταγωνιστικό των επενδυτικών ταμείων της Σαουδικής Αραβίας και του Αμπού Ντάμπι.

Ο Al Sowaidi σημείωσε ότι το ταμείο συνήθως αποκτά μειοψηφικά μερίδια σε επιτυχημένες επιχειρήσεις, με το μέγεθος των συμφωνιών να ποικίλλει. «Στο δημόσιο χρηματιστήριο μπορούμε να κινηθούμε δυναμικά», είπε. «Στο private equity, μπορούμε να υποστηρίξουμε πολυδισεκατομμυριούχες συμφωνίες, αλλά παραμένουμε ευέλικτοι — ειδικά σε τομείς όπως η τεχνολογία ή η υγεία». Αυτή η στροφή θεωρείται θετική εξέλιξη για τον κλάδο του private equity, ο οποίος έχει πληγεί από τα υψηλά επιτόκια. Όταν οι εταιρείες private equity δεν μπορούν να πουλήσουν εύκολα τις επενδύσεις τους, δυσκολεύονται να επιστρέψουν κεφάλαια στους επενδυτές και να συγκεντρώσουν νέα κεφάλαια. Η ενεργότερη παρουσία του QIA θα μπορούσε να ενισχύσει τη ροή κεφαλαίων στον κλάδο — αντισταθμίζοντας την υποχώρηση της δραστηριότητας του PIF της Σαουδικής Αραβίας, που επικεντρώνεται ολοένα περισσότερο σε επενδύσεις στο εσωτερικό.

Ήδη, διεθνείς χρηματοοικονομικές εταιρείες επιδιώκουν στενότερη συνεργασία με το QIA. Η B Capital του Eduardo Saverin ανακοίνωσε φέτος σχέδια για άνοιγμα γραφείων στο Κατάρ, ενώ η BlackRock και η Global Infrastructure Partners γνωστοποίησαν ανάλογες κινήσεις. Οι προθέσεις του Al Sowaidi θα γίνουν ακόμη πιο ξεκάθαρες την επόμενη εβδομάδα, όταν θα μιλήσει στο Ετήσιο Οικονομικό Φόρουμ του Κατάρ, όπου θα συμμετέχουν κορυφαίοι οικονομικοί παράγοντες παγκοσμίως και πρόσωπα του κύκλου του Τραμπ — όπως ο γιος του, Έρικ, και ο Έλον Μασκ της Tesla. Μέχρι πρόσφατα, η Ντόχα παρέμενε ουσιαστικά εκτός του ανταγωνισμού για την οικονομική πρωτοκαθεδρία στην περιοχή, σε αντίθεση με το Ριάντ και το Αμπού Ντάμπι. Ωστόσο, τα σχέδια του Al Sowaidi δείχνουν ότι το Κατάρ, πλούσιο σε φυσικό αέριο, εντείνει την προσπάθειά του να καλύψει το χαμένο έδαφος.

Διαβάστε ακόμη