Οι τρέχουσες χαμηλές ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου, υποστηριζόμενες από την αδύναμη κινεζική ζήτηση, θα ενθαρρύνουν την επαναπλήρωση των χώρων αποθήκευσης φυσικού αερίου της ΕΕ αυτό το καλοκαίρι, δήλωσε ανώτερο στέλεχος της γερμανικής εταιρείας κοινής ωφέλειας Uniper.
Τα αποθέματα της ΕΕ έμειναν άδεια κατά τα δύο τρίτα μέχρι το τέλος της χειμερινής περιόδου και η ήπειρος εκτιμάται ότι θα χρειαστεί περίπου 30 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) φυσικού αερίου περισσότερο από πέρυσι για να επιτύχει τους στόχους αποθήκευσης.
Το κοινοβούλιο της ΕΕ ψήφισε νωρίτερα αυτό το μήνα υπέρ της χαλάρωσης των κανόνων για την αποθήκευση φυσικού αερίου, λόγω των ανησυχιών ότι η απαίτηση να γεμίσουν οι αποθήκες στο 90% της χωρητικότητάς τους έως την 1η Νοεμβρίου διογκώνει τις τιμές.
«Στην Ευρώπη, οι διαφορές μεταξύ καλοκαιριού και χειμώνα που βλέπουμε τώρα δίνουν κίνητρα για την πλήρωση των αποθηκών», δήλωσε ο Carsten Poppinga, εμπορικός διευθυντής της Uniper, σε συνέντευξή του στο περιθώριο του συνεδρίου φυσικού αερίου Flame στο Άμστερνταμ.
Οι τιμές του φυσικού αερίου αυξήθηκαν τον Φεβρουάριο σε υψηλό διετίας, στα 58 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh), αλλά έκτοτε έχουν μειωθεί και τώρα βρίσκονται γύρω στα 34 ευρώ/Mwh, σύμφωνα με τα στοιχεία της LSEG.
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η διαφορά μεταξύ καλοκαιριού και χειμώνα έχει μειωθεί από το υψηλό των περίπου 7 ευρώ/MWh νωρίτερα φέτος στο 1,3 ευρώ/MWh σήμερα.
Η ΕΕ αντιμετωπίζει ανταγωνισμό για το LNG στην παγκόσμια αγορά από την Ασία. Αλλά η Κίνα, ο μεγαλύτερος αγοραστής LNG στον κόσμο, κατέγραψε τον Απρίλιο τη χαμηλότερη ζήτηση LNG από τον Οκτώβριο του 2022 και μεταπωλεί φορτία LNG από τις ΗΠΑ στην Ευρώπη εν μέσω ενός πολέμου δασμών με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Εάν αυτό συνεχιστεί, θα βοηθήσει την Ευρώπη να αναπληρώσει τα αποθέματα.
Μια προσωρινή εκεχειρία που συμφωνήθηκε από την Ουάσινγκτον και το Πεκίνο νωρίτερα αυτή την εβδομάδα θα μπορούσε να ξεμπλοκάρει μέρος του αμφίδρομου εμπορίου που σταμάτησε λόγω της σύγκρουσης μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου. Εάν συμφωνηθεί μια τελική συμφωνία μεταξύ των δύο δυνάμεων, θα μπορούσε να τονώσει την οικονομική δραστηριότητα στην Κίνα και να υποστηρίξει την αύξηση της ζήτησης φυσικού αερίου.
«Αν η Κίνα πάρει πολύ περισσότερο από το LNG που έρχεται σήμερα στην Ευρώπη, τότε, φυσικά, είναι ένα διαφορετικό παιχνίδι και τότε θα δούμε υψηλότερες τιμές», δήλωσε ο Poppinga
Ο Poppinga δήλωσε ότι η Ευρώπη θα συνεχίσει να χρειάζεται LNG ακόμη και αν η ζήτηση μειωθεί, προσθέτοντας ότι ενώ προσπαθεί να διαφοροποιήσει τις πηγές εφοδιασμού, η ήπειρος αναμένεται να εξακολουθεί να λαμβάνει μεγάλο μέρος των προμηθειών της από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
«Το αμερικανικό LNG παραμένει ο πιο οικονομικός τρόπος να φέρουμε φυσικό αέριο στην Ευρωπαϊκή Ένωση», είπε.
Το 2022, η γερμανική κυβέρνηση διέσωσε την Uniper , που κάποτε ήταν ο μεγαλύτερος ευρωπαίος πελάτης της Gazprom. Ο γερμανικός όμιλος έχει έκτοτε αντικαταστήσει τις ρωσικές ποσότητες φυσικού αερίου εξ ολοκλήρου μέσω άλλων προμηθευτών, μεταξύ άλλων από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Αυστραλία και τη Μέση Ανατολή.
Διαβάστε ακόμη