«Κεφάλι» πήρε εκ νέου το ρωσικό φυσικό αέριο στην Ελλάδα και υποσκέλισε το LNG στο μείγμα των εισαγωγών τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΕΣΦΑ που επεξεργάστηκε το Green Tank. Η εξέλιξη αυτή συνιστά ανατροπή της εικόνας των τελευταίων έξι μηνών -κατά τους οποίους το -εν πολλοίς αμερικανικό- LNG κάλυπτε το μεγαλύτερο μέρος των εισαγωγών και συνδέεται με το γεγονός ότι το FSRU Αλεξανδρούπολης βρισκόταν εκτός λειτουργίας λόγω τεχνικού προβλήματος καθ’όλη τη διάρκεια του μήνα (Η υποδομή βρίσκεται εκτός λειτουργίας από τις 28 Ιανουαρίου. Την ίδια στιγμή, κατά το τελευταίο 10ήμερo του Απριλίου και συγκεκριμένα από τις 22 του του μηνός και μετά δεν λειτουργούσε και το Τέρμιναλ της Ρεβυθούσας εξαιτίας εργασιών συντήρησης, οι οποίες ολοκληρώθηκαν εντός χρονοδιαγράμματος με τη Ρεβυθούσα να ξαναμπαίνει «στην πρίζα» στις 12 Μάϊου, σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση από τον ΔΕΣΦΑ.
Σύμφωνα με το Green Tank, το comeback του ρωσικού αερίου παρατηρείται σε συνθήκες μείωσης της κατανάλωσης του καυσίμου σε σχέση με τις υψηλές καταναλώσεις των προηγούμενων μηνών. Πιο συγκεκριμένα, τον Απρίλιο κατεγράφη η χαμηλότερη εγχώρια κατανάλωση των τελευταίων 17 μηνών ενώ για πρώτη φορά για το 2025, η μηνιαία χρήση αερίου στον ηλεκτρισμό μειώθηκε σε σχέση με πέρυσι. Κάτι που συναρτάται με την μείωση της ζήτησης για ηλεκτρισμό κατά τον μήνα που πέρασε σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες, λόγω της αύξηση της θερμοκρασίας και της αύξησης της ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ.
Στην τρίτη θέση οι εισαγωγές LNG τον Απρίλιο
Οι μεγαλύτερες εισαγωγές -2,05 TWh- καταγράφηκαν από την πύλη του Σιδηρόκαστρου, όπου εισέρχεται το ρωσικό φυσικό αέριο μέσω του Turk Stream. Στη δεύτερη θέση βρέθηκε το αζέρικο αέριο που ρέει στην Ελλάδα μέσω του TAP με πύλη εισόδου τη Νέα Μεσήμβρια (όπου διασυνδέεται ο ΤΑP με το Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου) με εισαγωγές 0,94 TWh, ενώ το LNG που εισήλθε στην Ελλάδα μέσω Ρεβυθούσας βρέθηκε στην τρίτη θέση. Όπως ήταν αναμενόμενο, οι εισαγωγές από την πύλη της Αμφιτρίτης (σημείο διασύνδεσης του FSRU Αλεξανδρούπολης) ήταν μηδενικές, ενώ μηδενικές ήταν οι εισαγωγές από την πέμπτη πύλη εισόδου στους Κήπους (όπως και είναι από τον Ιανουάριο του 2024).
Η πορεία των εισαγωγών ρωσικού αερίου
Να σημειωθεί ότι το ρωσικό αέριο εισάγεται στην Ελλάδα μέσω διαφορετικών μορφών, είτε σε αέρια μορφή μέσω του Turkstream από το Σιδηρόκαστρο, είτε σε μορφή υγροποιημένου αερίου (LNG). Για πρώτη φορά εισαγωγές ρωσικού LNG καταγράφηκαν τον Οκτώβριο του 2022.
Στα μισά του 2023, το ρωσικό αέριο συνολικά (αγώγιμο και LNG) αποτέλεσε την πρώτη πηγή εισαγωγών, αντιστρέφοντας την τάση που υπήρχε μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και μέχρι τότε, όταν το LNG από τις υπόλοιπες χώρες κατείχε την πρωτιά. Η τάση αυτή διατηρήθηκε για όλους τους επόμενους μήνες, έως και τον Οκτώβριο του 2024, αποτυπώνοντας την κυριαρχία του ρωσικού αερίου όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρη την Νοτιοανατολική Ευρώπη καθώς τιμολογούνταν πιο ανταγωνιστικά σε σχέση με το LNG, ναρκοθετώντας τον ευρωπαϊκό σχεδιασμό για πλήρη απεξάρτηση της ΕΕ από το ενεργειακό άρμα της Ρωσίας που επιβεβαιώθηκε με τον οδικό χάρτη που ανακοινώθηκε λίγες ημέρες πριν. Σε κάθε περίπτωση, το Νοέμβριο του 2024 το ρωσικό αέριο έπεσε στη δεύτερη θέση των εισαγωγών και παρέμεινε εκεί μέχρι και τον Μάρτιο του 2025. Τον Απρίλιο ωστόσο, μετά από ένα εξάμηνο, επανήλθε στην κορυφή των εισαγωγών, ξεπερνώντας το LNG κατά 1.1 TWh. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τον Νοέμβριο 2024 το ρωσικό αέριο εισέρχεται μόνο από τον αγωγό, ενώ οι εισαγωγές σε μορφή LNG είναι μηδενικές.
Η εικόνα για το τετράμηνο Ιανουάριος- Απρίλιος 2025
Όσον αφορά στο πρώτο τετράμηνο του 2025, οι συνολικές εισαγωγές φυσικού αερίου ανήλθαν σε 24,97 TWh, σημειώνοντας αύξηση κατά 3.3% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2024. Πρώτο σε ροές εισαγωγής ήταν το LNG με μερίδιο 47,7% (11,9 TWh). Δεύτερη πηγή ήταν το ρωσικό αέριο από με 37,8% (9,45 TWh), ενώ τελευταίο ακολούθησε το αζέρικο αέριο μέσω του αγωγού ΤΑP με 14,4.% (3,6 TWh).
Η συνολική κατανάλωση αερίου κατά την ίδια περίοδο ήταν 24,78 TWh και ήταν η υψηλότερη συγκριτικά με το ίδιο τετράμηνο των προηγούμενων 5 ετών, κάτι που οφείλεται στις πολύ υψηλές καταναλώσεις του Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου 2025 λόγω της μεγάλης ζήτησης φυσικού αερίου για ηλεκτροπαραγωγή που εκτόξευσε και τις χονδρεμπορικές τιμές ηλεκτρισμού κατά το εξεταζόμενο δίμηνο. Σε σχέση με το αντίστοιχο τετράμηνο του 2024, καταγράφηκε αύξηση κατά 21,5% (+4.38 TWh). Η ηλεκτροπαραγωγή κάλυψε το 63,5% (15,75 TWh) της συνολικής κατανάλωσης για φυσικό αέριο για το τετράμηνο και ακολουθούν τα δίκτυα με 25,9% (6,43 TWh) και η βιομηχανία με 10,5% (2,6 TWh).
Σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2024, το μερίδιο του ηλεκτρισμού στη συνολική κατανάλωση έχει αυξηθεί (από 57,5% σε 63,5%) ενώ τα μερίδια των δικτύων και της βιομηχανίας έχουν μειωθεί (για τα δίκτυα από 26,3% σε 25,9% και για τη βιομηχανία από 16,2% σε 10,5%).
Πρωταθλήτρια Ευρώπης στην αύξηση φυσικού αερίου η Ελλάδα
Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα δεδομένα της Eurostat (Μάρτιος 2025), η Ελλάδα παρουσίασε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση (+28,4%) στην κατανάλωση αερίου μεταξύ 2024 και 2025 για τους πρώτους τρεις μήνες του έτους στην ΕΕ-27. Πέντε μόλις κράτη μέλη μείωσαν την κατανάλωση αερίου με τη Σουηδία, τη Φινλανδία και την Εσθονία να σημειώνουν μείωση άνω του 20% (24,7%, 21,8% και 20,01% αντίστοιχα). 19 κράτη μέλη αύξησαν την κατανάλωση αερίου, με την Αυστρία και την Κροατία να ξεπερνούν, όπως και η Ελλάδα, το 20% σε αύξηση (21,7% και 22,1% αντίστοιχα). Λόγω αυτής της εικόνας των κρατών μελών, η ΕΕ-27 παρουσίασε κατά μέσο όρο αύξηση 7.68% στην κατανάλωση αερίου μεταξύ 2024 και 2025.
Διαβάστε ακόμη