Μετά από επίσημες συζητήσεις μεταξύ των ηγετών της Σερβίας και της Ρωσίας στη Μόσχα, εκπρόσωποι της Srbijagas και της Gazprom επανέλαβαν τις διαπραγματεύσεις για την οριστικοποίηση μιας νέας συμφωνίας προμήθειας φυσικού αερίου, με την τρέχουσα σύμβαση να λήγει στα τέλη Μαΐου. Η νέα συμφωνία θα μπορούσε να διαρκέσει έως και μια δεκαετία, σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή της Srbijagas, Ντούσαν Μπαϊάτοβιτς. Ωστόσο, ορισμένοι κίνδυνοι θα πρέπει ακόμα να αντιμετωπιστούν. Σημείωσε, δε, πως οι δύο ηγέτες συμφώνησαν για τη συνέχιση της συνεργασίας, με μόνο συγκεκριμένες λεπτομέρειες να απομένουν να διευκρινιστούν.
Μια σημαντική αλλαγή στην προτεινόμενη συμφωνία αφορά την αύξηση της ετήσιας προμήθειας φυσικού αερίου από 2 δισ. σε 2,5 δισ. κυβικά μέτρα. Ενώ η ποσότητα του φυσικού αερίου δεν αποτελεί ανησυχία, η ευελιξία στην προμήθεια παραμένει πρόκληση, ιδίως κατά τις κρύες χειμερινές περιόδους, όταν η ημερήσια κατανάλωση φυσικού αερίου της Σερβίας μπορεί να ανέλθει στα 18 εκατομμύρια κυβικά μέτρα. Οι επιπτώσεις στο κόστος της ζήτησης βρίσκονται ακόμα υπό συζήτηση, αναφέρει το serbia-energy.eu.
Μια σημαντική ανησυχία είναι η διασφάλιση επαρκούς μεταφορικής ικανότητας κατά τη διάρκεια ακραίων καιρικών συνθηκών. Η ζήτηση φυσικού αερίου αυξάνεται όχι μόνο στη Σερβία, αλλά και σε γειτονικές χώρες, όπως η Ουγγαρία, η οποία καταναλώνει 22 εκατ. κυβικά μέτρα την ημέρα και σχεδιάζει να συνεχίσει να αγοράζει ρωσικό φυσικό αέριο. Ομοίως, χώρες όπως η Σλοβενία και άλλοι περιφερειακοί εταίροι απαιτούν σταθερό εφοδιασμό. Παρά τις διαφορετικές πολιτικές απόψεις, πολλά κράτη συνεχίζουν να βασίζονται στο ρωσικό φυσικό αέριο για να καλύψουν τις ενεργειακές τους ανάγκες.
Όσον αφορά τη διάρκεια της σύμβασης, η Σερβία υποστηρίζει μια δεκαετή συμφωνία. Ο Μπαϊάτοβιτς πιστεύει ότι αυτή η μακροπρόθεσμη ρύθμιση είναι εφικτή, αλλά αναγνωρίζει ότι και τα δύο μέρη πρέπει να αξιολογήσουν τους πιθανούς κινδύνους, ιδίως το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να απαγορεύσει το ρωσικό αέριο εντός ΕΕ έως το 2027.
Διαβάστε ακόμη