Η επιτροπή που σχημάτισε η Ρωσία και η Αίγυπτος για το εμπόριο, την οικονομία, την επιστήμη και την τεχνική συνεργασία συζήτησε κατά τη διάρκεια συνεδρίασής της την Τετάρτη θέματα συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένης της κατασκευής τερματικών σταθμών υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην αφρικανική χώρα, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ρώσος υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου, Αντόν Αλικάνωφ.

Όπως μεταδίδει το interfax, «τα σχέδια για την κατασκευή τερματικών σταθμών LNG βρίσκονται υπό συζήτηση, αν και μάλλον δεν μπορώ να πω κάτι πιο συγκεκριμένο αυτή τη στιγμή. Η εργασία, ωστόσο, βρίσκεται σε εξέλιξη», ανέφερε ο Αλικάνωφ σχετικά με τη συμμετοχή εκπροσώπων ρωσικών πετρελαϊκών και ενεργειακών εταιρειών στη συνεδρίαση της διακυβερνητικής επιτροπής. Ο Αλικάνωφ πρόσθεσε ότι εκπρόσωποι του πετρελαϊκού και ενεργειακού τομέα συμμετείχαν επίσης στη σχετική συζήτηση κατά την επίσκεψη του Αιγύπτιου Προέδρου Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι τον Μάιο.

Η Αίγυπτος θα νοικιάσει FSRU από την Τουρκία

Υπενθυμίζεται πως αυτές τις ημέρες ο Υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας, Αλπασλάν Μπαϊρακτάρ, ανακοίνωσε ότι μια μονάδα πλωτής αποθήκευσης και επαναεριοποίησης (FSRU), ιδιοκτησίας της κρατικής ενεργειακής εταιρείας BOTAS, έχει παραχωρηθεί στην Αίγυπτο, σηματοδοτώντας την πρώτη φορά που τέτοια μονάδα από την Τουρκία θα λειτουργήσει προσωρινά στο εξωτερικό. Όπως αναφέρει το τουρκικό μέσο Turkiye Today, ο Μπαϊρακτάρ κοινοποίησε την είδηση με γραπτή δήλωση μετά από συνάντηση με τον Αιγύπτιο Υπουργό Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων, Καρίμ Μπανταουί, και την αντιπροσωπεία του στην έδρα του υπουργείου στην Άγκυρα την Τρίτη.

Ο Μπαϊρακτάρ ανέφερε ότι η συνάντηση, η οποία συνέπεσε με την επέτειο εκατό χρόνων διπλωματικών σχέσεων Τουρκίας-Αιγύπτου, κατέληξε στην υπογραφή δύο σημαντικών συμφωνιών για την ενίσχυση της συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα, σηματοδοτώντας ένα νέο ορόσημο στη διεθνή ενεργειακή στρατηγική της Τουρκίας. «Με το συμβόλαιο που υπεγράφη μεταξύ της εθνικής μας εταιρείας BOTAS και της αιγυπτιακής κρατικής εταιρείας EGAS, ένα FSRU από τον στόλο της BOTAS θα αναπτυχθεί για πρώτη φορά στο εξωτερικό», δήλωσε ο Μπαϊρακτάρ. «Αυτό θα επιτρέψει την εφαρμογή ενός ευέλικτου και αποδοτικού μοντέλου που θα συμβάλει στην ασφάλεια εφοδιασμού φυσικού αερίου τόσο για την Τουρκία όσο και για την Αίγυπτο. Πιστεύω ειλικρινά ότι αυτά τα βήματα θα ανοίξουν ένα νέο κεφάλαιο στις ενεργειακές σχέσεις Τουρκίας-Αιγύπτου και ελπίζω να φέρουν αμοιβαίο όφελος στις δύο χώρες».

Διαβάστε ακόμη