Οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου διαμορφώθηκαν πάνω από τα €35,7/MWh τη Δευτέρα, διατηρώντας τα κέρδη της προηγούμενης εβδομάδας και ακολουθώντας την ανοδική πορεία των τιμών LNG, εν μέσω αυξημένου ανταγωνισμού στις αγορές με την Ασία και προβλημάτων προσφοράς σε βάθος χρόνου. Όπως αναφέρει το trading economics, τα πιο πρόσφατα στοιχεία έδειξαν έντονη ζήτηση για LNG στην Ινδία και ισχυρές αγορές από την Κίνα, γεγονός που αύξησε τις τιμές στους ευρωπαϊκούς κόμβους καθώς οι εταιρείες κοινής ωφελείας συνεχίζουν την αναπλήρωση των αποθεμάτων ενόψει του καλοκαιριού.
Τα αποθέματα στην Ευρώπη ήταν γεμάτα κατά 40% στην αρχή του μήνα, σε σύγκριση με 62,7% την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. Οι παγκόσμιες προοπτικές για το LNG ενισχύθηκαν από την αποκλιμάκωση του εμπορικού πολέμου Κίνας – Ηνωμένων Πολιτειών, εξέλιξη που αναμένεται να στηρίξει τους ενεργοβόρους παραγωγούς αγαθών. Παράλληλα, η ΕΕ ανακοίνωσε ότι θα προτείνει νομικά μέτρα για την πλήρη κατάργηση των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου και LNG έως το τέλος του 2027, επιπλέον της απαγόρευσης όλων των εισαγωγών μέσω spot αγορών μέχρι το τέλος του 2025. Το μέτρο αυτό συνέπεσε με την ψήφιση από τους νομοθέτες για τη μείωση του επιπέδου αποθήκευσης φυσικού αερίου στην ΕΕ στο 83% μέχρι την αρχή της χειμερινής περιόδου, από το σημερινό 90%.
Άνοδος και για τις τιμές του πετρελαίου Brent
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το πετρέλαιο Brent ανήλθαν κοντά στα $66 ανά βαρέλι τη Δευτέρα, φτάνοντας σε υψηλό δύο εβδομάδων, μετά τη συμφωνία ΗΠΑ και Κίνας για μείωση των περισσότερων δασμών στα αγαθά που ανταλλάσσουν. Αυτή η σημαντική εμπορική εξέλιξη σηματοδότησε αποκλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ των δύο μεγαλύτερων καταναλωτών αργού παγκοσμίως, μειώνοντας τους κινδύνους για τη ζήτηση πετρελαίου. Οι ΗΠΑ μείωσαν τους δασμούς σε κινεζικά προϊόντα από 145% σε 30%, ενώ η Κίνα θα μειώσει τους δασμούς στις αμερικανικές εισαγωγές από 125% σε 10%, και τα δύο μέτρα για περίοδο 90 ημερών.
Την ίδια στιγμή, πιέσεις για μείωση των τιμών ασκούνται από τα σχέδια του OPEC+ να επιταχύνει τις αυξήσεις παραγωγής τον Μάιο και τον Ιούνιο. Επιπλέον, πιθανή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα των ΗΠΑ με το Ιράν επηρεάζει αρνητικά τις τιμές, καθώς θα μπορούσε να μετριάσει τις ανησυχίες για ελλείψεις στην παγκόσμια προσφορά πετρελαίου. Οι διαπραγματευτές των ΗΠΑ και του Ιράν ολοκλήρωσαν συνομιλίες στο Ομάν την Κυριακή, με περαιτέρω συζητήσεις να προγραμματίζονται.
Διαβάστε ακόμη