Το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) θεωρείται πλέον η κύρια εναλλακτική στα συμβατικά καύσιμα πλοίων, τουλάχιστον έως ότου διαμορφωθεί μια ευρύτερη συναίνεση για τις νέες τεχνολογίες ναυτιλίας, σύμφωνα με την Hellenic Shipping News .
Η πλατφόρμα Alternative Fuels Insights (AFI) της DNV, αναφέρει πως λειτουργούν 642 πλοία που κινούνται με LNG, εξαιρουμένων των πλοίων μεταφοράς LNG. Από αυτά, 169 παραδόθηκαν το 2024, σημειώνοντας ρεκόρ. Επιπλέον, 264 νέες παραγγελίες για πλοία που κινούνται με καύσιμο LNG έγιναν το 2024, επίσης ρεκόρ και υπερδιπλάσιες από τον αριθμό των παραγγελιών που έγιναν το 2023 ενώ το βιβλίο παραγγελιών της AFI, αναφέρει πως ο αριθμός των εν λειτουργία πλοίων που κινούνται με καύσιμο υγροποιημένο φυσικό αέριο πρόκειται να διπλασιαστεί έως το τέλος της δεκαετίας.
Σήμερα λειτουργούν περίπου 64 πλοία δεξαμενισμού υγροποιημένου φυσικού αερίου, ενώ άλλα 16 είναι υπό παραγγελία. Περίπου το 42% αυτών των πλοίων είναι μεγαλύτερα από 10.000 m3, ενώ ένα άλλο 37% είναι της τάξης των 5.000 έως 10.000 m3. Τα πλοία αυτά είναι αρκετά ομοιόμορφα κατανεμημένα σε όλο τον κόσμο, με το 42% να βρίσκεται στην Ευρώπη, το 28% στην Ασία και το 18% στη Βόρεια και Νότια Αμερική.

Ανάπτυξη του στόλου με καύσιμα LNG © DNV
Στην τελευταία έκθεση της, η ναυπηγική Intermodal ανακοίνωσε ότι «καθώς η ναυτιλιακή βιομηχανία επιταχύνει τη μετάβαση της προς πιο πράσινες πρακτικές, σύμφωνα με τους αντίστοιχους ναυτιλιακούς κανονισμούς, η τάση αυτή της συνεχής χρήσης του, αντανακλάται στον αυξανόμενο αριθμό πλοίων με ικανότητα LNG, τα οποία κερδίζουν σταθερά ένα διευρυμένο μερίδιο του παγκόσμιου στόλου. Πιο συγκεκριμένα, από τον Μάρτιο του 2025, υπάρχουν 1329 πλοία ικανά να χρησιμοποιούν LNG ως καύσιμο, με συνολική μεταφορική ικανότητα 110 m gt, που αντιπροσωπεύει αύξηση 24% σε ετήσια βάση στην ολική χωρητικότητα. Συγκριτικά, το 2020 υπήρχαν μόνο 558 τέτοια πλοία, ύψους 43,3 εκατομμυρίων gt. Σύμφωνα με το βιβλίο παραγγελιών της, αυτή τη στιγμή περιλαμβάνει 1037 σκάφη συνολικού βάρους 106 m gt σημειώνοντας αύξηση 30% σε ετήσια βάση. Ο αριθμός πλοίων με ικανότητα LNG αυξάνεται σταθερά τα τελευταία χρόνια, φθάνοντας επί του παρόντος στο 6,56% του παγκόσμιου στόλου και ο ίδιο ισχύει για τις νέες παραγγελίες, μετρώντας το 37,79% του παγκόσμιου βιβλίου παραγγελιών».

Στόλος και βιβλίο παραγγελιών με δυνατότητα LNG ©Intermodal
Σύμφωνα με τον αναλυτή της Intermodal, κ. Νίκο Ταγκούλη, η αύξηση της υιοθέτησης του LNG ως καύσιμο πλοίου, οδήγησε επίσης τη ζήτηση για πλοία ανεφοδιασμού LNG και λιμενική υποδομή, υποστηρίζοντας την ανάπτυξη αυτής της εξειδικευμένης αγοράς. Ο στόλος των μονάδων ανεφοδιασμού υγροποιημένου φυσικού αερίου που ασχολούνται με την τροφοδοσία καυσίμων από πλοίο σε πλοίο έχει επεκταθεί, φτάνοντας τα 32 πλοία από το 2025, όταν το 2022 η χωρητικότητα του στόλου ισούται με 18 μονάδες, δηλαδή 263,201 cdm, υπερδιπλασιασμός από το 2022 με τις προβλέψεις να υποδεικνύουν περαιτέρω αύξηση της χωρητικότητας κατά 6% το 2025 και εύρωστο 18% το 2026. Η μέση ηλικία των πλοίων είναι τα 6 χρόνια με τις περισσότερες μονάδες να ναυπηγούνται σε ναυπηγεία της Κίνας και της Νότιας Κορέας ενώ η ιδιοκτησία αυτών των πλοίων συγκεντρώνεται στην Ανατολική Ασία και την Ευρώπη.
Ο κ. Ταγκούλης πρόσθεσε πως τον Φεβρουάριο του 2025 σημειώθηκε εισροή 8 παραγγελιών νεότευκτων συνολικής χωρητικότητας 139,900 cdm, ανεβάζοντας το συνολικό βιβλίο παραγγελιών σε 28 πλοία. Ο λόγος ανέρχεται στο 183% υποδηλώνοντας την ισχυρή δυναμική ανάπτυξης ενώ επιπλέον το μέσο μέγεθος των πλοίων ανεφοδιασμού LNG έχει αυξηθεί στα 17,179 cdm σε σύγκριση με τον τρέχοντα μέσο όρο των 8,225 cdm, σηματοδοτώντας μια στροφή προς μεγαλύτερες μονάδες.

Στόλος ανεφοδιασμού LNG © Intermodal
Παράλληλα με την ανάπτυξη του στόλου ανεφοδιασμού LNG, η υποδομή λιμένων LNG έχει επεκταθεί σημαντικά. Ο αριθμός των λιμανιών εξοπλισμένων με δεξαμενές αποθήκευσης και προηγμένα συστήματα ασφαλείας έχει αυξηθεί σε 201 παγκοσμίως, 60 περισσότερα από το 2021. Επιπλέον, τα λιμάνια αναμένεται να αυξηθούν με επιπλέον 57 εγκαταστάσεις LNG το 2026. Βέβαια, όπως και στην ευρύτερη αγορά εφοδιασμού φυσικού αερίου οι γεωπολιτικές εξελίξεις και οι διακυμάνσεις των τιμών αποτελούν σημαντικοί παράγοντες δυσκολίας , με τους πλοιοκτήτες να αναγκάζονται να επενδύσουν σε πλοία με δυνατότητα LNG, στην προσπάθεια τους να διασφαλίσουν την πιο καθαρή και εμπορικά βιώσιμη αγορά για ουσιαστική επέκταση τα επόμενα χρόνια, με κύριο σκοπό την απελευθέρωση του άνθρακα.
Διαβάστε ακόμη