Τα ευρωπαϊκά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το φυσικό αέριο αυξήθηκαν πάνω από τα €34 ανά μεγαβατώρα την Τρίτη, σημειώνοντας άνοδο για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση, καθώς η παγκόσμια ζήτηση για LNG (υγροποιημένο φυσικό αέριο) αυξάνεται και η προσφορά περιορίζεται λόγω εποχικής συντήρησης. Συγκεκριμένα, την Τρίτη στις 16:20 το TTF είχε σημειώσει άνοδο πάνω από 4,5%.

Όπως αναφέρει το trading economics, οι Κινέζοι εισαγωγείς επέστρεψαν στην αγορά spot μετά από μήνες χαμηλής δραστηριότητας, προκαλώντας ανησυχίες για αυξημένο ανταγωνισμό όσον αφορά τις παραδόσεις LNG. Οι χαμηλές τιμές είχαν προηγουμένως βοηθήσει την Ευρώπη να αναπληρώσει τα αποθέματά της σε φυσικό αέριο, αλλά τα αποθέματα παραμένουν κάτω από τον μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας.

Στις 4 Μαΐου, τα επίπεδα αποθήκευσης φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση ανέρχονταν στο 41,16%, με τη Γερμανία στο 34,6%, τη Γαλλία στο 45,37% και την Ιταλία στο 49,88%. Πλέον, η αυξημένη ζήτηση από την Ασία και η μείωση των ροών από τη Νορβηγία μέσω αγωγών –συμπεριλαμβανομένων και κάποιων απρογραμμάτιστων διακοπών λειτουργίας– ενδέχεται να επιβραδύνουν τον ρυθμό αναπλήρωσης των αποθεμάτων.

Παράλληλα, η ΕΕ ετοιμάζεται να προτείνει απαγόρευση εισαγωγών φυσικού αερίου μέσω νέων συμβολαίων με τη Ρωσία, περιλαμβανομένων και των αγορών στην αγορά spot, στο πλαίσιο του στόχου για πλήρη απεξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια έως το 2027. Η αισιοδοξία για το εμπόριο μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας ενίσχυσε επίσης το θετικό κλίμα στην αγορά.

Η είδηση αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική διότι αναδεικνύει τις αυξανόμενες γεωπολιτικές και οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη στον τομέα της ενέργειας. Η άνοδος των τιμών φυσικού αερίου, σε συνδυασμό με τη μείωση της προσφοράς λόγω συντήρησης και τις αυξημένες ασιατικές ανάγκες, δημιουργεί πιέσεις στις ευρωπαϊκές χώρες να διασφαλίσουν την ενεργειακή τους επάρκεια πριν από τον επόμενο χειμώνα. Παράλληλα, η πρόθεση της ΕΕ να τερματίσει πλήρως τις εισαγωγές ρωσικού αερίου έως το 2027 επιταχύνει την ανάγκη για διαφοροποίηση πηγών και ενίσχυση των στρατηγικών αποθεμάτων. Η κατάσταση υπογραμμίζει πόσο ευάλωτο παραμένει το ενεργειακό σύστημα της Ευρώπης στις διεθνείς εξελίξεις και ενισχύει τη σημασία της ενεργειακής αυτονομίας και των επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές.

Διαβάστε ακόμη