Η πρόοδος του project του Κάθετου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου, μέσω του οποίου αέριο μη ρωσικής προέλευσης (κατά βάση αμερικανικό LNG) θα φτάνει στα τερματικά της Ελλάδας (Ρεβυθούσα, Αλεξανδρούπολη) και μέσω Βουλγαρίας και Ρουμανίας θα φτάνει έως την Μολδαβία και την Ουκρανία βρέθηκε στο επίκεντρο της πρόσφατης επίσκεψης του Υπουργού Ενέργειας της Μολδαβίας, Ντορίν Γιουνγκιέτου στην Αθήνα. Όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα της ιστοσελίδας ceenergy news, κατά την παραμονή του στην Αθήνα ο Μολδαβός αξιωματούχος είχε σειρά συναντήσεων με σημαίνοντα στελέχη του ενεργειακού τομέα, αρχής γενομένης με τον υφυπουργό Ενέργειας, Νίκο Τσάφο, με τον οποίο συζήτησε τις προκλήσεις για την προμήθεια φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού και την ασφάλεια εφοδιασμού της ευρύτερης περιοχής της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Ο κ. Γιουνγκιέτου είχε επίσης τετ- α- τετ με τη Διευθύνουσα Σύμβουλο του ΔΕΣΦΑ, Μαρία Ρίτα Γκάλι (με δεδομένο τον πρωταγωνιστικό ρόλο του ΔΕΣΦΑ στο project του Κάθετου Διαδρόμου), με τον Εκτελεστικό Διευθυντή της Gastrade -που διαχειρίζεται το FSRU Αλεξανδρούπολη- Κωστή Σιφναίο και  με τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΗ Γιώργο Στάσση.

Σύμφωνα με το ceenergy news, κατά τη συνάντηση με την κ. Γκάλι, επί τάπητος τέθηκε η πορεία των επιμέρους projects στις χώρες από τις οποίες περνά ο Κάθετος Διάδρομος που θα επιτρέψουν την άρση των συμφορήσεων και την ενεργοποίηση της όδευσης, με τον κ  Γιουνγκιέτου να αναδεικνύει τη στρατηγική σημασία του project για την απεξάρτηση της Μολδαβίας -και της ευρύτερης περιοχής- από το ενεργειακό «άρμα» της Ρωσίας. Στο ίδιο «μήκος κύματος» κινήθηκε και η συνάντηση με τον κ. Σιφναίο, ενώ στον επικεφαλής της ΔΕΗ ο ΥΠΕΝ της Μολδαβίας παρουσίασε τις επενδυτικές ευκαιρίες που παρουσιάζονται στον επενδυτικό τομέα της Μολδαβίας και δη το ενδιαφέρον της χώρας για τη συμμετοχή εταιρειών όπως η ΔΕΗ στους διαγωνισμούς που ετοιμάζει η Μολδαβία για την ανάπτυξη μεγάλων φωτοβολταϊκών και αιολικών σταθμών.

Να σημειωθεί  ότι η επίσκεψη του κ. Γιουνγκιέτου έρχεται σε συνέχεια αυτής του υφυπουργού Εξωτερικών Τάσου Χατζηβασιλείου στο Κισινάου ένα μήνα πριν, κατά την οποία ο ΥΠΕΝ της Μολδαβίας είχε υπογραμμίσει τον κρίσιμο ρόλο του Κάθετου Διαδρόμου για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας του, αναδεικνύοντας παράλληλα την ανάγκη για ενιαίες και διάφανες Χρεώσεις Χρήσης Συστήματος κατά μήκος του Διαδρόμου. Είχε επίσης ευχαριστήσει την ελληνική πλευρά για την στήριξή της στο FSRU της Αλεξανδρούπολης, υπενθυμίζοντας ότι τον Απρίλιο του 2024 η κρατική εταιρεία φυσικού αερίου της Μολδαβίας Energocom παρέλαβε μέρος του δοκιμαστικού φορτίου LNG που έφτασε στην Αλεξανδρούπολη, το οποίο μεταφέρθηκε μέσω του Κάθετου Διαδρόμου και κατέληξε στις υπόγειες αποθήκες φυσικού αερίου της Ουκρανίας, σηματοδοτώντας την de facto ενεργοποίηση της υποδομής. Ο κ. Χατζηβασiλείου είχε επίσης μεταφέρει το ενδιαφέρον ελληνικών επιχειρήσεων να επενδύσουν σε projects ΑΠΕ και υδρογόνου στη Μολδαβία.

Τα εμπόδια στον … δρόμο του Κάθετου Διαδρόμου

Να σημειωθεί ότι αν και η στρατηγική αξία του Κάθετου Διαδρόμου αναγνωρίζεται τόσο από την Ευρωπαϊκή Ένωση (στο κάδρο της εκπεφρασμένης βούλησης των Βρυξελλών για πλήρη ενεργειακή απεξάρτηση από το φυσικό αέριο της Ρωσίας, με τον σχετικό οδικό χάρτη να παρουσιάζεται σήμερα, Τρίτη 6 Μαΐου) όσο και από τις ΗΠΑ, εντούτοις το project δεν έχει λάβει χρηματοδοτική στήριξη, με αποτέλεσμα ορισμένα από τα επιμέρους έργα του να αντιμετωπίζουν δυσκολίες, αν και τα έργα στην αρχή του Διαδρόμου, δηλαδή στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία είναι σε ώριμη φάση.

Οι Διαχειριστές Συστήματος Μεταφοράς που προωθούν το project επιδιώκουν την ανάδειξη του Κάθετου Διαδρόμου σε βασική όδευση για τον εφοδιασμό της Ουκρανίας, αναγνωρίζοντας ότι εμφανίζεται λιγότερο ανταγωνιστική έναντι άλλων οδεύσεων που δυνητικά μπορούν να εξυπηρετήσουν τη διαμετακόμιση αερίου προς την Ουκρανία και να καλύψουν τις ανάγκες πλήρωσης των αποθηκών της χώρας. Ένα άλλο «αγκάθι» στο δρόμο του Κάθετου Διαδρόμου είναι οι υψηλές χρεώσεις χρήσης συστήματος σε Ρουμανία και Βουλγαρία που αυξάνουν το κόστος διαμετακόμισης. Σε κάθε περίπτωση, οι αμφιβολίες των δυνητικών χρηστών της υποδομής για τη βιωσιμότητα του εγχειρήματος αποτυπώθηκαν στο market test που διενεργήθηκε το περασμένο καλοκαίρι -και αφορούσε τη μακροχρόνια δέσμευση δυναμικότητας στις υποδομές του Κάθετου Διαδρόμου-, όπου το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε ήταν μηδενικό. Πάντως, οι ζυμώσεις έχουν ενταθεί το τελευταίο διάστημα, με τις χώρες που συμμετέχουν στο εγχείρημα να προσπαθούν να βρουν βιώσιμες λύσεις για να μπει σε τροχιά υλοποίησης το project μέχρι το 2030 και να εξασφαλίσουν ουσιαστική στήριξη από τις Βρυξέλλες, πέραν της φραστικής. Ο Κάθετος Διάδρομος αποτελεί project προτεραιότητας για την ελληνική κυβέρνηση, στο μέτρο που ενισχύει τη γεωστρατηγική θέση της χώρας -και την αξία των Τέρμιναλ της Ρεβυθούσας και της Αλεξανδρούπολης- για την ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού της ευρύτερης περιοχής της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης και αποτελεί «κλειδί» για την αύξηση των εξαγωγών φυσικού αερίου της Ελλάδας, με τη διακίνηση 20-25 δισ. κυβικών μέτρων αερίου ετησίως από τον Νότο προς το Βορρά.

Διαβάστε ακόμη