Μια καλά σχεδιασμένη, διασυνδεδεμένη υποδομή αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της ευρωπαϊκής αγοράς αποθήκευσης CO2, ανέφερε η CEO του ΔΕΣΦΑ, Μαρία Ρίτα Γκάλι, μιλώντας στο CCS Europe Summit στο Άμστερνταμ.

Μιλώντας στο πάνελ με τίτλο «Δημιουργία μιας ευρωπαϊκής αγοράς αποθήκευσης CO2: Τεχνικές, Λειτουργικές και Ρυθμιστικές Σκέψεις», ανέφερε την ανάγκη για ένα πανευρωπαϊκό όραμα για κοινές, σχεδιασμένες και διαλειτουργικές υποδομές — συμπεριλαμβανομένων αγωγών, κόμβων, τερματικών σταθμών και οδών ναυτιλίας — για τη σύνδεση των emitters με βιώσιμους χώρους αποθήκευσης. Αυτή η προσέγγιση είναι απαραίτητη για την απελευθέρωση της αποθήκευσης μεγάλης κλίμακας, την επίτευξη της απανθρακοποίησης και την ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας.

Η κα Γκάλι παρουσίασε το έργο PCI του ΔΕΣΦΑ και του APOLLO CO2, τα οποία στοχεύουν ώστε να μετατραπεί η Ελλάδα σε CCS Hub έως το 2030. Υπογράμμισε επίσης τη σημασία των εθνικών κινήτρων και ενός σταθερού κανονιστικού πλαισίου που θα διασφαλίζει, μεταξύ άλλων, διαφανή και χωρίς διακρίσεις πρόσβαση στις υποδομές και στην αποθήκευση, μειώνοντας την αβεβαιότητα και ενισχύοντας την εμπιστοσύνη των ενδιαφερομένων. Σύμφωνα με την CEO του ΔΕΣΦΑ, για να επωφεληθεί πραγματικά από μια ανθεκτική αγορά αποθήκευσης CO2, η Ευρώπη πρέπει επίσης να σκεφτεί στρατηγικά και να εξασφαλίσει την πρόσβαση σε χώρους αποθήκευσης πέρα ​​από τα σύνορά της.

Να σημειωθεί πως το project Apollo CO2 σχεδιάζεται να αποτελέσει ένα δίκτυο αγωγών για τη συλλογή εκπομπών από βιομηχανίες στη Νότια Ελλάδα και κυρίως στην Αττική με επέκταση τους στη Βοιωτία. Από την αρχή θα προβλέπεται η μεταφορά έως και 10 εκατ. τόνους το χρόνο σε περίπτωση επέκτασης σε επιπλέον emitters. Δεύτερον, θα προβλέπεται η εγκατάσταση υγροποίησης CO2 με συνέργειες με τον τερματικό σταθμό LNG της Ρεβυθούσας. Η εγκατάσταση θα περιλαμβάνει ένα χερσαίο και ένα υπεράκτιο τμήμα FLSU για την προσωρινή αποθήκευση και την εφεδρική υγροποίηση του CO2.

Διαβάστε ακόμη