Σύντομα αναμένεται να ξεκινήσει η λειτουργία του Ηλεκτρονικού Πληροφοριακού Συστήματος, με τους χρήστες του ΔΕΣΦΑ να μπορούν να επωφεληθούν από μια πιο απλοποιημένη και αποτελεσματική διαδικασία κράτησης και διαχείρισης δυναμικότητας, όπως ανέφερε ο κ. Σωτήριος Μπράβος, Διευθυντής Εμπορικών Υπηρεσιών του ΔΕΣΦΑ, μιλώντας στην 6η Σύνοδο Κορυφής LNG της Βουδαπέστης που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα. Τόνισε τα βασικά έργα του ΔΕΣΦΑ που στοχεύουν στην αύξηση της εξαγωγικής ικανότητας της Ελλάδας προς τον Βορρά, παρουσιάζοντας παράλληλα τα προϊόντα της εταιρείας που έχουν σχεδιαστεί για την προώθηση της διασυνοριακής εξαγωγικής δραστηριότητας. Ακόμη, υπογράμμισε τη σημασία να καταστεί ο Κάθετος Διάδρομος μια ανταγωνιστική και ελκυστική διαδρομή για την αγορά, μέσω της διαθεσιμότητας των κατάλληλων προϊόντων δυναμικότητας σε προσιτές τιμές.

Να σημειωθεί πως προχθές υπογράφτηκε Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του ΔΕΣΦΑ και της NOMAGAS κατά τη διάρκεια του 9th Balkan Energy Summit, εμβαθύνοντας την υφιστάμενη εποικοδομητική σχέση που έχουν αναπτύξει οι δύο εταιρείες ήδη από το 2016 για το έργο του Διασυνδετήριου Αγωγού Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας.

Ο νέος αγωγός, συνολικού μήκους 123 χιλιομέτρων (55 χιλιόμετρα στην Ελλάδα και 67 χιλιόμετρα στη Βόρεια Μακεδονία), θα επιτρέψει την πρόσβαση σε νέες αγορές, ενισχύοντας την ενεργειακή ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής και υποστηρίζοντας την ενεργειακή μετάβαση, συμπεριλαμβανομένης και της μελλοντικής μεταφοράς υδρογόνου, καθώς είναι 100% συμβατός για τη μεταφορά του. Επιπλέον, το έργο θα ενισχύσει σημαντικά τη διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας φυσικού αερίου για τη Βόρεια Μακεδονία, παρέχοντας πρόσβαση στο ελληνικό δίκτυο φυσικού αερίου και στους Τερματικούς Σταθμούς εισαγωγής LNG της Ρεβυθούσας και της Αλεξανδρούπολης. Αυτό το σημαντικό έργο υποδομής, το οποίο βρίσκεται ήδη υπό κατασκευή και αναμένεται να ολοκληρωθεί το πρώτο εξάμηνο του 2026, θα ενισχύσει τη θέση της Ελλάδας ως ενεργειακό κόμβο για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Διαβάστε ακόμη