Η κρατική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου του Αζερμπαϊτζάν, SOCAR, θα αρχίσει να προμηθεύει φυσικό αέριο στην αλβανική πόλη Korça στο πλαίσιο του πρόσφατα δρομολογημένου έργου Nur. Η πρωτοβουλία παρουσιάστηκε επίσημα παρουσία του Υπουργού Ενέργειας του Αζερμπαϊτζάν Parviz Shahbazov, του Πρωθυπουργού της Αλβανίας Edi Rama, του Αναπληρωτή Πρωθυπουργού και Υπουργού Υποδομών και Ενέργειας Belinda Balluku και του Εκτελεστικού Διευθυντή της SOCAR Balkan Murad Heydarov.
Το έργο επικεντρώνεται στην ανάπτυξη ενός δικτύου διανομής φυσικού αερίου σε ολόκληρη την Korça, με ιδιαίτερη έμφαση στη στήριξη των τοπικών επιχειρήσεων. Ο πρωθυπουργός Ράμα χαιρέτισε το έργο ως ένα σημαντικό ορόσημο στον ενεργειακό μετασχηματισμό της Αλβανίας, δηλώνοντας ότι η Αλβανία είναι έτοιμη να γίνει ο κορυφαίος παραγωγός ενέργειας στην περιοχή. Τόνισε τη σημασία της διεθνούς συνεργασίας και υπογράμμισε το έργο Nur ως σύμβολο της φιλίας Αλβανίας-Αζερμπαϊτζάν. Το έργο αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία μέχρι το τέλος του 2026.
Ο υπουργός Shahbazov χαρακτήρισε το σχέδιο ως προϊόν στρατηγικών αποφάσεων και των δύο εθνών, το οποίο αντανακλά την εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Η αυξανόμενη παρουσία της SOCAR στην Αλβανία, συμπεριλαμβανομένου του πρόσφατου ανοίγματος ενός τοπικού γραφείου, υποστηρίζει αυτή την ευρύτερη ενεργειακή εταιρική σχέση.
Ιστορικά, η Αλβανία έχει διαδραματίσει βασικό ρόλο στο Νότιο Διάδρομο Φυσικού Αερίου ως χώρα διαμετακόμισης του αζέρικου φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. Πάνω από 45,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα έχουν ήδη περάσει από το αλβανικό έδαφος. Ωστόσο, το έργο Nur σηματοδοτεί μια αλλαγή, με την Αλβανία να πρόκειται να γίνει όχι μόνο σημείο διέλευσης αλλά και καταναλωτής φυσικού αερίου.
Ένα μνημόνιο κατανόησης υπεγράφη πέρυσι στην COP29 στο Αζερμπαϊτζάν, με τη συμμετοχή του αλβανικού Υπουργείου Υποδομών και Ενέργειας, της Albgaz (εθνικός διαχειριστής φυσικού αερίου της Αλβανίας) και της SOCAR.
Μετά την Korça, το δίκτυο φυσικού αερίου πρόκειται να επεκταθεί στο Pogradec και το Ersekë, με την εθνική στρατηγική αεριοποίησης να εκτείνεται μέχρι το 2030. Το μακροπρόθεσμο σχέδιο αποσκοπεί στη σύνδεση των περισσότερων αλβανικών πόλεων με βιομηχανικές ζώνες ή σημαντική επιχειρηματική δραστηριότητα με το δίκτυο φυσικού αερίου, ενισχύοντας την ενεργειακή διαφοροποίηση και ασφάλεια της Αλβανίας.
Διαβάστε ακόμη