Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εγκατέλειψαν την ιδέα να πιέσουν για απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην ΕΕ στα επόμενα πακέτα κυρώσεων, λόγω της αντίστασης ορισμένων κυβερνήσεων και της αβεβαιότητας σχετικά με εναλλακτικές πηγές προμήθειας, αναφέρει το Reuters. Αντ’ αυτού, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιδιώκει να χαράξει έναν νέο οδικό χάρτη για τη σταδιακή απεξάρτηση της Ένωσης από τη ρωσική ενέργεια έως το 2027. Το σχέδιο αναμένεται να ανακοινωθεί στις αρχές Μαΐου, αλλά οι λεπτομέρειες παραμένουν ασαφείς.

Η Επιτροπή αναμένεται να προτείνει το 17ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας έως τον Ιούνιο, αν και οι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι οι σχετικές εργασίες προχωρούν αργά. Η ιδέα για απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού LNG είχε τεθεί στο τραπέζι τον Ιανουάριο, κατά την οριστικοποίηση του 16ου πακέτου.

Ο Τραμπ πιέζει την ΕΕ να αγοράσει περισσότερο αμερικανικό LNG

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι επιθυμεί η ΕΕ να αγοράζει περισσότερο αμερικανικό φυσικό αέριο, κάτι που Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θεωρούν πιθανό διαπραγματευτικό χαρτί για να πείσουν την Ουάσινγκτον να άρει δασμούς. Ωστόσο, οι ΗΠΑ δεν έχουν ακόμη ξεκαθαρίσει τις απαιτήσεις τους.

Ο επικεφαλής εμπορίου της ΕΕ συναντήθηκε με τον Αμερικανό ομόλογό του τη Δευτέρα για να συζητήσουν την έναρξη διαπραγματεύσεων. Η Επιτροπή δήλωσε ότι η συνάντηση ήταν μέρος μιας «άσκησης προσδιορισμού στόχων», επισημαίνοντας ότι η Ουάσινγκτον δεν έχει ακόμα διατυπώσει συγκεκριμένα αιτήματα. «Η ΕΕ κάνει το καθήκον της. Τώρα είναι αναγκαίο οι ΗΠΑ να ορίσουν τη θέση τους. Όπως σε κάθε διαπραγμάτευση, πρόκειται για έναν δρόμο δύο κατευθύνσεων», ανέφερε σχετική ανακοίνωση.

Ένας αξιωματούχος δήλωσε ότι η Επιτροπή δεν θέλει να διακινδυνεύσει την απώλεια του ρωσικού LNG μέσω κυρώσεων, καθώς αυτό θα μείωνε τη διαπραγματευτική της ισχύ. Επιπλέον, η Επιτροπή και οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών είναι επιφυλακτικές στο ενδεχόμενο να δημιουργηθεί νέα ενεργειακή εξάρτηση από τις ΗΠΑ, οι οποίες είναι ο τρίτος μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου της ΕΕ μετά τη Ρωσία και τη Νορβηγία.

Διαβάστε ακόμη