Ρώσοι και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αναφέρουν ότι οι ΗΠΑ εξετάζουν τρόπους συνεργασίας με τον ενεργειακό κολοσσό Gazprom PJSC σε παγκόσμια έργα, κάνοντας ένα βήμα προς τη σύσφιξη των σχέσεων με το Κρεμλίνο, ενώ παράλληλα προσπαθούν να μεσολαβήσουν για μια ειρηνευτική συμφωνία στην Ουκρανία, αναφέρει το Bloomberg.

Ευρωπαϊκές εκτιμήσεις δείχνουν ότι έχουν γίνει προκαταρκτικές επαφές μεταξύ Αμερικανών και Ρώσων εκπροσώπων για το θέμα, αλλά δεν είναι σαφές ποιος ηγείται των συνομιλιών ή αν η κυβέρνηση Τραμπ εμπλέκεται άμεσα, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν την υπόθεση. Ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να σχολιάσει. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι συζητήσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας για πιθανή συνεργασία με τη Gazprom βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο.

Ο Πούτιν υπαινίσσεται ενεργειακή συνεργασία με τις ΗΠΑ

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν αναφέρθηκε την Πέμπτη σε μια πιθανή ενεργειακή συνεργασία μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ, λέγοντας ότι θα μπορούσε να οδηγήσει στην αποκατάσταση της ροής φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. “Αν, για παράδειγμα, οι ΗΠΑ και η Ρωσία συμφωνήσουν σε συνεργασία στον ενεργειακό τομέα, τότε μπορεί να εξασφαλιστεί ένας αγωγός φυσικού αερίου για την Ευρώπη”, δήλωσε ο Πούτιν σε συνέντευξη Τύπου στη Μόσχα. “Και αυτό θα ωφελήσει την Ευρώπη, καθώς θα λάβει φθηνό ρωσικό αέριο”.

Οι ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου μειώθηκαν έως και 4,5% μετά τις δηλώσεις του. Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει εκφράσει ενδιαφέρον για τη συνεργασία, παρά τις κυρώσεις των ΗΠΑ και της Ευρώπης στον ρωσικό ενεργειακό τομέα. Οι κυρώσεις αυξήθηκαν μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία πριν από τρία χρόνια. Μετά από συνομιλία του με τον Πούτιν τον περασμένο μήνα, ο Τραμπ ανάρτησε στο Truth Social ότι οι δυο τους συζήτησαν ενεργειακά ζητήματα, την Ουκρανία, τη Μέση Ανατολή και την τεχνητή νοημοσύνη. Οι φυσικοί πόροι αποτελούν επίσης μέρος των συνομιλιών με το Κίεβο, καθώς η Ουάσινγκτον συνδέει μια πιθανή εκεχειρία με τη Ρωσία με μια συμφωνία ορυκτών με τις ΗΠΑ.

Ωστόσο, μια συμφωνία ΗΠΑ-Gazprom θα αποτελούσε μια τεράστια αλλαγή πολιτικής για τον Τραμπ, ο οποίος κατά την πρώτη του θητεία είχε επικρίνει την ευρωπαϊκή εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο και είχε επιδιώξει να ενισχύσει τις εξαγωγές αμερικανικού LNG στην Ευρώπη. Ο Τραμπ προειδοποίησε ότι θα κλιμακώσει τις κυρώσεις στη Ρωσία αν δεν προχωρήσει σε ειρηνευτική συμφωνία με την Ουκρανία, λέγοντας ότι εξετάζει την επιβολή τραπεζικών κυρώσεων, δασμών και εμπορικών περιορισμών.

Προσωρινή εκεχειρία με την Ουκρανία

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, οι ΗΠΑ εξασφάλισαν τη συγκατάθεση της Ουκρανίας για 30ήμερη εκεχειρία. Ο Πούτιν δεν απέρριψε ευθέως την ιδέα, λέγοντας ότι οποιαδήποτε ανακωχή πρέπει να οδηγήσει σε μια μακροπρόθεσμη ειρήνη. Μια πιθανή συνεργασία ΗΠΑ-Gazprom θα μπορούσε να αφορά τόσο την Ευρώπη όσο και την Ασία και να αποδυναμώσει τις σχέσεις της Ρωσίας με την Κίνα και το Ιράν. Ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι οι ΗΠΑ θέλουν να μειώσουν τους δεσμούς Ρωσίας-Κίνας, προειδοποιώντας ότι μια στενότερη σχέση μεταξύ των δύο χωρών θα μπορούσε να αποτελέσει απειλή για τις ΗΠΑ. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, ωστόσο, αμφισβητούν αν η κυβέρνηση Τραμπ μπορεί να διασπάσει τη συμμαχία Ρωσίας-Κίνας, δεδομένης της στενής τους συνεργασίας από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία. Παράλληλα, Ρώσοι αξιωματούχοι συμφώνησαν να βοηθήσουν την κυβέρνηση Τραμπ στη διπλωματική επικοινωνία με το Ιράν, ενώ η Κίνα έχει προγραμματίσει συνομιλίες με τη Ρωσία και το Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Η Gazprom επιδιώκει τη βοήθεια των ΗΠΑ

Η Gazprom επιδιώκει τη βοήθεια των ΗΠΑ για την επανεκκίνηση του αγωγού Nord Stream, που υπέστη δολιοφθορά το 2022. Ο αγωγός μετέφερε ρωσικό φυσικό αέριο στην Ευρώπη, αλλά οι ροές διακόπηκαν μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Αμερικανός επιχειρηματίας φέρεται να εξετάζει την αγορά της εταιρείας που διαχειρίζεται τον Nord Stream 2, κάτι που θα έδινε στις ΗΠΑ μερίδιο στο έργο. Ο Πούτιν έχει δηλώσει ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να ξαναρχίσει τη ροή αερίου μέσω του άθικτου τμήματος του Nord Stream 2, αλλά η τελική απόφαση ανήκει στη Γερμανία, η οποία υποστηρίζει την Ουκρανία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η κυβέρνηση Τραμπ έχουν συζητήσει την πιθανότητα οι ευρωπαϊκές εταιρείες να εισάγουν περισσότερο LNG από τις ΗΠΑ, ως μέσο αποκλιμάκωσης των εμπορικών εντάσεων. Ωστόσο, αρκετές χώρες της ΕΕ εμφανίζονται επιφυλακτικές, δεδομένης της ασαφούς στάσης του Τραμπ απέναντι στην Ουκρανία και την Ευρώπη. Η Ευρώπη προσπαθεί να απεξαρτηθεί από το ρωσικό αέριο, αλλά εξακολουθεί να αγοράζει ρεκόρ ποσοτήτων ρωσικού LNG κυρίως από το έργο Yamal της Novatek PJSC. Η Gazprom φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο να προσφέρει στις ΗΠΑ συμμετοχή σε ενεργειακά έργα στην Αρκτική και στο έργο υγροποιημένου φυσικού αερίου Sakhalin, εάν αρθούν οι κυρώσεις. Μέχρι στιγμής, η κυβέρνηση Τραμπ έχει αποστείλει μικτά μηνύματα σχετικά με τις κυρώσεις στη Ρωσία, αλλά αναμένεται να επιτρέψει εξαιρέσεις εάν σημειωθεί πρόοδος στις ειρηνευτικές συνομιλίες.

Διαβάστε ακόμη