Η κρατική εταιρεία πετρελαίου του Αζερμπαϊτζάν, SOCAR επεκτείνει σημαντικά την παρουσία της στον ενεργειακό τομέα του Ισραήλ μέσω μιας στρατηγικής συνεργασίας με την BP και τη NewMed Energy, με επικεφαλής τον διευθύνοντα σύμβουλο Yossi Abu, σύμφωνα με δημοσίευμα του Globes. Η τριάδα ανέλαβε σύμβαση για την αναζήτηση υδρογονανθράκων στο τεμάχιο Ι, που βρίσκεται στα οικονομικά ύδατα του Ισραήλ. Η SOCAR θα υπογράψει σύντομα σχέδιο εργασίας με το Υπουργείο Ενέργειας του Ισραήλ, σηματοδοτώντας το πρώτο γεωτρητικό εγχείρημα της εταιρείας εκτός Αζερμπαϊτζάν. Η υπογραφή, που αναμένεται σε δύο εβδομάδες, θα είναι ένα αξιοσημείωτο γεγονός στο οποίο θα παραστεί ανώτερος αξιωματούχος του Αζερμπαϊτζάν. Το έργο αυτό ακολουθεί μια σημαντική συμφωνία νωρίτερα μέσα στο έτος, όταν η SOCAR απέκτησε μερίδιο 5% στο κοίτασμα φυσικού αερίου Ταμάρ από τον Ισραηλινό επιχειρηματία Aaron Frenkel.
Η επέλαση της SOCAR στην ισραηλινή βιομηχανία εξερεύνησης φυσικού αερίου έρχεται εν μέσω αυξανόμενης γεωπολιτικής σημασίας. Η εταιρεία έχει μακροχρόνια σχέση με το Ισραήλ, παρέχοντας σημαντική ποσότητα πετρελαίου στη χώρα. Παρά τις εντάσεις μεταξύ της Τουρκίας και του Ισραήλ, η SOCAR έχει διατηρήσει ζωτικό ρόλο στην προμήθεια ενέργειας και στα δύο έθνη. Το Αζερμπαϊτζάν έχει επίσης στρατηγική σημασία ως ο δεύτερος μεγαλύτερος πελάτης του Ισραήλ στην αμυντική βιομηχανία. Πέρα από το εμπόριο, οι δύο χώρες μοιράζονται κοινά συμφέροντα στην αντιμετώπιση περιφερειακών απειλών, ιδίως από το Ιράν.
Η τοποθεσία του οικοδομικού τετραγώνου Ι, που συνορεύει με τον Λίβανο και την Κύπρο, προσθέτει άλλο ένα επίπεδο πολυπλοκότητας. Η Τουρκία, η οποία αμφισβητεί τα οικονομικά ύδατα του Ισραήλ, είναι απίθανο να αντιταχθεί στη συμμετοχή της SOCAR, δεδομένων των στενών ενεργειακών δεσμών της με το Αζερμπαϊτζάν. Οι φιλοδοξίες του Αζερμπαϊτζάν στην περιοχή περιλαμβάνουν την κατασκευή αγωγών φυσικού αερίου που θα μπορούσαν να ενισχύσουν την περιφερειακή συνεργασία. Η επέκταση των δραστηριοτήτων της SOCAR στο Ισραήλ μπορεί επίσης να συνδέεται με ευρύτερα σχέδια για τη σύνδεση γειτονικών χωρών όπως η Ιορδανία και η Συρία μέσω αγωγών φυσικού αερίου, προσφέροντας οικονομικά οφέλη σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.
Η συνεργασία αυτή όχι μόνο ενισχύει τις ενεργειακές προοπτικές του Ισραήλ, αλλά και ενισχύει τη θέση του Αζερμπαϊτζάν ως βασικού ενεργειακού παράγοντα στην περιοχή. Η εξερεύνηση της SOCAR στο οικόπεδο Ι, σε συνδυασμό με τα πιθανά περιφερειακά έργα, έχει τη δύναμη να αναδιαμορφώσει την ενεργειακή δυναμική σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, προσφέροντας οικονομικά, πολιτικά και στρατηγικά πλεονεκτήματα.
Διαβάστε ακόμη