Η απόσυρση όλης της λιγνιτικής ηλεκτροπαραγωγής έως το 2026 δημιουργεί «χώρο» στο ηλεκτρικό σύστημα για όλες τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο -συμπεριλαμβανομένων και των δυο νέων μεγάλων μονάδων που κατασκευάζουν οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ- Motor Oil και το σχήμα ΔΕΗ- ΔΕΠΑ-Damco Energy, όμως αναγκαία συνθήκη για την βιωσιμότητά τους είναι η ύπαρξη Μηχανισμού Διαθεσιμότητας Ισχύος.

Αυτό επεσήμαναν πηγές του κλάδου ενέργειας -σε συνέχεια της ψήφισης του Κανονισμού για τη νέα αρχιτεκτονική της αγοράς ηλεκτρισμού της ΕΕ Electricity Market Design που δημιουργεί το απαραίτητο «υπόβαθρο». Οι ίδιες πηγές πρόσθεσαν ότι το φυσικό αέριο θα συνεχίσει να έχει σημαντικό ρόλο στην ηλεκτροπαραγωγή και τα επόμενα χρόνια, διαφορετικό όμως από τον σημερινό, καθώς οι εν λόγω μονάδες δεν θα λειτουργούν πλέον ως σταθμοί βάσης, αλλά θα χρησιμεύουν κυρίως για την εξισορρόπηση του συστήματος σε συνθήκες υψηλής διείσδυσης ΑΠΕ. Πράγμα που σημαίνει ότι θα λειτουργούν πολύ λιγότερες ώρες από ότι σήμερα. Αν και θα αμείβονται με υψηλές τιμές για τις ώρες αυτές που θα μπαίνουν στη χονδρεμπορική αγορά, εντούτοις αυτές δεν θα επαρκούν για να εξασφαλίσουν την οικονομική βιωσιμότητα αυτού του ηλεκτροπαραγωγικού δυναμικού που είναι απαραίτητο για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας και την ευστάθεια του συστήματος.

Παράγοντες με καλή γνώση του θέματος σημείωναν ότι η ψήφιση του Κανονισμού πρέπει να λειτουργήσει ως επιταχυντής των απαιτούμενων διεργασιών στην Ελλάδα για τη θέσπιση του μέτρου λαμβάνοντας υπόψη ότι δεν αποτελεί πλέον έκτακτο μηχανισμό προσωρινού καταφυγίου, αλλά «οργανικό» κομμάτι του νέου μοντέλου της αγοράς. Σύμφωνα με πληροφορίες του energygame, o Ελληνικός Σύνδεσμος Ανεξάρτητων Εταιρειών Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΑΗ) ήδη δραστηριοποιείται ενεργά προς την κατεύθυνση αυτή και έχει αναθέσει σε ξένο οίκο την κατάρτιση σχετικής μελέτης που μπορεί να αξιοποιηθεί από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατά την επεξεργασία του μέτρου.

Αρνητικές τιμές ηλεκτρισμού – Δυναμικά τιμολόγια

Παράγοντες του κλάδου ηλεκτρικής ενέργειας σημείωναν επίσης ότι οι αρνητικές τιμές ρεύματος «δεν αποτελούν πρόβλημα», γιατί παρά τις όποιες διακυμάνσεις, των χονδρεμπορικών τιμών, το κρίσιμο στοιχείο στη βάση του οποίου γίνεται και ο μακροπρόθεσμος σχεδιασμός είναι τα επίπεδα στα οποία διαμορφώνονται οι τιμές κατά μέσο όρο. Αν λοιπόν δεν τεθεί κάποιος «κόφτης» στις υψηλές θετικές τιμές που διαμορφώνονται κάποιες ώρες της ημέρας, οι μελέτες δείχνουν πως για τα επόμενα χρόνια ο μέσος όρος των χονδρεμπορικών τιμών ρεύματος θα διαμορφωθεί στα επίπεδα των 60-70 ευρώ/Μεγαβατώρα. Με αυτά τα δεδομένα προγραμματίζονται οι νέες επενδύσεις σε μονάδες ΑΠΕ και γι’ αυτό δεν υπάρχει ανησυχία, αφού τα επίπεδα αυτά εξασφαλίζουν την οικονομική βιωσιμότητά τους. Αναφορικά με τον σχεδιασμό για την κυκλοφορία δυναμικών τιμολογίων ρεύματος στην Ελλάδα, οι ίδιοι παράγοντες σχολίασαν ότι θα αποτελέσει θετική εξέλιξη, για τη μεταφορά μέρους της ζήτησης σε ώρες που οι χονδρεμπορικές τιμές είναι χαμηλές, λόγω της μεγάλης παραγωγής ΑΠΕ, προσθέτοντας ότι εκτός από τις χαμηλές τιμές τις συγκεκριμένες ώρες, τα δυναμικά τιμολόγια θα συνοδεύονται υψηλές χρεώσεις στις «ζώνες» του 24ωρου που οι χονδρεμπορικές κινούνται σε υψηλά επίπεδα.

Διαβάστε ακόμη