Η Κινεζική Κρατική Ναυπηγική Κοινοπραξία (CSSC) θα κατασκευάσει 18 γιγαντιαία δεξαμενόπλοια μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) μεταφορικής ικανότητας 271.000 κυβικών μέτρων το καθένα για το Κατάρ. Η συμφωνία για την μεγαλύτερη ενιαία παραγγελία κατασκευής πλοίων παγκοσμίως μεταξύ της CSSC και της QatarEnergy, υπογράφτηκε χθες.

Τα πλοία μεταφοράς LNG έχουν το παρατσούκλι των “θαλάσσιων φορτηγών ψυγείων” που μεταφέρουν το υγροποιημένο φυσικό αέριο σε χαμηλές θερμοκρασίες που φτάνουν τους -163 βαθμούς Κελσίου. Πρόκειται για πλοία, η κατασκευή των οποίων, αποτελεί πραγματική πρόκληση για τον τομέα των ναυπηγείων.

Το Κατάρ χρειάζεται περισσότερα πλοία μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου, καθώς αυξάνει την ετήσια παραγωγική του ικανότητα από το Βόρειο Πεδίο σε 142 εκατομμύρια τόνους έως το 2030 από 77 εκατομμύρια τόνους που είναι σήμερα.

Υπενθυμίζεται ότι μέσα στο μήνα η QatarEnergy υπέγραψε τέσσερις συμφωνίες για τη ναύλωση 19 πλοίων μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου από ασιατικές ναυτιλιακές εταιρείες. Επίσης η QatarEnergy υπέγραψε άλλη μια συμφωνία ναύλωσης για 25 πλοία μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου από την Qatar Gas Transport Company Ltd., γνωστή και ως Nakilat, νωρίτερα αυτό το μήνα. Εκτός από τη ναύλωση πλοίων, είναι ιδιοκτήτρια ενός στόλου πλοίων μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου. Το 2020, υπέγραψε συμφωνίες ορόσημο αξίας 22 δισεκατομμυρίων δολαρίων με κορεατικά και κινεζικά ναυπηγεία.