Ο βουλγαρικός κρατικός φορέας μεταφοράς φυσικού αερίου Bulgartransgaz δήλωσε την Πέμπτη ότι υπέγραψε επιχειρησιακή συμφωνία με την τουρκική Botas για τη διασύνδεση μεταξύ των δύο εθνικών συστημάτων μεταφοράς φυσικού αερίου στο σημείο Strandzha-Malkoclar.

Η συμφωνία ορίζει την ημερήσια τεχνική δυναμικότητα σε περίπου 117,7 εκατομμύρια kWh για μεταφορά φυσικού αερίου από την Τουρκία στη Βουλγαρία και 504,1 εκατομμύρια kWh από τη Βουλγαρία στην Τουρκία, ανέφερε σε δήλωση η Bulgartransgaz.

Η συμφωνία έχει καίρια σημασία για τη διαφοροποίηση των πηγών φυσικού αερίου για τη Βουλγαρία και τις ευρύτερες περιφερειακές και ευρωπαϊκές αγορές φυσικού αερίου, δήλωσε η Bulgartransgaz. Μέσω του δικτύου μεταφοράς φυσικού αερίου της Τουρκίας, παρέχεται πρόσβαση στο φυσικό αέριο από τα τοπικά κοιτάσματα, το Αζερμπαϊτζάν, το Ιράν και την παγκόσμια αγορά LNG μέσω των τερματικών επαναεριοποίησης της Τουρκίας.

Η συμφωνία διασύνδεσης ενισχύει τον ρόλο της Bulgartransgaz στην ολοκλήρωση και διαφοροποίηση της αγοράς και στη διασφάλιση της ασφάλειας των προμηθειών φυσικού αερίου στην περιοχή και την Ευρώπη, σημείωσε η εταιρεία.

Η Bulgartransgaz, η οποία διαχειρίζεται ένα δίκτυο μεταφοράς φυσικού αερίου μήκους 3.380 χιλιομέτρων, έχει υφιστάμενες διασυνδέσεις φυσικού αερίου με όλες τις γειτονικές χώρες της Βουλγαρίας. Τον Δεκέμβριο, η Σερβία ολοκλήρωσε την κατασκευή του τμήματός της μιας σύνδεσης φυσικού αερίου με τη Βουλγαρία, αφού η Bulgartransgaz και η ομότιμη Transportgas Serbia υπέγραψαν συμφωνία για την επισημοποίηση της διασύνδεσης μεταξύ των δύο εθνικών συστημάτων μεταφοράς φυσικού αερίου στο σημείο Kalotina-Dimitrovgrad.

Τον περασμένο Ιανουάριο, ο βουλγαρικός δημόσιος προμηθευτής φυσικού αερίου Bulgargaz υπέγραψε 13ετή συμφωνία με την Botas, επιτρέποντας ετήσιες εισαγωγές 1,5 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου μέσω της τουρκικής υποδομής μεταφοράς και των τερματικών LNG.