Ο Ιαπωνικός Οργανισμός για τα Μέταλλα και την Ενεργειακή Ασφάλεια (JOGMEC) ετοιμάζεται να παράσχει χρηματοδοτική βοήθεια σε ιαπωνικές εταιρείες για νέα έργα υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), προκειμένου να διασφαλίσει τη σταθερή προμήθεια του καυσίμου, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλός του, Ichiro Takahara σε συνέντευξή του αυτή την εβδομάδα.

Η Ιαπωνία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εισαγωγέας υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) παγκοσμίως, αφού η Κίνα την προσπέρασε το 2023. Το καύσιμο αποτελεί το 34% του ενεργειακού μείγματος ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας.

Η κρατική JOGMEC έχει παράσχει στο παρελθόν οικονομική στήριξη, κυρίως μέσω επενδύσεων σε μετοχές, σε πολλά έργα υγροποιημένου φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένου του έργου Tangguh της Ινδονησίας, για να βοηθήσει την Ιαπωνία να εξασφαλίσει σταθερό ενεργειακό εφοδιασμό.

«Έχουμε λάβει αρκετά ερωτήματα από ιαπωνικές εταιρείες σχετικά με νέα έργα LNG και ετοιμαζόμαστε να αποφασίσουμε για την οικονομική βοήθεια», δήλωσε στο Reuters ο Ichiro Takahara, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της JOGMEC, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες σχετικά με τις τοποθεσίες των έργων ή τις εμπλεκόμενες εταιρείες.

Η φτωχή σε πόρους Ιαπωνία στοχεύει να αυξήσει την αυτάρκειά της σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο σε περισσότερο από 50% το 2030, από 33,4% το 2022, ενισχύοντας τις συμμετοχές που κατέχει σε αναπτυξιακά έργα στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με αίτημα προϋπολογισμού του υπουργείου Βιομηχανίας, το οποίο εποπτεύει το JOGMEC, οι επενδύσεις της Ιαπωνίας στην εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου και στην απόκτηση περιουσιακών στοιχείων αναμένεται να διπλασιαστούν κατά το οικονομικό έτος που αρχίζει τον Απρίλιο στα 108,2 δισεκατομμύρια γιεν (733 εκατομμύρια δολάρια), από 47,9 δισεκατομμύρια γιεν για το τρέχον έτος.

«Το φυσικό αέριο και το υγροποιημένο φυσικό αέριο θα παραμείνουν μια σημαντική πηγή ενέργειας ακόμη και μετά την πραγματοποίηση μιας κοινωνίας ουδέτερου άνθρακα», σημείωσε επίσης ο Takahara. «Η καθιέρωση τεχνολογιών παραγωγής συνθετικού μεθανίου αναμένεται να οδηγήσει στην απαλλαγή του ίδιου του φυσικού αερίου από τον άνθρακα, ενώ το φυσικό αέριο θα μπορούσε να γίνει πρώτη ύλη για υδρογόνο και αμμωνία, τα οποία δεν εκπέμπουν CO2, εάν χρησιμοποιηθεί η δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα».

Σύμφωνα με το πενταετές επιχειρηματικό σχέδιο που ξεκίνησε τον περασμένο Απρίλιο, στόχος είναι να αυξηθεί η απορρόφηση ιδίων κεφαλαίων της Ιαπωνίας από έργα πετρελαίου και φυσικού αερίου που υποστηρίζονται από το JOGMEC κατά 70.000 βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου ανά ημέρα (boepd) σε 1,05 εκατομμύρια boepd έως τον Μάρτιο του 2028.

Ο JOGMEC παρέχει στην Ιαπωνία κρίσιμα ορυκτά

Ο JOGMEC συμμετέχει επίσης στην παροχή βοήθειας στην Ιαπωνία για την εξασφάλιση σταθερού εφοδιασμού σε μέταλλα και ορυκτούς πόρους, συμπεριλαμβανομένων κρίσιμων ορυκτών που χρησιμοποιούνται στις μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων και στην αποθήκευση μπαταριών.

Στόχος του είναι να υποστηρίξει ιαπωνικές εταιρείες στην αγορά μεριδίων σε ορυχεία σπάνιων μετάλλων, συμπεριλαμβανομένων του λιθίου, του νικελίου και των σπάνιων γαιών, ώστε να λάβουν παραχωρήσεις για ετήσια παραγωγή άνω των 107.000 μετρικών τόνων κατά την πενταετία έως τον Μάρτιο του 2028. Για τον χαλκό, θέλει να βοηθήσει τις εταιρείες να αποκτήσουν συμμετοχές αξίας άνω των 40.000 τόνων ετησίως.

Τον Δεκέμβριο, ο JOGMEC υπέγραψε συμφωνία συνεργασίας με το σαουδαραβικό επενδυτικό ταμείο Manara Minerals για τον συντονισμό των επενδύσεων στον τομέα της εξόρυξης και των ορυκτών πόρων. «Παρόμοιες συνεργασίες με άλλες χώρες μπορεί να συμβούν στο μέλλον», δήλωσε ο Takahara.

Οι χώρες των πόρων ενδιαφέρονται όλο και περισσότερο να συνεργαστούν με την Ιαπωνία για τη δημιουργία παγκόσμιων αλυσίδων εφοδιασμού για κρίσιμα ορυκτά και όχι μόνο να εξάγουν τους πόρους τους, είπε.

Πέρυσι, το υπουργείο Βιομηχανίας της Ιαπωνίας επέλεξε 25 χώρες, μεταξύ των οποίων η Χιλή, η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και το Κατάρ, ως πιθανούς στόχους ανάλυσης με βάση τη στρατηγική τους σημασία όσον αφορά τους φυσικούς πόρους και την ενεργειακή πολιτική.