Την προοπτική για νέες δράσεις επιδότησης της εγκατάστασης συστημάτων θέρμανσης με φυσικό αέριο εξετάζει για το 2024, η ΔΕΔΑ.

Υπενθυμίζεται ότι, η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ), στην απόφαση έγκρισης του Προγράμματος Ανάπτυξης της ΕΔΑ Αττικής για την περίοδο 2023-2026, έβαλε «φρένο» στις επιδοτήσεις για τους οικιακούς καταναλωτές στην Αττική, «προκειμένου να αποφευχθούν στρεβλώσεις στην αγορά ενέργειας λόγω της επιδότησης συγκεκριμένων τρόπων θέρμανσης».

Η ΕΔΑ Αττικής, όπως και η ΕΔΑ ΘΕΣΣ, έχουν απορροφηθεί από τη ΔΕΔΑ, η οποία είναι θυγατρική της ΔΕΠΑ Υποδομών. Πηγή της εταιρείας δήλωσε στο powergame.gr ότι η απόφαση της ρυθμιστικής αρχής είναι σεβαστή, ωστόσο «αναμένουμε ότι, σε περίπτωση που άλλοι τρόποι θέρμανσης επωφεληθούν από επιδοτήσεις/κίνητρα, η ΡΑΑΕΥ θα επανεξετάσει την εν λόγω απόφασή της».

Πάντως, η ΔΕΔΑ έχει την επιλογή να υλοποιήσει συγχρηματοδοτούμενα έργα για την επιδότηση της αντικατάστασης συστημάτων θέρμανσης με συστήματα φυσικού αερίου, στο πλαίσιο της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου του ΕΣΠΑ, τονίζουν από την εταιρεία και προσθέτουν ότι «αυτή η επιλογή είναι ανεξάρτητη από την απόφαση έγκρισης του Προγράμματος Ανάπτυξης».

Αυτές τις ημέρες ολοκληρώνονται δύο ανάλογα προγράμματα επιδότησης για τη Θεσσαλία και την Αττική, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται και ένα τρίτο πρόγραμμα για τη Φλώρινα. «Η εταιρεία εξετάζει ανάλογες επιλογές και για φέτος, λαμβάνοντας υπόψη τις οδηγίες της ΡΑΑΕΥ να μην υλοποιεί τέτοια έργα, “κοινωνικοποιώντας” το κόστος στους πελάτες μέσω των τιμολογίων διανομής», επισημαίνουν από την εταιρεία.

«Οι καταναλωτές έχουν ελευθερία επιλογής για τον τρόπο θέρμανσης που επιθυμούν. Σε αυτήν τους την απόφαση, οι διαθέσιμες επιδοτήσεις είναι μόνο ένα από τα κριτήρια που λαμβάνουν υπ’ όψιν. Η ελκυστικότητα της τιμής είναι ίσως το σημαντικότερο από αυτά και σήμερα το φυσικό αέριο παρουσιάζεται ιδιαίτερα ανταγωνιστικό σε σχέση με τα λοιπά συμβατικά καύσιμα», προσθέτουν.

H ΕΔΑ Αττικής προγραμματίζει επενδύσεις ύψους 141 εκατ. ευρώ περίπου, έως το 2027, με στόχο να υλοποιηθούν 92.463 νέες συνδέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων στο δίκτυο διανομής φυσικού αερίου. Οι νέες επενδύσεις θα υλοποιηθούν μεταξύ άλλων σε έργα ενίσχυσης και αναβάθμισης του δικτύου μέσης και χαμηλής πίεσης, καθώς και στην αντικατάσταση των συμβατικών με έξυπνους μετρητές.