Ο επικεφαλής της μεγαλύτερης ομάδας πίεσης για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, πρόεδρος του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου (API), Μάικ Σόμερς δήλωσε ότι αν οι ρυθμιστικές αρχές επιβραδύνουν ή σταματήσουν να εγκρίνουν τις εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου, θα θέσουν σε κίνδυνο τους συμμάχους στην Ευρώπη και την Ασία.

Σύμφωνα με το Reuters, ο Μάικ Σόμερς απηύθυνε την προειδοποίηση με αφορμή δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με τα οποία η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν, εξετάζει το ενδεχόμενο να σταθμίσει τα κριτήρια της κλιματικής αλλαγής στις εγκρίσεις για τερματικούς σταθμούς ή επεκτάσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου.

«Η διακοπή των εγκρίσεων LNG στις ΗΠΑ θα έθετε σε κίνδυνο τους συμμάχους μας. Αυτό δεν θα έπρεπε να είναι αμφιλεγόμενο», δήλωσε ο Σόμερς σε εκδήλωση του API  που επικεντρώθηκε στα κορυφαία ζητήματα για το 2024, προσθέτοντας ότι οι αμερικανικές εξαγωγές LNG συμβάλλουν στη μείωση των παγκόσμιων εκπομπών εκτοπίζοντας τον άνθρακα στο εξωτερικό.

Ενόψει των προεδρικών εκλογών της 5ης Νοεμβρίου, η κυβέρνηση Μπάιντεν εξισορροπεί τη ζήτηση για αμερικανικό υγροποιημένο φυσικό αέριο από τους Ευρωπαίους συμμάχους που μειώνουν την εξάρτηση από το φυσικό αέριο από τη Ρωσία, με την κατακραυγή των οικολόγων που απαιτούν να σταματήσουν τα εγχώρια έργα ορυκτών καυσίμων.

ΗΠΑ: Ο μεγαλύτερος εξαγωγέας LNG παγκοσμίως

Οι ΗΠΑ έχουν γίνει ο μεγαλύτερος εξαγωγέας υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόσμο, ακόμη και όταν η κυβέρνηση έχει επιδιώξει τη μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα, με τους περιβαλλοντολόγους να την πιέζουν να προχωρήσει πιο γρήγορα.

Οι αξιολογήσεις του αμερικανικού Υπουργείου Ενέργειας (DOE) για τις άδειες εξαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου έχουν παραταθεί υπό τον Μπάιντεν σε 11 μήνες ή και περισσότερο, από επτά εβδομάδες υπό τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, που εργάστηκε για τη μεγιστοποίηση της ενεργειακής παραγωγής των ΗΠΑ.

Αξιωματούχοι του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης και του Λευκού Οίκου έχουν συναντηθεί για να καθορίσουν αν οι ομοσπονδιακές ρυθμιστικές αρχές θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη την κλιματική αλλαγή όταν αποφασίζουν αν ένα προτεινόμενο έργο εξαγωγής φυσικού αερίου ανταποκρίνεται στο εθνικό συμφέρον, ανέφερε την Τρίτη το Politico, επικαλούμενο πηγές που γνωρίζουν τις συζητήσεις, σύμφωνα με το Reuters.

Το DOE δεν είχε καμία ενημέρωση σχετικά με τη διαδικασία έγκρισης του LNG, δήλωσε εκπρόσωπος.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ψήφισε το μεγαλύτερο νομοσχέδιο για το κλίμα στην ιστορία των ΗΠΑ, τον νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού, και έχει επιβάλει πολυάριθμους κανονισμούς για το κλίμα.

Εν τω μεταξύ, οι ΗΠΑ έχουν γίνει ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο. Αυτό έχει προκαλέσει διαμαρτυρίες από περιβαλλοντολόγους με σκοπό να σταματήσουν μελλοντικές εγκρίσεις για εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου, μεταξύ άλλων από το έργο Calcasieu Pass 2 (CP2) της Venture Global στη Λουιζιάνα.

Το CP2 αναμένει έγκριση από την Ομοσπονδιακή Ρυθμιστική Επιτροπή Ενέργειας, ακολουθούμενη από άδεια εξαγωγής από το DOE, προτού ξεκινήσει η κατασκευή.

Σέιλιν Χάινς: Το αμερικανικό LNG είναι το καλύτερο όπλο για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής

Η εκπρόσωπος της Venture Global, Σέιλιν Χάινς, δήλωσε: «Το αμερικανικό LNG είναι το καλύτερο όπλο στο οπλοστάσιό μας για να εκτοπίσουμε γρήγορα την παγκόσμια χρήση άνθρακα και να καταπολεμήσουμε την κλιματική αλλαγή».

Περιβαλλοντικές ομάδες δήλωσαν ότι θα πραγματοποιήσουν καθιστική διαμαρτυρία στο DOE από τις 6-8 Φεβρουαρίου για να επιδιώξουν να σταματήσει η αδειοδότηση νέων τερματικών σταθμών υγροποιημένου φυσικού αερίου. Οι ομάδες κάλεσαν επίσης τη διοίκηση να τηρήσει τις προεκλογικές υποσχέσεις και τις διεθνείς δεσμεύσεις για το κλίμα.

Τον Δεκέμβριο, οι ΗΠΑ συμφώνησαν μαζί με σχεδόν 200 χώρες στις διαπραγματεύσεις του ΟΗΕ για το κλίμα στο Ντουμπάι να απομακρυνθούν από την παραγωγή ορυκτών καυσίμων.