Οι εξαγωγές φυσικού αερίου από τη Νορβηγία μέσω αγωγών προς την Ευρώπη σημείωσαν ιστορικό υψηλό τον Δεκέμβριο, ενώ οι συνολικές μετρήσεις για το 2023 δείχνουν μείωση 6,7%, λόγω των διακοπών συντήρησης που συνέβησαν μέσα στο έτος, δήλωσε την Τετάρτη ο διαχειριστής του συστήματος αγωγών Gassco.

«Ο Δεκέμβριος ήταν ένας φανταστικός μήνας όσον αφορά την παραγωγή από τη νορβηγική υφαλοκρηπίδα», δήλωσε στο Reuters ο Alfred Skaar Hansen, ανώτερος αντιπρόεδρος της Gassco για τη λειτουργία του συστήματος.

Η Νορβηγία το 2022 ξεπέρασε τη Ρωσία ως η μεγαλύτερη πηγή φυσικού αερίου της Ευρώπης, καθώς η Μόσχα περιέκοψε τις προμήθειες εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία, αυξάνοντας την προσοχή στην ασφάλεια και την αξιοπιστία της νορβηγικής ενεργειακής βιομηχανίας.

Συνολικά, η Gassco παρέδωσε 109,1 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) φυσικού αερίου μέσω του δικτύου αγωγών της μήκους 8.800 χιλιομέτρων (5.468 μιλίων) το 2023, από 116,9 bcm ένα χρόνο πριν, δήλωσε στο Reuters.

Ο ετήσιος όγκος για το 2023 δεν είχε αναφερθεί προηγουμένως.

Η Gassco είχε προβλέψει πιο εκτεταμένη συντήρηση το 2023 μετά από κάποιες αναβολές για να βοηθήσει να λειτουργήσει το δίκτυό της και τους τερματικούς σταθμούς εξαγωγών της κοντά στη δυναμικότητα το προηγούμενο έτος.

Τα επίπεδα προμήθειας την περίοδο συντήρησης

Η προμήθεια φυσικού αερίου μέσω αγωγών στην Ευρώπη μεταξύ Ιανουαρίου και Αυγούστου είχε μειωθεί κατά 6,4%, όπως είχε δηλώσει προηγουμένως, και η παραγωγή φυσικού αερίου της Νορβηγίας έφτασε σε χαμηλό τετραετίας τον Σεπτέμβριο.

Ωστόσο, ορισμένες από τις εργασίες του 2023 αποσκοπούσαν επίσης στην αύξηση της δυναμικότητας του εργοστασίου επεξεργασίας Kollsnes, το οποίο τώρα αποδίδει καρπούς, δήλωσε ο Hansen.

Οι παραδόσεις ρεκόρ των Δεκέμβριο

Οι παραδόσεις τον Δεκέμβριο σημείωσαν νέο μηνιαίο ρεκόρ 11,1 δισ. κ.μ., από το προηγούμενο υψηλό των 10,9 δισ. κ.μ. τον Ιανουάριο του 2017, λόγω της σταθερής παραγωγής, της καλής διαθεσιμότητας των εγκαταστάσεων επεξεργασίας και της σταθερής ζήτησης.

Η ζήτηση φυσικού αερίου στην Ευρώπη αναμένεται να παραμείνει υψηλή το 2024, με το σύστημα της Gassco να είναι έτοιμο να διαχειριστεί τις αναμενόμενες ποσότητες και να διατηρήσει τη νέα, υψηλότερη δυναμικότητα, δήλωσε ο Hansen.

«Θα προσπαθήσω να μην το γρουσουζέψω, αλλά δεν βλέπουμε τίποτα που να εμποδίζει τη δημιουργία νέου ρεκόρ παράδοσης. Οπότε ελπίζουμε ότι δεν θα είναι το σύστημα μεταφοράς που θα μπει εμπόδιο», πρόσθεσε.

Η Νορβηγία διοχετεύει το φυσικό αέριο της κυρίως σε τερματικούς σταθμούς παραλαβής στη Βρετανία, τη Γερμανία, τη Γαλλία και το Βέλγιο, καθώς και στην Πολωνία μέσω της Δανίας.

Η υπό κρατικό έλεγχο Equinor (EQNR.OL) είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός φυσικού αερίου της Νορβηγίας.

Ρεκόρ προμήθειας στη Γερμανία

Οι παραδόσεις προς τη Γερμανία αυξήθηκαν το 2023 σε ιστορικό υψηλό 56,2 δισ. κ.μ. από 55,6 δισ. κ.μ. ένα χρόνο νωρίτερα, υποβοηθούμενες από μια νέα σύνδεση με τη Δανία, η οποία αύξησε τη συνολική εξαγωγική ικανότητα.

«Αυτό που βλέπουμε τώρα είναι ότι όταν αθροίζουμε τα πάντα προς τη Δανία και τη Γερμανία, το άθροισμα είναι υψηλότερο από ό,τι ήταν μόνο για τη Γερμανία», δήλωσε ο Hansen.

Οι εξαγωγές προς τη Γαλλία εν τω μεταξύ μειώθηκαν κατά 22,5% στα 13,8 δισ. κυβικά μέτρα πέρυσι, ενώ οι παραδόσεις προς το Βέλγιο μειώθηκαν κατά 3,8% στα 15 δισ. κυβικά μέτρα, δήλωσε η Gassco.