Ακυρώνεται και επισήμως το τέλος διαμετακόμισης ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Βουλγαρίας, μετά τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν τα κόμματα που υποστηρίζουν τη βουλγαρική κυβέρνηση, δίνοντας ένα τέλος στην υπόθεση που απασχόλησε την ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης τους τελευταίους δύο μήνες.

Το νέο τέλος είχε επιβληθεί ως απάντηση στην απόφαση της Μόσχας να διακόψει τις προμήθειες αερίου προς την ίδια τη Βουλγαρία. Ωστόσο, είχε αμφισβητηθεί η νομιμότητα του μέτρου στα πλαίσια της κοινοτικής νομοθεσίας, πράγμα που περιέπλεξε τις προσπάθειες της Σόφιας.

«Εργαζόμαστε μαζί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και όταν η Κομισιόν μας προσφέρει ολοκληρωμένο μηχανισμό, θα το εφαρμόσουμε. Το τέλος αυτό δεν πρέπει να είναι μονομερές εκ μέρους της Βουλγαρίας. Θα ακολουθούμε την κοινή ευρωπαϊκή προσέγγιση», είπε ο συμπρόεδρος του «Συνεχίζουμε την αλλαγή» Κίριλ Πετκόφ, ανέφερε σύμφωνα με το novinite.

Ο αρχηγός του GERB Μπόικο Μπορίσοφ δέσμευσε την κατάργηση του τέλους διαμετακόμισης αερίου με την ένταξη της χώρας μας στον Χώρο Σένγκεν. «Η Βουλγαρία αποσκοπεί να γίνει ισότιμο μέλος του Σένγκεν και πρέπει να υπάρχει σαφής ημερομηνία για ένταξη της χώρας μας με τα χερσαία σύνορά της (όχι μόνο με τα εναέρια σύνορά της), τόνισε ο Μπορίσοφ. Από το ΚΔΕ επίσης θεωρούν ότι η Βουλγαρία δεν πρέπει να συμφωνεί μόνο για άρση των εναερίων συνόρων της.