Έντονη είναι η στροφή των μεγάλων «παικτών» του ελληνικού real estate στις «πράσινες κατοικίες», είτε αυτές αφορούν πολυτελή διαμερίσματα, είτε σπίτια για οικογένειες με μεσαία προς υψηλά εισοδήματα, είτε serviced apartments, που αποτελούν μια νέα εξαιρετικά ανερχόμενη τάση.  Οι τιμές μάλιστα τέτοιου είδους κατοικιών, οι οποίες τηρούν τα κριτήρια ESG, δεν πρόκειται να μειωθούν ακόμα και αν επικρατήσουν τα σενάρια για χαμηλότερους ρυθμούς αύξησης των τιμών τα επόμενα τρίμηνα.

Σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα της CPS για την αγορά κατοικίας προκύπτει ότι οι τιμές πώλησης κατοικιών υψηλής ενεργειακής κατάταξης εμφανίζουν εντονότερες αυξητικές τάσεις που φθάνουν έως 20%. Όπως υποστηρίζουν επαγγελματίες της αγοράς αυτό συμβαίνει καθώς έχει ανέβει στα ύψη το κόστος των «πράσινων» υλικών κατασκευής, τα οποία στο παρελθόν δεν υπήρχαν.  Συγκεκριμένα, σταδιακά όλα τα κτίρια αποκτούν θερμοπρόσοψη και θερμομόνωση, ενώ πλέον απαραίτητη στις καινούριες κατοικίες είναι και η ενδοδαπέδια θέρμανση.

Σταδιακά, η Ελλάδα, με αρκετή ωστόσο καθυστέρηση σε σχέση με τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες, αξιοποιεί τον ήλιο τοποθετώντας σε κάποιες νεόδμητες κατασκευές φωτοβολταϊκά. Ας σημειωθεί ωστόσο ότι πάνω από το 60% της κατανάλωσης ενέργειας στον οικιακό τομέα χρησιμοποιείται για συστήματα θέρμανσης και ψύξης. Εάν προσθέσουμε την κατανάλωση ενέργειας για την παραγωγή ζεστού νερού χρήσης, το ποσοστό αυτό αυξάνεται σε επίπεδο άνω του 75%.

Στο πλαίσιο αυτό ήδη οι ΑΕΕΑΠ και οι developers της εγχώριας αγοράς ακινήτων έχουν κάνει ισχυρό «μπάσιμο» στον τομέα των πράσινων κατοικιών. Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η Lamda Development όπου ο πυρήνας του έργου του Ελληνικού αποτελείται από πολυτελείς κατοικίες με βιώσιμα χαρακτηριστικά, για τις οποίες ήδη η εταιρεία έχει έσοδα της τάξεως του 2,3 δισ. ευρώ.

Άλλο παράδειγμα αποτελεί η Prodea, η οποία εκτός από το μπαράζ επενδύσεων σε πράσινους γραφειακούς χώρους, έχει ένα χαρτοφυλάκιο οικιστικών ακινήτων αξίας 200 εκατ. ευρώ, με την τελευταία της επένδυση να αφορά πολυτελές «πράσινο» οικιστικό συγκρότημα στην περιοχή του Ελληνικού.  Ένα ακόμη  «πράσινο» project μεικτής χρήσης για κατοικίες υψηλών προδιαγραφών υλοποιεί και η Noval στο Μετς, το οποίο εφόσον ολοκληρωθεί θα πιστοποιηθεί κατά LEED (Gold ή Platinum). Περιζήτητα και με πράσινο προσανατολισμό είναι και τα 102 serviced apartments που είναι σε φάση ολοκλήρωσης από τη Premia στην περιοχή της Ξάνθης.

Σε κάθε περίπτωση το «πρασίνισμα» της κατοικίας είναι αναπόφευκτο, καθώς περισσότερα από ένα εκατομμύριο ακίνητα στην Ελλάδα θα χρειαστεί να προχωρήσουν στην ενεργειακή τους αναβάθμιση από το 2028 και έως το τέλος του 2032, διαφορετικά δεν θα μπορούν να ενοικιαστούν ή να πωληθούν.

Αυτό προβλέπεται στην αναθεώρηση της οδηγίας για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Σύμφωνα με την οδηγία, από το 2028 όλα τα καινούρια κτίρια θα πρέπει να έχουν μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Η αντίστοιχη προθεσμία για κτίρια που ανήκουν ή χρησιμοποιούνται από το Δημόσιο ξεκινάει το 2026.