Δημιουργήθηκε οδηγός με τίτλο «Sustainable Sailing in Greece», με σκοπό την ενημέρωση των επισκεπτών της χώρας μας για τις υπεύθυνες περιβαλλοντικές πρακτικές πλοήγησης στις ελληνικές θάλασσες, από την περιβαλλοντολόγο Κριστίν Άρτσερ, με την υποστήριξη και τη χρηματοδότηση του Ionian Environment Foundation.

Ο οδηγός παρουσιάστηκε στις 6 Δεκεμβρίου, σε ομώνυμη εκδήλωση που οργάνωσε στην πρεσβευτική κατοικία στο Λονδίνο η Υπηρεσία ΕΟΤ Ην. Βασιλείου & Ιρλανδίας σε συνεργασία με το Ionian Environment Foundation, στο πλαίσιο της ενίσχυσης των επαφών με την βρετανική αγορά.

Η ιστιοπλοΐα, βασικό στοιχείο του ελληνικού τουρισμού, κατέχει ιδιαίτερη θέση στις καρδιές των Βρετανών, δεδομένης της παραδοσιακής σχέσης που έχουν με τη θάλασσα και τον θαλάσσιο τουρισμό. Εκτιμάται ότι 10.000 Βρετανοί επιλέγουν την ιστιοπλοΐα τουλάχιστον μία φορά για τις διακοπές τους. Στο πλαίσιο της πολιτικής βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης που ακολουθεί η χώρα μας τα τελευταία χρόνια και χτίζοντας πάνω στην ανάγκη προστασίας των θαλάσσιων οικοσυστημάτων και των περιοχών Natura, η εκδήλωση Sustainable Sailing in Greece είχε ως στόχο να ενημερώσει και να ενισχύσει τη διατήρηση της μοναδικής θαλάσσιας βιοποικιλότητας στα ελληνικά νησιά.

Ο οδηγός σχεδιάστηκε για να προσφέρει ουσιαστικές πληροφορίες στους ιστιοπλόους καθώς:

  • καταγράφει χρηστικές οδηγίες υπεύθυνης πλοήγησης στις ελληνικές θάλασσες,
  • διασφαλίζει ότι οι ναυτικές δραστηριότητές δεν βλάπτουν το θαλάσσιο περιβάλλον,
  • προωθεί βιώσιμες πρακτικές, τόσο εντός όσο και εκτός σκάφους, ενθαρρύνοντας το αίσθημα περιβαλλοντικής ευθύνης.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό του Έλληνα Πρέσβη στο Λονδίνο, Ιωάννη Τσαούση. Ακολούθησε καλωσόρισμα των περίπου 30 προσκεκλημένων από την Προϊσταμένη της Υπηρεσίας ΕΟΤ Ην. Βασιλείου & Ιρλανδίας, Ελένη Σκαρβέλη, η οποία τόνισε την σημασία που προσδίδει ο ΕΟΤ στην ανάδειξη πρωτοβουλιών προστασίας του περιβάλλοντος όπως η δημιουργία του Βιώσιμου Οδηγού Ιστιοπλοΐας και η ανάρτησή του στην πλατφόρμα Sustainable Greece.co.uk.

Ακολούθησε συζήτηση με τους Πιπ Τάιλερ (Διευθυντή των Neilson Active Holidays), Κλερ Σιλντς (Country Operations Μanager του Sunsail) και Ροντ Χάικελ (συγγραφέα και ιστιοπλόο), την οποία συντόνισε η περιβαλλοντολόγος και δημιουργός του οδηγού Κριστίν Άρτσερ. Στη συζήτηση αναδείχθηκε η ανάγκη συνεργασίας των μελών ενός πληρώματος και η σημασία της καλύτερης ενημέρωσης όσων επισκέπτονται τη χώρα μας για τις διακοπές τους.