Σε αναβρασμό βρίσκονται τα αρτοποιεία με το ενεργειακό κόστος να πιέζει τις επιχειρήσεις θέτοντας πολλούς επιχειρηματίες «εκτός παιχνιδιού». Πρόσφατα, σε συνέντευξή του στα Παραπολιτικά 90,1 ο Παναγιώτης Σαχινίδης, πρόεδρος της Συντεχνίας Αρτοποιών Αθηνών–Προαστίων και Περιχώρων έκανε λόγο για λουκέτα σε 1.500 φούρνους συνδέοντας την εξέλιξη αυτή και με τα υπέρογκα ενεργειακά βάρη που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι επιχειρήσεις. Μιλώντας στο energygame,gr σημειώνει πως στο νούμερο αυτό συμπεριλαμβάνονται και επιχειρήσεις που συσσωρεύοντας χρέη βρίσκονται ήδη ένα βήμα πριν το κλείσιμο.

Παραμένουν υψηλές οι τιμές της ενέργειας

Από την πλευρά του ο Δημήτρης Μούσιος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος, σημειώνει ότι από το 2022 μέχρι σήμερα έχουν κλείσει περίπου 800 αρτοποιεία. Εντούτοις, υπογραμμίζει πως οι επιχειρήσεις του κλάδου έχουν να διαχειριστούν αυξημένες χρεώσεις ενέργειας την ίδια ώρα που καλούνται να αντιμετωπίσουν και την άνοδο των τιμών στις πρώτες ύλες, την έλλειψη εργατικών χεριών και τον ανταγωνισμό από τα μεγάλα σούπερ μάρκετ ενώ διατηρούν τις τιμές τους σταθερές.

Αναφερόμενος ειδικά στο ζήτημα των τιμών της ενέργειας ο κ. Μούσιος σημειώνει ότι μέχρι τα μέσα του 2021, η τιμή της κιλοβατώρας ήταν μόλις 11 λεπτά, στην κορύφωση της ενεργειακής κρίσης ξεπέρασε τα 30 λεπτά, με τον μέσο όρο για τα αρτοποιεία να κυμαίνεται στα 25–27 λεπτά παρά τις κρατικές επιδοτήσεις. Σήμερα η τιμή έχει αποκλιμακωθεί: 12 λεπτά με έγκαιρη εξόφληση λογαριασμού, 20 λεπτά για όσους καθυστερούν, ενώ σημειώνει τον Σεπτέμβριο αναμένεται να σταθεροποιηθεί γύρω στα 15 λεπτά. Ακόμη κι έτσι, όπως τονίζει η σημερινή τιμή παραμένει υπερδιπλάσια σε σχέση με το 2021.

Αγκάθι οι ρυθμιζόμενες χρεώσεις

Μεγαλύτερο πρόβλημα, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι η σημαντική αύξηση που αναφέρει ότι καταγράφεται στις παράλληλες ρυθμιζόμενες χρεώσεις που διογκώνουν τους λογαριασμούς: τέλη για κοινωνική πολιτική, διασυνδέσεις νησιών, απώλειες από ρευματοκλοπή. Φέρνοντας ως παράδειγμα τη δική του επιχείρηση αναφέρει πως σε ένα κατάστημα η κατανάλωση φθάνει τις 10.000 κιλοβατώρες με τις χρεώσεις της ενέργειας να φθάνουν τα 1.300 ευρώ. Όπως υπογραμμίζει, ο τελικός λογαριασμός έρχεται στα 2.600. «Μιλάμε για διπλάσιο ποσό. 200 ευρώ το μήνα για το κοινωνικό τιμολόγιο κλπ. Με τρία καταστήματα πληρώνω 600 ευρώ το μήνα για την κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης» σημειώνει. Η Ομοσπονδία, όπως λέει, έχει κάνει σειρά διαβημάτων προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας που συνέβαλαν και στην παροχή των επιδοτήσεων για το ρεύμα που δόθηκαν στα αρτοποιεία.

Κινήσεις για πράσινη και φθηνότερη ενέργεια

«Θέλουμε ενεργειακή δικαιοσύνη και ανεξαρτησία» υπογραμμίζει από την πλευρά του ο κ. Σαχινίδης. Όπως σημειώνει, η Συντεχνία Αρτοποιών Αθηνών–Προαστίων και Περιχώρων έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις προκειμένου να επωφεληθούν τα αρτοποιεία από φθηνότερη και πιο πράσινη ενέργεια. Με επιστολές προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Κωστή Χατζηδάκη και το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, ζητά πιλοτικά προγράμματα για ενεργειακή αυτονόμηση φούρνων, επιδοτήσεις για μπαταρίες και φωτοβολταϊκά συστήματα, αλλά και δημιουργία ενεργειακών κοινοτήτων.

«Έχουμε έτοιμη πρόταση για Κοινότητα Ανανεώσιμης Ενέργειας με 50–200 αρτοποιούς. Ένα κοινό φωτοβολταϊκό πάρκο θα μειώσει δραστικά το κόστος με εικονικό ενεργειακό συμψηφισμό», τονίζει ο Σαχινίδης. Πιο αναλυτικά, με επιστολή της η Συντεχνία προς το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών την περασμένη Δευτέρα προτείνει τη δημιουργία μιας Κοινότητας Ανανεώσιμης Ενέργειας ειδικά για τους αρτοποιούς. Η κοινότητα αυτή στην οποία θα συμμετέχουν 50-200 μέλη θα επενδύσει στη συλλογική παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ με τη μέθοδο του Virtual Net Metering. Έτσι, η ενέργεια που θα παράγεται από ένα κοινό φωτοβολταϊκό πάρκο θα συμψηφίζεται με την κατανάλωση των συμμετεχόντων αρτοποιών, μειώνοντας δραστικά τους λογαριασμούς τους και εξασφαλίζοντας ενεργειακή αυτονομία. Όπως σημειώνει η Συντεχνία στην επιστολή της νέο θεσμικό πλαίσιο (Ν. 5037/2023) διασφαλίζει ευνοϊκούς όρους για τη σύσταση και τη λειτουργία ενεργειακών κοινοτήτων, με στόχο την ενίσχυση όχι μόνο των ατομικών και οικογενειακών εισοδημάτων, αλλά και της τοπικής επιχειρηματικότητας, της αλληλέγγυας οικονομίας και την προώθηση της ενεργειακής δημοκρατίας.

Στο πλαίσιο αυτό, ζητείται από το ΕΕΑ να αναλάβει:

  • την ανάθεση σε εξειδικευμένο συνεργάτη της κατάρτισης μιας ολοκληρωμένης οικονομοτεχνικής μελέτης για τη δημιουργία ΚΑΕ από τους αρτοποιούς-μέλη του ΕΕΑ.
  • την ενημέρωση των αρτοποιών μέσω συναντήσεων, online εκδηλώσεων και ενημερωτικού υλικού,
  • την πρόσκληση συμμετοχής και την οργάνωση των διαδικασιών ίδρυσης,
  • την κάλυψη κόστους νομικής και τεχνικής προετοιμασίας,
  • την υποστήριξη στην εξεύρεση χρηματοδότησης και την ένταξη σε εθνικά ή ευρωπαϊκά προγράμματα.

Πρόταση για πιλοτικό πρόγραμμα Ενεργειακής Αυτονόμησης

Τον περασμένο Απρίλιο, η Συντεχνία είχε προχωρήσει και σε πρόταση με επιστολή της προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρο Παπασταύρου ζητώντας την έναρξη «Πιλοτικού Προγράμματος Ενεργειακής Αυτονόμησης» για 30 επιλεγμένα αρτοποιεία στην Αττική, χωρίς να έχει λάβει έως σήμερα απάντηση σύμφωνα με τον κ. Σαχινίδη. Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού ζητούσαν τη εγκατάσταση έξυπνων μετρητών και συστημάτων αποθήκευσης (μπαταρίες), τη δημιουργία μικρής ενεργειακής κοινότητας ή φωτοβολταϊκού πάρκου καθώς και κρατική επιδότηση 80% του κόστους για εξοπλισμό και υλοποίηση.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Συντεχνίας το πιλοτικό αυτό πρόγραμμα θα μπορούσε να προσφέρει:

  • Εξοικονόμηση ενέργειας τουλάχιστον 25% σε κάθε επιχείρηση,
  • Ανάκτηση του υπόλοιπου κόστους σε 2-3 έτη λειτουργίας,
  • Σταθερό κόστος ενέργειας και διασφάλιση βιωσιμότητας των θέσεων εργασίας, – Αντοχή απέναντι σε ενεργειακές κρίσεις και εξωτερικές εξαρτήσεις.

Ζητούν χρηματοδοτικά εργαλεία

Η συντεχνία παρενέβη επίσης στη δημόσια διαβούλευση για το Εθνικό Κοινωνικό Κλιματικό Σχέδιο, ζητώντας να συμπεριληφθούν ρητά τα αρτοποιεία στα χρηματοδοτικά εργαλεία. Όπως σημειώνει ο κ. Σαχινίδης, οι «βιοτεχνικοί φούρνοι, ως τοπικές παραγωγικές μονάδες βασικών διατροφικών αγαθών, επωμίζονται δυσανάλογο ενεργειακό κόστος, ειδικά μετά τις διαδοχικές κρίσεις των τελευταίων ετών. Το ΚΚΣ αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα, η ενεργειακή αυτάρκεια και η αντοχή του κλάδου μας». Πιο αναλυτικά, με την παρέμβαση ζητούσαν

  • Να προβλεφθεί ρητή επιλεξιμότητα των αρτοποιείων (1071 ΚΑΔ) στα χρηματοδοτικά εργαλεία του ΚΚΣ.
  • Επιδότηση αντικατάστασης ή αναβάθμισης ενεργοβόρου εξοπλισμού (φούρνοι, ψυγεία, ζυμωτήρια, θάλαμοι).
  • Ενίσχυση εγκατάστασης φωτοβολταϊκών με net metering και συστήματα αποθήκευσης ενέργειας (μπαταρίες).
  • Ίδρυση ειδικού πυλώνα για μικρές βιοτεχνίες τροφίμων με κοινωνική λειτουργία (όπως ο φούρνος της γειτονιάς).
  • Παροχή τεχνικής υποστήριξης & επιδότησης μελετών, ώστε να συμμετέχουν ισότιμα όλες οι μικρές επιχειρήσεις.
  • Δυνατότητα δημιουργίας ενεργειακών κοινοτήτων αρτοποιών, ώστε να μειώσουν συλλογικά την εξάρτηση από το δίκτυο.

Διαβάστε ακόμη