Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης συναντήθηκαν την Πέμπτη με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Ενέργειας και Στέγασης Dan Jørgensen. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης κ. Μητσοτάκη με τον Ευρωπαίο Επίτροπο συζητήθηκαν προτεραιότητες που αφορούν το χαρτοφυλάκιο του κ. Jørgensen και ζητήματα ελληνικού ενδιαφέροντος με αιχμή τη μείωση των τιμών ενέργειας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, καθώς και τη σημασία των έργων συνδεσιμότητας κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος για την ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ.
Συζητήθηκαν ακόμη το πλέγμα στεγαστικών πολιτικών και οι πρωτοβουλίες που υλοποιεί η κυβέρνηση, οι οποίες ευθυγραμμίζονται με τις προτεραιότητες του Επιτρόπου για την προσιτή στέγαση.
Κατά την έναρξη της συνάντησης, ο Πρωθυπουργός και ο Επίτροπος είχαν τον ακόλουθο διάλογο (ανεπίσημη μετάφραση από τα αγγλικά):
Κυριάκος Μητσοτάκης: Καλώς ήρθατε στην Αθήνα. Έρχεστε σε μια πολύ ενδιαφέρουσα στιγμή, μια μέρα μετά τις αρχικές ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον επόμενο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, το επόμενο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο. Και χωρίς να μπω σε πολλές λεπτομέρειες, θέλω να επισημάνω ότι είμαστε πολύ ικανοποιημένοι με το γεγονός ότι φαίνεται να αποδίδεται ιδιαίτερη σημασία στις πανευρωπαϊκές διασυνδέσεις, τα ηλεκτρικά δίκτυα. Αυτό είναι ένα ζήτημα που έχω επισημάνει πολλές φορές, μεταξύ άλλων και σε επιστολή που έστειλα στις αρχές του έτους στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Όπως σίγουρα γνωρίζετε, οι χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης φαίνεται να τιμωρούνται λόγω των ανεπαρκών διασυνδέσεων, αλλά και λόγω του γεγονότος ότι το target model δεν φαίνεται να λειτουργεί πάντα με τρόπους που κατανοούμε πλήρως όσον αφορά στην τιμολόγηση της ενέργειας. Και αυτό που είναι πολύ δύσκολο για μένα να εξηγήσω στους πολίτες είναι το γεγονός ότι είμαστε μια χώρα-πρωτοπόρος στην πράσινη μετάβαση, αλλά ταυτόχρονα καταλήγουμε να έχουμε υψηλότερες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας από πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Επομένως, είναι προφανές ότι κάτι δεν λειτουργεί σωστά και είναι σημαντικό ότι έχουμε συστήσει μια ειδική ομάδα για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος και ότι εσείς φαίνεται να έχετε πλήρη έλεγχο της κατάστασης, διότι πιστεύω ότι δεν είναι ένα ζήτημα που αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά ολόκληρη την Ευρώπη. Προς το παρόν, δεν διαθέτουμε μια καλά λειτουργούσα ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και πρέπει πραγματικά να τη δημιουργήσουμε αν θέλουμε να ενισχύσουμε την ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα σε όλους τους τομείς. Επομένως, αυτή είναι ενδεχομένως η πρώτη μας προτεραιότητα στον τομέα της ενέργειας.
Ασφαλώς, είμαστε εδώ για να συζητήσουμε και άλλα θέματα που σχετίζονται με το χαρτοφυλάκιό σας, και θα ήθελα να αναφερθώ ειδικά στο ζήτημα της στέγασης. Η προσιτή στέγαση δεν ήταν πρόβλημα στην Ελλάδα πριν από μερικά χρόνια. Έχει γίνει πρόβλημα ως αποτέλεσμα της οικονομικής ανάπτυξης, η οποία έχει ασκήσει πίεση στην αγορά ακινήτων. Έχουμε αναλάβει πολλές πρωτοβουλίες σχετικά με την προσιτή στέγαση. Πιστεύω ότι έχετε ενημερωθεί για μερικές από αυτές.
Ωστόσο, θα θέλαμε επίσης να ακούσουμε τις απόψεις σας σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να προσεγγίσουμε αυτό το πρόβλημα από ευρωπαϊκή σκοπιά και τι μπορούμε να περιμένουμε όσον αφορά τα ευρωπαϊκά κονδύλια που θα μπορούσαν ενδεχομένως να διατεθούν για το ζήτημα της προσιτής στέγασης. Πρόκειται για μία από τις κύριες προτεραιότητές μας και κατευθύνουμε επίσης το οικονομικό πλεόνασμα που δημιουργούμε χάρη στην ορθή διαχείριση των δημόσιων οικονομικών μας, μεταξύ άλλων για να στηρίξουμε όσους είναι στο ενοίκιο.
Για παράδειγμα, ανακοινώσαμε ότι από τον Νοέμβριο θα επιστρέψουμε ένα ενοίκιο σε όσους νοικιάζουν σπίτι, φυσικά ανάλογα με εισοδηματικά κριτήρια, που θα ευνοήσει πολλούς Έλληνες, ειδικά τους νεότερους, οι οποίοι αυτή τη στιγμή αναγκάζονται να νοικιάζουν και δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν δικό τους σπίτι.
Έχουμε, λοιπόν, ένα ευρύ φάσμα θεμάτων. Αλλά και πάλι, σας ευχαριστώ που είστε εδώ και σας ευχαριστώ για την εξαιρετική συνεργασία που έχετε ήδη αναπτύξει με τους Υπουργούς μας και τις υπηρεσίες μας.
Dan Jørgensen: Σας ευχαριστώ για τη συνάντηση, κ. Πρωθυπουργέ. Δεν ξέρω εάν σας ενημέρωσαν, αλλά όταν ήρθα πέρασα ένα πολύ σημαντικό τεστ. Ο σκύλος σας, ο Πίνατ, με χαιρέτησε και το χάρηκα ιδιαίτερα.
Σας ευχαριστώ πολύ, κ. Πρωθυπουργέ, που ενημερώνετε διαρκώς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζετε εσείς και οι γειτονικές χώρες στον τομέα της ενέργειας. Διότι, όπως πολύ σωστά είπατε, είναι κάπως παράδοξο το γεγονός ότι από τη μία πλευρά είστε σίγουρα πρωτοπόροι στην ανάπτυξη περισσότερων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, οι οποίες αποτελούν πολύ σημαντικό μέρος του ενεργειακού σας μείγματος, κάτι που θέλουμε να κάνουν όλες οι χώρες, ταυτόχρονα, όμως, πληρώνετε πάρα πολλά για την ενέργειά σας.
Αυτή η Επιτροπή, λοιπόν, είναι αποφασισμένη να συμβάλλει στη μείωση των τιμών και πράγματι το πιο αποτελεσματικό που μπορούμε να κάνουμε είναι να διασφαλίσουμε ότι θα διευκολύνουμε περισσότερες διασυνδέσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, είμαι βέβαιος ότι ήσασταν το ίδιο χαρούμενος με εμένα χθες, όταν καταθέσαμε την πρόταση για τον νέο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διότι στην πραγματικότητα θα αυξήσουμε τον προϋπολογισμό μας κατά όχι δύο αλλά πέντε φορές. Στο τρέχον Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο έχουμε διαθέσει λίγο κάτω από 6 δισεκατομμύρια ευρώ, και στο επόμενο προτείνουμε να διαθέσουμε λίγο κάτω από 30, 29 δισ. ευρώ.
Πρόκειται, λοιπόν, για μια τεράστια επένδυση σε δίκτυα, σε διασυνδέσεις, σε υποδομές υδρογόνου και σε όλες τις υλικές υποδομές που χρειαζόμαστε για να συνδέσουμε τις χώρες μας μεταξύ τους, ώστε να αποκτήσουμε μια πραγματική και καλά λειτουργούσα ενεργειακή ένωση. Σας ευχαριστώ πολύ γι’ αυτό.
Σας ευχαριστώ, επίσης, που προτείνατε τη σύσταση μιας ειδικής ομάδας (task force). Όπως γνωρίζετε, έχω λάβει υπόψη μου αυτή την πρόταση και έχω συστήσει μια τέτοια ειδική ομάδα που εργάζεται τώρα πολύ σκληρά για να μας παράσχει συστάσεις σχετικά με το τι μπορούμε να κάνουμε τόσο σε βραχυπρόθεσμο όσο και σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο. Θα υποβάλω επίσης αυτό το φθινόπωρο ένα σχέδιο για τα ευρωπαϊκά δίκτυα, το οποίο φυσικά είναι απαραίτητο για να μπορέσουμε στη συνέχεια να κάνουμε τις επενδύσεις να λειτουργήσουν πραγματικά με ορθολογικό και καλό τρόπο.
Για εμάς, υπάρχουν τρεις βασικοί στόχοι στην ενεργειακή μας πολιτική στην Ένωση. Ο πρώτος είναι πράγματι να μειωθούν οι τιμές, τόσο για τις επιχειρήσεις μας που δυσκολεύονται, αλλά φυσικά και για τους πολίτες μας που δυσκολεύονται να πληρώσουν τους υψηλούς λογαριασμούς ενέργειας.
Ο δεύτερος είναι η ενεργειακή ανεξαρτησία. Προφανώς, θέλουμε να απαλλαγούμε από την εξάρτησή μας από τη ρωσική ενέργεια, ιδίως από το φυσικό αέριο. Γι’ αυτό, όπως γνωρίζετε, κατέθεσα πρόσφατα μια νομοθετική πρόταση για την απαγόρευση της εισαγωγής φυσικού αερίου από τη Ρωσία.
Και τρίτον, φυσικά, η απανθρακοποίηση. Γνωρίζετε πολύ καλά σε αυτή τη χώρα πώς η κλιματική αλλαγή μάς επηρεάζει ήδη. Πολύ συχνά αναφέρω ως παράδειγμα την Ελλάδα και άλλες χώρες αυτής της περιοχής. Όταν μερικές φορές θεωρώ ότι η υποστήριξη για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής δεν είναι τόσο ισχυρή όσο θα έπρεπε, λέω στους αντιτιθέμενους: ακούστε, η κλιματική αλλαγή δεν είναι κάτι που μπορεί να συμβεί στο μέλλον. Είναι κάτι που είναι ήδη εδώ, τώρα, και προκαλεί σοβαρά προβλήματα σε πολλά κράτη μέλη.
Ο Υπουργός σας, ο φίλος μου Σταύρος, μόλις μου είπε ότι δεν θα κάνει διακοπές φέτος επειδή πρέπει να βρίσκεται εδώ καθώς έχει την αρμοδιότητα για τα δάση, συμπεριλαμβανομένων των δασικών πυρκαγιών, τις οποίες δυστυχώς πρέπει να προβλέπουμε κάθε χρόνο πλέον. Συνεπώς, σας ευχαριστώ πολύ.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Είναι το πρώτο του καλοκαίρι.
Dan Jørgensen: Αυτό είναι μέρος της δουλειάς.
Και μόλις είχα την ευκαιρία να μιλήσω με την Υπουργό αρμόδια για τη Στέγαση στη χώρα σας. Είναι πολύ ξεκάθαρο ότι η στέγαση βρίσκεται πλέον στην κορυφή της ατζέντας σε πολλές χώρες. Και όπως είπατε, κ. Πρωθυπουργέ, πριν από μερικά χρόνια αυτό δεν ίσχυε. Αλλά τώρα θεωρείται από πολλούς ως το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν. Αν δεν μπορείς να αντέξεις οικονομικά ένα μέρος για να ζήσεις, οι νέοι δεν μπορούν να φύγουν από το σπίτι των γονιών τους, να αποκτήσουν την εκπαίδευση που θέλουν, να βρουν τη δουλειά που θέλουν, αυτό είναι ένα τεράστιο πρόβλημα γι’ αυτούς και τη ζωή τους, αλλά είναι επίσης πρόβλημα για την οικονομία μας.
Είμαι ο πρώτος Επίτροπος, λοιπόν, που έχω αναλάβει αυτό το αντικείμενο στο χαρτοφυλάκιό μου και θα υποβάλλω ένα συνολικό σχέδιο για προσιτή στέγαση στις αρχές του επόμενου έτους. Επομένως, προσβλέπω να ακούσω τις απόψεις σας σήμερα σχετικά με το τι θα θέλατε να περιλαμβάνει ένα τέτοιο σχέδιο. Και στη συνέχεια, βέβαια, πρέπει να συνεργαστούμε όσο καλύτερα μπορούμε για να το υλοποιήσουμε.
Σας ευχαριστώ πολύ, κ. Πρωθυπουργέ, που με υποδεχτήκατε εδώ σήμερα, εσείς και ο Πίνατ.

Συνάντηση Μητσοτάκη – Νταν Γιόργκενσεν στην Ελλάδα © Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού
Η συνάντηση του Κυριάκου Πιερρακάκη με τον Νταν Γιόργκενσεν
Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης συναντήθηκε σήμερα με τον Επίτροπο Ενέργειας και Στέγασης της ΕΕ Νταν Γιόργκενσεν. Στο πλαίσιο της συνάντησης που έγινε στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, συζητήθηκαν το θέμα της ενέργειας με γνώμονα τη μείωση του κόστους, καθώς και το θέμα της στέγασης, που παραμένει ψηλά στην ατζέντα της Κυβέρνησης. Αμέσως μετά τη συνάντηση, ακολούθησαν δηλώσεις.
Αναλυτικότερα, ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών δήλωσε:
«Καλωσορίζω στο Υπουργείο Οικονομικών τον Επίτροπο Νταν Γιόργκενσεν. Το χαρτοφυλάκιό του επικεντρώνεται σε δύο θέματα καίριας σημασίας για την καθημερινότητα των Ευρωπαίων πολιτών: την προσιτή ενέργεια και τη βιώσιμη στέγαση. Ιδίως στο ζήτημα της ενέργειας, αυτό που μετράει για τους πολίτες είναι η σταθερή μείωση του κόστους. Η ενέργεια πρέπει να είναι καθαρή και οικονομικά προσβάσιμη για όλους – για τα νοικοκυριά, τις μικρές επιχειρήσεις και τη βιομηχανία. Αυτό αποτελεί σταθερή ελληνική θέση και κοινή ευρωπαϊκή πρόκληση.
Η επίσκεψη του Επιτρόπου πραγματοποιείται με αφορμή τη συμπλήρωση 20 ετών από την υπογραφή στην Αθήνα της Συνθήκης για την ίδρυση της Ενεργειακής Κοινότητας. Η επέτειος αυτή αποτελεί μία ευκαιρία για να επαναβεβαιώσουμε τη βούλησή μας για μια Ενεργειακή Ένωση που υπηρετεί τους πολίτες – με ασφάλεια, επάρκεια και χαμηλό κόστος.
Για να το πετύχουμε αυτό, η Ελλάδα υποστηρίζει ενεργά:
- την ενίσχυση των διασυνδέσεων,
- την επιτάχυνση των αδειοδοτήσεων, και
- την ολοκλήρωση της εσωτερικής αγοράς ενέργειας.
Απλώς εδώ να αναφέρω ότι η Ελλάδα καταγράφει ήδη σημαντική πρόοδο στην πράσινη ενέργεια: πάνω από το 50% της ηλεκτροπαραγωγής μας προέρχεται από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ο στόχος είναι να πάμε στο 80% έως το 2030. Με σταθερά βήματα, ευελπιστούμε, φιλοδοξούμε να εξελιχθούμε σε περιφερειακό κόμβο καθαρής και, σίγουρα, φθηνότερης ενέργειας.
Επίσης να πω ότι προσιτή ενέργεια σημαίνει λιγότερη οικονομική πίεση για τις οικογένειες, περισσότερη ανταγωνιστικότητα για τις επιχειρήσεις και σταθερότητα για την κοινωνία. Συζητήσαμε επίσης την ανάγκη εξασφάλισης προσιτής στέγασης για όλους, μια ανάγκη που αποτελεί κορυφαία κοινωνική προτεραιότητα για την κυβέρνησή μας. Χαιρετίζουμε την απόφαση της Επιτροπής να αναγνωρίσει τη στέγαση ως βασικό κοινωνικό στόχο, στο πλαίσιο της ενδιάμεσης αναθεώρησης της πολιτικής συνοχής.
Και φυσικά στηρίζουμε την απλοποίηση των διαδικασιών και την αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων, με στόχο τη βελτίωση και της ενεργειακής απόδοσης και τη μείωση του κόστους κατοικίας, κυρίως για τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά.
Μέσω του «Ελλάδα 2.0», υλοποιούμε:
- εκτεταμένες ενεργειακές αναβαθμίσειςσε δημόσια και ιδιωτικά κτίρια, και
- σύγχρονες πολιτικές στήριξης της στέγασης, με χρηματοδοτικά και φορολογικά κίνητρα.
Η πράσινη μετάβαση, η προσιτή ενέργεια και η στέγαση είναι πολιτικές αλληλένδετες – και απολύτως κρίσιμες για την ανθεκτικότητα της κοινωνίας και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.
Η Ελλάδα είναι έτοιμη να συμβάλλει ενεργά σε αυτόν τον κοινό ευρωπαϊκό στόχο.
Με πνεύμα συνεργασίας, εργαζόμαστε για μια πιο πράσινη, πιο δίκαιη και πιο ανταγωνιστική Ευρώπη, που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες όλων των πολιτών».
Υποδεχόμενος τον Επίτροπο Νταν Γιόργκενσεν, ο Υπουργός δήλωσε ότι: «αυτοί οι στόχοι αποτυπώνονται στην πρόταση της Επιτροπής για το επόμενο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ). Η Ελλάδα προσεγγίζει τις επερχόμενες διαπραγματεύσεις με πνεύμα εποικοδομητικό, επιδιώκοντας μια ισορροπημένη έκβαση που να αντικατοπτρίζει τόσο τους κοινούς στόχους όσο και τις εθνικές μας προτεραιότητες.
Από πλευράς του, ο Επίτροπος Ενέργειας και Στέγασης της ΕΕ Νταν Γιόργκενσεν, δήλωσε τα εξής:
«Σας ευχαριστώ πάρα πολύ, κύριε Υπουργέ. Ευχαριστώ επίσης όλους σας για μια πολύ εποικοδομητική και καρποφόρα συνάντηση. Η ελληνική κυβέρνηση συμμερίζεται πολλούς από τους στόχους που έχουμε θέσει και, κύριε Υπουργέ, σας ευχαριστώ θερμά για τα καλά σας λόγια σχετικά με την πρόταση που καταθέσαμε χθες για τον νέο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Θα με εξέπληττε αν δεν ήσασταν ικανοποιημένος με ορισμένα από τα σημεία, διότι στην πραγματικότητα αντανακλούν —τουλάχιστον κατά έναν τρόπο— μια πολύ σημαντική απόφαση της κυβέρνησής σας, συμπεριλαμβανομένων των δηλώσεων του Έλληνα Πρωθυπουργού, ο οποίος έχει τονίσει ότι απαιτείται καλύτερη διασύνδεση ανάμεσα στα εθνικά ενεργειακά συστήματα της Ευρώπης. Αυτό είναι απολύτως κρίσιμο.
Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια κάπως παράδοξη θέση: από τη μία πλευρά, είστε πρωτοπόροι στις πράσινες μορφές ενέργειας — όλες οι χώρες θα πρέπει να ακολουθήσουν το παράδειγμά σας, καθώς μειώνει το κόστος και συμβάλλει στην μείωση των εκπομπών άνθρακα. Από την άλλη πλευρά, οι τιμές ενέργειας παραμένουν υπερβολικά υψηλές — κάτι που σαφώς πρέπει να αλλάξει. Από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να σας βοηθήσουμε να αντιμετωπίσετε αυτή την κατάσταση. Ένας από τους τρόπους είναι να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στις φυσικές υποδομές, ώστε η Ελλάδα να διασυνδεθεί καλύτερα με το υπόλοιπο ευρωπαϊκό δίκτυο — και μπορούμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι αυτό θα το πράξουμε.
Όσον αφορά τη στέγαση, συμμεριζόμαστε επίσης τον στόχο της ελληνικής κυβέρνησης να διασφαλίσει πιο προσιτή κατοικία, ιδίως στον τομέα της κοινωνικής στέγασης. Η δυνατότητα να έχει κανείς ένα προσιτό σπίτι αποτελεί μία από τις πιο βασικές ανάγκες των πολιτών. Λαμβάνουμε πολύ σοβαρά τις ανησυχίες της κυβέρνησής σας και, ό,τι μπορούμε να κάνουμε από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να βοηθήσουμε, θα το κάνουμε. Αυτό αποτυπώνεται επίσης στο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο. Με αυτά τα λόγια, κύριε Υπουργέ, σας ευχαριστώ και πάλι για αυτή τη χρήσιμη συνάντηση. Θα παραμείνουμε σε στενή επαφή και θα συνεχίσω να ακούω τις απόψεις σας καθώς προχωράμε το έργο μας».
Νωρίτερα το energygame.gr είχε γράψει τα εξής:
Στην ανάγκη βαθύτερης σύγκλισης των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων με την ευρωπαϊκή εσωτερική αγορά ενέργειας, τονίζοντας τον κομβικό ρόλο της Ελλάδας στη διαδικασία αυτή αναφέρθηκε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου στο πλαίσιο της επετειακής εκδήλωσης για τα 20 χρόνια από την ίδρυση της Ενεργειακής Κοινότητας, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου.
Όπως υπενθύμισε, η Ενεργειακή Κοινότητα ιδρύθηκε πριν από 20 χρόνια στην Αθήνα, με έναν φιλόδοξο στόχο: να φέρει την περιοχή πιο κοντά στην Ευρώπη, μέσα από τη φιλελευθεροποίηση των αγορών ενέργειας, την εναρμόνιση του κανονιστικού πλαισίου και τη συνεργασία στην κλιματική πολιτική, πάντα σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ενέργεια. Επισήμανε, ωστόσο, ότι η περιοχή εξακολουθεί να μην έχει πλήρως ενσωματωθεί, γεγονός που δημιουργεί δομικά μειονεκτήματα για τους πολίτες όλων των εμπλεκόμενων χωρών.
Ο Υπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη θετική έκβαση των συνομιλιών που πραγματοποιήθηκαν με τη συμμετοχή υπουργών από δέκα χώρες, υπογραμμίζοντας ότι όλοι οι συμμετέχοντες εξέφρασαν έντονη δέσμευση υπέρ της ενίσχυσης της αγοράς ενέργειας. Ειδική αναφορά έκανε στην πρόοδο που έχει επιτευχθεί στον τομέα του φυσικού αερίου, σημειώνοντας πως «υπήρξε μία αλλαγή βαρύτητας με τον κάθετο διάδρομο», γεγονός που έχει μειώσει την εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο και έχει αντικατασταθεί με υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), το οποίο εισέρχεται από τον νότο και φτάνει έως την «καρδιά της Ευρώπης».
Ωστόσο, επεσήμανε ότι παραμένει σημαντικό έργο να γίνει στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, χαρακτηρίζοντάς τον ως «τεχνικά πολύπλοκο, βαριά ρυθμιζόμενο και διαρκώς μεταβαλλόμενο». Τόνισε ότι η σημερινή συγκυρία είναι ευκαιρία για την ευρύτερη περιοχή να καλύψει το χαμένο έδαφος, προς όφελος της ευημερίας των πολιτών της, αλλά και συνολικά της περιφερειακής σταθερότητας.
Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, ο Σταύρος Παπασταύρου απηύθυνε ευχαριστίες στον Επίτροπο Ενέργειας της Ε.Ε. για τη διαρκή υποστήριξη της περιοχής στην προσπάθεια ενσωμάτωσης στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας και τόνισε τη σημασία της περαιτέρω σύγκλισης για την ευημερία όλων.
Γιόργκενσεν: «Τέλος στην ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία»
Παίρνοντας τη σκυτάλη, ο Επίτροπος Ενέργειας της Ε.Ε., Νταν Γιόργκενσεν, στάθηκε στην ανάγκη περαιτέρω σύγκλισης των ενεργειακών αγορών της Ευρώπης, τονίζοντας ότι η στενή συνεργασία μεταξύ των κρατών-μελών και των χωρών της Ενεργειακής Κοινότητας θα ωφελήσει ουσιαστικά τόσο τους πολίτες όσο και τις επιχειρήσεις της περιοχής. Ωστόσο, όπως επισήμανε, ο δρόμος για την πλήρη ευθυγράμμιση είναι ακόμη μακρύς, με την απολιγνιτοποίηση των οικονομιών να αποτελεί θεμελιώδη προϋπόθεση για την ενεργειακή ανεξαρτησία.
Ο Επίτροπος αναφέρθηκε εκτενώς στον πόλεμο στην Ουκρανία, δηλώνοντας απερίφραστα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση στέκεται «ώμο με ώμο» στο πλευρό του ουκρανικού λαού, καταδικάζοντας τη «βάρβαρη και παράνομη» επίθεση του Βλαντίμιρ Πούτιν. Υπογράμμισε ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν στοχοποιήσει ενεργειακές υποδομές, πλήττοντας όχι μόνο σταθμούς και καλώδια αλλά τις ζωές απλών οικογενειών, γι’ αυτό και η Ένωση καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να βοηθήσει την Ουκρανία να αποκαταστήσει τις ζημιές και να οικοδομήσει ένα ανθεκτικό ενεργειακό σύστημα.
Αναφερόμενος στα στοιχεία που τεκμηριώνουν τη ραγδαία μείωση της εξάρτησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τις ρωσικές εισαγωγές, ο κ. Γιόργκενσεν ανέφερε ότι πριν από την εισβολή, τον Φεβρουάριο του 2022, η Ε.Ε. κάλυπτε το 51% των αναγκών της σε άνθρακα από τη Ρωσία – σήμερα το ποσοστό αυτό έχει μηδενιστεί. Στο πετρέλαιο, η εξάρτηση ήταν στο 27% και πλέον έχει μειωθεί στο 3%, ενώ στο φυσικό αέριο από 45% έχει πέσει στο 13%. Παρά τη μείωση, υπογράμμισε ότι ακόμη και το 13% είναι υπερβολικά υψηλό και έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα στη Μόσχα: «Δεν θα επιτρέψουμε πλέον στη Ρωσία να εκβιάζει τα κράτη-μέλη μας ούτε να χρησιμοποιεί την ενέργεια ως όπλο. Δεν θα συμβάλουμε άλλο, έστω και έμμεσα, στη χρηματοδότηση του πολέμου κατά της Ουκρανίας».
Ανακοίνωσε ότι έχει ήδη υποβάλει πρόταση για πλήρη απαγόρευση εισαγωγών ρωσικού αερίου, η οποία βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο. Ευχαρίστησε ιδιαίτερα την ελληνική κυβέρνηση για την ξεκάθαρη και σταθερή της στήριξη στις εν λόγω πρωτοβουλίες.
Επανερχόμενος στην κεντρική θεματολογία της εκδήλωσης, ο Επίτροπος Ενέργειας εξέφρασε την εμπιστοσύνη του πως θα επιτευχθεί ουσιαστική πρόοδος, υπογραμμίζοντας ότι κατά τη διάρκεια των εργασιών της ημέρας πραγματοποιήθηκε «πολύ καλή συζήτηση». Όπως ανέφερε, όλες οι συμμετέχουσες χώρες βρίσκονται σε φάση μεταρρυθμίσεων με στόχο την απολιγνιτοποίηση, την εξορθολογισμένη λειτουργία της αγοράς ενέργειας, τη μείωση των τιμών για τους καταναλωτές και την ενίσχυση της αμοιβαίας στήριξης. Κλείνοντας, επανέλαβε ότι η διασύνδεση μεταξύ των χωρών αποτελεί το σημαντικότερο βήμα για την επίτευξη όλων αυτών των στόχων και ευχαρίστησε τους διοργανωτές για τη φιλοξενία της συνάντησης στην Αθήνα.
Lorkowski: Τα οφέλη της συνεργασίας της Ελλάδας με τα Δυτικά Βαλκάνια
Ο Γενικός Διευθυντής της Ενεργειακής Κοινότητας, κ. Artur Lorkowski υπογράμμισε τον ρόλο της Ελλάδας για την ενεργειακή τροφοδοσία των χωρών της περιοχής. «Η Ελλάδα είναι ένα παράθυρο για τις χώρες της περιοχής προς την παγκόσμια αγορά ενέργειας και φυσικού αερίου, προς τις υποδομές που πρέπει να αναπτυχθούν. Και για την Ελλάδα, η στενή συνεργασία με την περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, θα αποφέρει οικονομικά οφέλη», υπογράμμισε.
Σημείωσε ότι εκτός από τα οικονομικά οφέλη, η συνεργασία μπορεί να συμβάλει ώστε να αποφευχθούν “μπλακ άουτ” ενώ αναφέρθηκε και στις υποχρεώσεις που επιβάλλονται στους συμβαλλόμενους εταίρους, ώστε να δημιουργηθούν ισότιμοι όροι ανταγωνισμού. «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θα συνεχιστεί η συζήτηση για την τιμολόγηση του άνθρακα, για τη μείωση των εκπομπών, για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Και ελπίζω ότι με την υποστήριξη των κυβερνήσεων, ιδίως της κυβέρνησης της Ελλάδας, αλλά και με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αυτή η συζήτηση θα είναι επιτυχής», κατέληξε.
Υπενθυμίζεται ότι η συνθήκη για την ίδρυση της Ενεργειακής Κοινότητας υπογράφηκε στην Αθήνα το 2005, με βασικό στόχο τη δημιουργία μιας ενοποιημένης αγοράς, την προσέλκυση επενδύσεων και την επιτάχυνση της απανθρακοποίησης, μέσα από την ευθυγράμμιση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο στους τομείς της Ενέργειας, του Περιβάλλοντος και της Ανταγωνιστικότητας.
Η Ενεργειακή Κοινότητα έχει 9 συμβαλλόμενα μέρη (Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βόρεια Μακεδονία, Μολδαβία, Μαυροβούνιο, Σερβία, Ουκρανία, Κόσσοβο και -από το 2017- Γεωργία), ενώ καθεστώς παρατηρητή έχουν η Νορβηγία, η Αρμενία και η Τουρκία. Η Ελλάδα συμμετέχει αδιαλείπτως στα όργανα της Ενεργειακής Κοινότητας με το καθεστώς της «συμμετέχουσας χώρας» με δικαίωμα λόγου αλλά όχι ψήφου, καθώς καλύπτεται από την διαμορφωμένη κοινή θέση της Ε.Ε. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι συμβαλλόμενο μέρος της Συνθήκης για την Ενεργειακή Κοινότητα. Εκπροσωπείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και είναι Mόνιμος Αντιπρόεδρος του Oργανισμού.
Διαβάστε ακόμη